Αρχική Διάστημα Επισήμως Φθινόπωρο από σήμερα με επιδείνωση του καιρού

Επισήμως Φθινόπωρο από σήμερα με επιδείνωση του καιρού

0
fthinoporo
Διαφήμιση

Με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού καλωσορίζουμε το Φθινόπωρο που ξεκίνησε επισήμως σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί μάλιστα για ραγδαία μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από αργά το βράδυ θα επηρεαστούν το Ιόνιο και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος. Την Τρίτη 24/9 τα ισχυρά φαινόμενα, στη δυτική Ελλάδα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν όμως πιθανώς θα επηρεάσουν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Από αργά το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 25/9, θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Μικραίνει η ημέρα

Σήμερα όμως είναι και η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας. Οι ακτίνες του ήλιου θα πέφτουν κάθετα στον άξονα περιστροφής της Γης με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι ίσες και στα δύο ημισφαίρια του πλανήτη μας. Η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Σε φυσικό επίπεδο κατά την ισημερία υπάρχει εξισορρόπηση δυο αντίπολων καταστάσεων την διάρκεια της μέρας με την διάρκεια της νύχτας. Σε πνευματικό επίπεδο η περίοδος από τη Φθινοπωρινή Ισημερία μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο συμβολίζει την περίοδο κατά την οποία η ψυχή του ανθρώπου θα περάσει το πρώτο στάδιο εξελίξεώς της.

Στην ελληνική παράδοση πίστευαν ότι όπως καλλιεργείται η γη το φθινόπωρο, έτσι πρέπει να καλλιεργούνται κι οι ανθρώπινες ψυχές για να εκδηλώσουν τις κρυμμένες τους δυνάμεις και να τις μεταβάλουν σε ιδέες και συναισθήματα.

Φθινοπωρινή Ισημερία και Αρχαία Ελλάδα

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι απ’ άκρη σε άκρη της γης λάτρεψαν ως θεούς τα δύο ποιο ευδιάκριτα ουράνια σώματα, τον Ήλιο και τη Σελήνη. Η φθινοπωρινή ισημερία είναι γνωστή ως «φεγγάρι συγκομιδής». Κατά τη διάρκεια αυτής περιόδου το φεγγάρι υψώνεται νωρίτερα το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες να εργάζονται πιο πολύ το βράδυ.

Σε χρονιές που το φεγγάρι της συγκομιδής πέφτει τον Οκτώβριο, ονομάζεται «πλήρες φεγγάρι» επειδή συχνά συμπίπτει με τη συγκομιδή καλαμποκιού. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά την Φθινοπωρινή Ισημερία τελούνταν και τα Ελευσίνια Μυστήρια που αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τους πιο ιερούς θεσμούς. Τα Ελευσίνια Μυστήρια διαρκούσαν εννέα ημέρες και η ήμερα λήξης τους ήταν η Φθινοπωρινή Ισημερία.

Το Doodle της Google

Αφιερωμένο στην σημερινή φθινοπωρινή ισημερία είναι το Doodle της Google.

google

Διαφήμιση