Αρχική Καταστροφές Μια ακόμη δύσκολη νύχτα για την Εύβοια…

Μια ακόμη δύσκολη νύχτα για την Εύβοια…

0
evoia 1
Φωτογραφία: AP/Michael Varaklas
Διαφήμιση

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανησυχεί ιδιαιτέρως από τις αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτα σημεία στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που συνεχίζει να καίει την Εύβοια από τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Νίκο Χαρδαλιά, εθελοντές, πυροσβέστες και κάτοικοι προσπαθούν να δημιουργήσουν διπλή γραμμή άμυνας,  φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες με γκρέιντερ και μπουλντόζες.

Το Ecozen και σήμερα σας ενημέρωνε σε τακτά χρονικά διαστήματα για όλες τις εξελίξεις από το εφιαλτικό, πλέον, μέτωπο της Εύβοιας, που ήδη έχει καταστρέψει 28.000 στρέμματα δάσους.

Διαβάστε επίσης:Δύσκολη νύχτα για την Εύβοια -Εν αναμονή των εναέριων μέσων

**

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Νίκο Χαρδαλιά, εθελοντές, πυροσβέστες και κάτοικοι προσπαθούν να δημιουργήσουν διπλή γραμμή άμυνας, φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες με γκρέιντερ και μπουλντόζες.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή Πλατάνα και Μακρυμάλλη, επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 235 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

***

Ενισχύονται συνεχώς οι υποψίες για έργο εμπρηστών, καθώς υπάρχουν αναφορές, (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του OPEN), πως τα ξημερώματα της Τρίτης ένα με δυο άτομα κινούνταν με όχημα ανάμεσα στα χωριά Σταυρό και Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια.

Στις 3:15 σταμάτησε το αυτοκίνητο επί του επαρχιακού δρόμου και άγνωστος βγήκε από το αμάξι και περπάτησε 50 μέτρα μέσα στο δάσος και ενδέχεται να έβαλε την πρώτη πυρκαγιά. Συνέχισε για 100 μέτρα την διαδρομή του και σταμάτησε, περπάτησε πάλι κάποια μέτρα και έβαλε τη δεύτερη φωτιά. Μετά από λίγο ξέσπασε και η τρίτη.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές, αν και ορισμένοι από τους κατοίκους, που γνωρίζουν καλά την περιοχή, επιμένουν πως οι εστίες δεν προκλήθηκαν από «φυσικά αίτια».

 

***

Συνεχίζουν αυτή τη στιγμή (21.23) να είναι ενισχυμένες οι δυνάμεις, με οκτώ τμήματα του στρατού ξηράς και της αεροπορίας να συνδράμουν στα σημεία. Στην Πλατάνα, τα σκαπτικά μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, σε δύσβατα σημεία στη χαράδρα όπου σιγο-καίει η φωτιά. Ένα άλλο μηχάνημα, καθαρίζει τα χόρτα περιμετρικά της περιοχής.

Ήδη έχουν φτάσει πυροσβεστικές δυνάμεις και από άλλες περιοχές, προκειμένου να καταφέρουν να οριοθετήσουν, όσο γίνεται, τη φωτιά και να μην υπάρξει κίνδυνος τη νύχτα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, κατά τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες εντός του αισθητικού δάσους, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να καίει τόσο πευκοδάσος, όσο και ελατοδάσος.

***

Ενισχύθηκαν στις 20.30 οι πυροσβεστικές δυνάμεις και ήδη βαριά μηχανήματα, μαζί με τους κατοίκους προετοιμάζουν τις αντιπυρικές ζώνες για να καταφέρουν να ελέγξουν το μέτωπο

***

Στο σημείο επιχειρούν (20.03), 6 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα (Ελλάδας και Ιταλίας) κάνοντας ταυτόχρονες ρίψεις και με μεγάλη ταχύτητα κάνουν ανεφοδιασμό και επιχειρούν ξανά, πριν προλάβει να πέσει ο ήλιος!

***

***

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει (19.58),  ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος στο ΣΚΑΙ, από συνομιλίες με πυροσβέστες, η αναζωπύρωση προήλθε από κουκουνάρια του πευκοδάσους που πετάχτηκαν στο ελατόδασος που καίγεται αυτή τη στιγμή.

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού Πλατάνα να απομακρύνουν τα οχήματα τους από τους δρόμους, καθώς θα περάσουν υδροφόρες για να ενισχυθούν τα επίγεια μέσα.

evoia 2

***

Η κινητοποίηση αυτή τη στιγμή (19.39), είναι μεγάλη με τα εναέρια μέσα να κάνουν συνεχόμενες ρίψεις νερού, καθώς υπάρχει ένα νέο μέτωπο στην ανατολική πλευρά έκτασης 5 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, είναι δύσκολο εντός της χαράδρας να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι πεζοπόρες δυνάμεις της πυροσβεστικής, ή /και του στρατού.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτωπα, για την ώρα δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ελέγχονται από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές.

Υπάρχουν πληροφορίες, για εμπρησμό, ωστόσο, για την ώρα δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις. Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, που βρίσκεται από χτες στην περιοχή διενεργεί έρευνα.

Σε επιφυλακή οι Αρχές, προκειμένου αν χρειαστεί, να μπορέσουν να απομακρύνουν τους κατοίκους, που επέστρεψαν το πρωί στο χωριό Πλατάνα.

***

Οι πυροσβέστες και κυρίως τα εναέρια μέσα επικεντρώνουν (18.30) την προσοχή τους σε δύο σημεία: Το ένα είναι προς το χωριό Σταυρός και το δεύτερο στα παλαιά λατομεία της ΛΑΡΚΟ.

evoia 3

Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει τα έξοδα του εθελοντή πυροσβέστη

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στο ΚΑΤ, όπου επισκέφτηκε τον εθελοντή πυροσβέστη που τραυματίστηκε σοβαρά, «το υπουργείο Υγείας θα καλύψει τα έξοδα της νοσηλείας, της αποθεραπείας και της αποκατάστασής του»

Ο Κυριάκος Καρλαφτόπουλος νοσηλεύεται με εγκαύματα δευτέρου προς τρίτου βαθμού. Αύριο Πέμπτη, πρόκειται να χειρουργηθεί και πιθανώς θα χρειαστούν και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως.

«Επισκέφτηκα σήμερα τον κύριο Κυριάκο Καρλαφτόπουλο, τον εθελοντή πυροσβέστη που νοσηλεύουμε εδώ στο ΚΑΤ. Θα ήθελα να πω ότι πέρα από τον επαγγελματισμό και το καθήκον, όταν ένας πυροσβέστης ρίχνεται στις φλόγες για να σώσει τις ζωές των συνανθρώπων του ή τις περιούσιες τους ή το φυσικό μας πλούτο, αυτό είναι κατάθεση ψυχής», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χωράς, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε ως υπουργείο Υγείας, είναι σεβόμενοι αυτή την προσπάθεια, να καλύψουμε ό,τι χρειαστεί από τα έξοδα της νοσηλείας, της αποθεραπείας και τέλος της αποκατάστασής του», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Είναι ένας νέος άνθρωπος που πριν από λίγο καιρό η γυναικά του γέννησε δίδυμα, είναι πολύ χαρούμενος μέσα στην ατυχία του και είναι αισιόδοξος και αυτό μας χαροποιεί ακόμα περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ευχαρίστησε τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στο νοσοκομείο Χαλκίδας και στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, όπως και τους διασώστες, τα πληρώματα και όλο το ΕΚΑΒ, «για τη συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια, να στηρίξουμε τον κρατικό μηχανισμό, έτσι ώστε και να μη θρηνήσουμε θύματα στην Εύβοια και κατά το δυνατό να βοηθήσουμε υποστηρικτικά στο έργο που επιτελούν αυτή την στιγμή πυροσβέστες, εθελοντές και λοιπό προσωπικό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους».

***

Λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα υπήρξε αναζωπύρωση σε μια χαράδρα απέναντι από το χωριό Πλατάνα.

***

Διαβάστε επίσηςΜητσοτάκης: Μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, σύντομα ξεκινά η καταγραφή

***

Νωρίτερα 

Νέες αναζωπυρώσεις σε δύο μέτωπα στην Εύβοια, λόγω δυνατών ανέμων σημειώνονται αυτή την ώρα στην περιοχή Πλατάνα και στο Μακρυμάλλη. (15.52)

***

Οι αναζωπυρώσεις (12.59), είναι σε δασική περιοχή και στα δύο μέτωπα και δεν κινδυνεύουν κατοικίες. Οι πυροσβέστες με όλα τα μέσα από ξηρά και από αέρα δίνουν μάχη να μην επεκταθεί το μέτωπο.

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια από τη μεγάλη φωτιά στο δάσος Natura. Αυτή την πρώτη εκτίμηση, έκανε με δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 fm ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης. Όπως είπε έχουν γίνει στάχτη 25.000 στρέμματα.

«Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για μια περιοχή Natura τον “πνεύμονα” της Εύβοιας”¨, τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Το δάσος που κάηκε είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και έλατα ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

***

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Εύβοια ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονται αυτή την ώρα στην περιοχή Μακρυμάλλη. (12.14)

«Δεν απειλείται καμία κατοικημένη περιοχή στην Εύβοια», σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε σε δύο ενεργά μέτωπα (στις περιοχές Πλατάνα και Κοκκάλα) και σε αναζωπυρώσεις κοντά στο χωριό Σταυρός, το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες το μεσημέρι.

***

Νωρίτερα (11.09), σε Πλατάνα και Κοκκάλα είχε ρίξει το βάρος η Πυροσβεστική στην «μάχη» για την κατάσβεση των αναζωπυρώσεων.

Η σημερινή κατάσταση

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ανακούφιση προκαλεί το γεγονός ότι διασφαλίστηκαν οι ανθρώπινες ζωές.

Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας και του στρατού ιδιαίτερα στην εκκένωση των χωριών. Στα Ψαχνά συνεχίζει να βρίσκεται στρατός και ΕΚΑΒ, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή. Σε πλήρη ετοιμότητα συνεχίζει να βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάσης Καρακάτζας που βρίσκεται στο σημείο από χθες το πρωί συνεχώς. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «υπάρχουν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη περιοχή αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. ‘Αλλωστε έχουν καεί τα πάντα. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι το μεσημέρι που περιμένουμε να έχει άπνοια».

evoia 4

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης στην Ελλάδα, για την καταστροφή

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του Χρήστου Στυλιανίδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης επισκέπτεται την Ελλάδα για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κομισιόν

Κομισιόν: «Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες»

Σε ανάρτηση στην επίσημο λογαριασμό της Κομισιόν επισημαίνεται ότι “η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα του #rescEU μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες. @StylianidesEU“.

Από νωρίς στην μάχη αεροπλάνα και ελικόπτερα

Με το πρώτο φως της μέρας 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα και τις αναζωπυρώσεις για να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που καίει από χθες τα ξημερώματα.

Ήδη αναμένονται και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από Κροατία και Ιταλία.

Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατάνα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει κινητοποιηθεί άμεσα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο του οποίου αποστέλλονται στην Εύβοια αεροσκάφη από Ιταλία και Ισπανία, ενώ αναμένονται και από την Κροατία.

φωτιά
Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία της φωτιάς στην Εύβοια από την υπηρεσία Copernicus

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή της Αγριλίτσας, στην Εύβοια. Και ενισχυμένη από τους ισχυρούς ανέμους γρήγορα επεκτάθηκε. Το μέτωπο της έφτασε τα 11,5 χιλιόμετρα πευκοδάσους Natura.

φωτιά

Όλο το βράδυ, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες για να μην επεκταθεί η φωτιά, σε νέους οικισμούς. Χθες εκκενώθηκαν Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Πλατανιά και Μακρυμάλλη.

Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται πλέον. Οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Μια έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ βύθισε στο σκοτάδι την περιοχή των Ψαχνών και του Μακρυμαλλίου. Η βλάβη αποκαταστάθηκε πριν τις 6 τα ξημερώματα.

Οι άνεμοι αυτή την στιγμή φτάνουν έως και τα 5 μποφόρ.

IRIS
Φώτο, από το προγνωστικό σύστημα IRIS του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Η Εύβοια δοκιμάζεται ξανά

Η Εύβοια δοκιμάζεται ξανά από τις φωτιές. Βρίσκεται συνεχώς στο στόχο της πύρινης λαίλαπας. Πέρυσι σημειώθηκαν 205 δασικές πυρκαγιές, το 2017  231 δασικές πυρκαγιές, το 2016 295 δασικές πυρκαγιές.

Reuters: Οι φωτιές και στην Ελλάδα, σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Σε εκτενές δημοσίευμα του, το πρακτορείο Reuters περιγράφει την σκληρή μάχη που δίνουν από εχθές οι πυροσβέστες με τις φλόγες. Και επισημαίνει το πρόβλημα αλλαγής του κλίματος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο “η Ελλάδα αντιμετωπίζει συχνά πυρκαγιές τους ξηρούς μήνες του καλοκαιριού και οι Αρχές είχαν ενημερώσει για τον υψηλό κίνδυνο φωτιάς αυτήν την εβδομάδα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις βλέπουν την αύξηση των πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένα ακόμη σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη“.

Διαφήμιση