Αρχική Καταστροφές ΟΗΕ: Τα απόβλητα τροφίμων αφήνουν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα

ΟΗΕ: Τα απόβλητα τροφίμων αφήνουν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα

0
απόβλητα τρόφιμα - Σπατάλης Τροφίμων
Διαφήμιση

Όχι μόνο η γεωργία αλλά και η κτηνοτροφία συμβάλλουν σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Αποτελούν επίσης πρωταρχικές αιτίες αποψίλωσης δασών, ρύπανσης από γλυκό νερό και απώλεια βιοποικιλότητας. Η παραγωγή βοδινού κρέατος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής .

Τα απόβλητα τροφίμων έχουν φτάσει σε τεράστιες αναλογίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με μεγάλο μέρος τους να σπαταλιούνται.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ, μεταξύ 25% και 30% των τροφίμων χάνονται ή σπαταλιούνται παγκοσμίως.

Τα χαμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Τα σπατάλη και τα χαμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναφέρει η IPCC σε νέα έκθεση,
Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνεται κάθε χρόνο. Το οικονομικό κόστος είναι επίσης σημαντικό, με περίπου 143 δις ευρώ να χάνονται στη διαδικασία.

“Οι τεχνικές επιλογές, όπως οι βελτιωμένες τεχνικές συγκομιδής, η αποθήκευση στο αγρόκτημα, η υποδομή, οι μεταφορές, η συσκευασία, το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση μπορούν να μειώσουν τις απώλειες τροφίμων και τα απόβλητα στην αλυσίδα εφοδιασμού”, σημειώνει η IPCC.

Οι αγρότες παγκοσμίως πρέπει να αναθεωρήσουν το γεωργικό τους μοντέλο

“Η πρόκληση είναι να διδάξουμε περίπου μισό δισεκατομμύριο αγρότες παγκοσμίως να αναθεωρήσουν το γεωργικό τους μοντέλο ώστε να γίνουν ευαίσθητοι στον άνθρακα”, λέει ο Andre Laperrière, εκτελεστικός διευθυντής του Global Open Data for Agriculture and Nutrition στην Οξφόρδη .

Μια απόφαση των καταναλωτών μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων. Κι αυτή είναι η μετάβαση σε φυτική διατροφή.

Και αν το κρέας τείνει είναι απαραίτητο για πολλούς ανθρώπους στα φτωχότερα έθνη σε όλο τον κόσμο, στα πλουσιότερα έθνη οι άνθρωποι καταναλώνουν και σπαταλούν τεράστιες ποσότητες βοδινού, χοιρινού και κοτόπουλου.

“Δεν θέλουμε να πούμε στους ανθρώπους τι να τρώνε, λέει ο Hans-Otto Pörtner, οικολόγος που συμπροεδρεύει στην ομάδα εργασίας της IPCC για τις επιπτώσεις του κλίματος.
Ωστόσο, θα ήταν ωφέλιμο, τόσο για το κλίμα όσο και για την ανθρώπινη υγεία, εάν πολλοί πλούσιοι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερο κρέας. Και εάν η πολιτική θα δημιουργούσε τα κατάλληλα κίνητρα για αυτό το σκοπό”.

Η εκτροφή βοοειδών οδηγεί σε αποψίλωση στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, στην Βραζιλία

Πολλά από τα κρέατα που καταναλώνονται σε πλούσια έθνη παράγονται σε φτωχές χώρες. Κι εκεί η αποψίλωση των δασών φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, η εκτροφή βοοειδών οδηγεί σε περαιτέρω αποψίλωση στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Σύντομα θα εξαντληθούν και θα φτάσουν σε ένα οικολογικό σημείο χωρίς επιστροφή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αντιστέκεται στις παγκόσμιες εκκλήσεις για να σταματήσει η άσχημη εκκαθάριση των δασών της χώρας.
“Δυστυχώς, ορισμένες χώρες δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν την έντονη ανάγκη να σταματήσουν την αποψίλωση των τροπικών δασών, επισημαίνει ο Hans-Otto Pörtner. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση να παρέμβει.
Αλλά ελπίζουμε ότι η έκθεσή μας θα επηρεάσει επαρκώς την κοινή γνώμη για το σκοπό αυτό”.

Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά αλλάζοντας τις διαιτητικές επιλογές τους. Με την κατανάλωση λιγότερου βοείου κρέατος ή καθόλου, για παράδειγμα, μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην αγορά στους παραγωγούς βοείου κρέατος.

Πηγή: sustainability

Διαφήμιση