Αρχική Περιβάλλον 23 Σεπτεμβρίου 2019: Ιστορική Σύνοδος για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη

23 Σεπτεμβρίου 2019: Ιστορική Σύνοδος για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη

0
summit1
Διαφήμιση

Θερμή η ατμόσφαιρα στη Νέα Υόρκη καθώς κηρύχθηκε η έναρξη της πολυαναμενόμενης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, ιδιωτικές εταιρείες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, τοπικές κοινότητες και διεθνείς οργανισμοί κάθονται σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο ίδιο τραπέζι για να θέσουν φιλόδοξους στόχους σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότεροι ηγέτες είναι ήδη εκεί, όμως μένει να δούμε κατά πόσο θα ανταποκριθούν στο αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να φέρουν «συγκεκριμένα σχέδια» και δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα.

Το διακύβευμα

gut

Ειδικότερα, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζητά:

  • συγκεκριμένα, ρεαλιστικά πλάνα για δεσμεύσεις σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2020,
  • μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 45% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και
  • μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

«Θέλω να ακούσω πως θα σταματήσουμε την αύξηση των εκπομπών μέχρι το 2020 και πώς θα μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές ώστε να γίνουν μηδενικές μέχρι τα μέσα του αιώνα» δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Βέβαια ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ούτως ή άλλως σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, δεν προτίθεται να εμφανιστεί. Ωστόσο η Κίνα και άλλες 70 χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα κάνουν ανακοινώσεις, ενώ 40 ακόμη θα παραστούν στη Σύνοδο, αν και παραμένει άγνωστο το αν θα τοποθετηθούν.

Η ελληνική παρουσία

Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σήμερα το μεσημέρι μετά τις 3.30 τοπική ώρα, δηλαδή γύρω στις 10.30 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Μάλιστα η τοποθέτησή του έχει ενταχθεί στην ενότητα «Ζω, εργάζομαι και κινούμαι πράσινα: ανακοινώσεις σχετικά με συγκεκριμένες δράσεις για τη στροφή σε μια κοινωνία μηδενικού άνθρακα».

Εντατικότερες προσπάθειες

Road Map May2019

Νέα έκθεση του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε την Κυριακή, καταδεικνύει ότι οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα της γης εξακολουθούν να αυξάνονται, καθώς τα κράτη των G-20 που ευθύνονται για το 80% των εκπομπών δεν εκπληρώνουν τους ήδη χαμηλούς στόχος τους με αποτέλεσμα να πρέπει να τριπλασιάσουν τις δεσμεύσεις τους έως το 2100 ώστε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, ή να τις πενταπλασιάσουν αν επιμείνουμε στους +1,5 ° C.

Οι επιστήμονες προβλέπουν πιο έντονους τυφώνες, κύματα καύσωνα, ξηρασίες, πλημμύρες και σχετική έλλειψη τροφίμων και επιπτώσεις στην υγεία εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα.

Η κοινή γνώμη

unsummit

«Το κοινό έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος τώρα και πιέζει τους πολιτικούς να ανταποκριθούν», υποστήριξε ο David Waskow, διευθυντής της διεθνούς πρωτοβουλίας για το κλίμα στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (World Resources Institute), τονίζοντας ότι η «σκυτάλη» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Κίνας και της Ινδίας: «Η Κίνα και η Ινδία βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους τους», σημείωσε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι στόχοι είναι πολύ χαμηλοί. Στην περίπτωση της Κίνας, το Πεκίνο δεσμεύτηκε το 2015 να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των εκπομπών. Αλλά για να συμβάλει αυτό ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πρέπει να κάνουν γενναίες περικοπές.

Η Cassie Flynn, σύμβουλος του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ για το κλίμα, επισήμανε ότι το 2020 αποτελεί σημαντικό ορόσημο και ότι η συνάντηση της Δευτέρας αποσκοπεί στην εδραίωση της παγκόσμιας ενότητας και στην καθιέρωση ισχυρών υποσχέσεων για το επόμενο έτος. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λύσεις», είπε. «Πρέπει να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας».

«Η καλύτερη επιστήμη, σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα, μας λέει ότι οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμούς θα οδηγήσει σε μείζονες και μη αναστρέψιμες βλάβες στα οικοσυστήματα που μας στηρίζουν», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. «Η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι ένας αγώνας που χάνουμε, αλλά είναι ένας αγώνας που μπορούμε να κερδίσουμε». Η παρούσα σύνοδος “δεν είναι μια σύνοδος κορυφής για το κλίμα. Έχουμε αρκετή συζήτηση. Δεν διαπραγματευόμαστε με τη φύση. Πρόκειται για μια σύνοδο κορυφής για να βρούμε λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Οι έξι στόχοι της Συνόδου

  • παγκόσμια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • βιώσιμες και ανθεκτικές υποδομές και πόλεις
  • αειφορική γεωργία και διαχείριση των δασών και των ωκεανών
  • αντοχή και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
  • και ευθυγράμμιση των δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων με μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.

 

Σχετικά Άρθρα:

 

Διαφήμιση