Αρχική Καταστροφές Δύσκολη νύχτα για την Εύβοια -Εν αναμονή των εναέριων μέσων

Δύσκολη νύχτα για την Εύβοια -Εν αναμονή των εναέριων μέσων

0
evoia 2
Διαφήμιση

Σε ένα από τα πιο δύσκολα πύρινα μέτωπα εξελίχθηκε και συνεχίζει, αυτό στην Εύβοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη να καταφέρουν να την οριοθετήσουν με το έργο τους να είναι πλέον δύσκολο, καθώς με το που έπεσε ο ήλιος τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις.

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στα Πλατάνια και στο Μακρυμάλλη. Το μέτωπο έχει εξαπλωθεί σε όλη την πλαγιά καίγοντας όλη τη δασική έκταση δίπλα από τα Πλατάνια.

Παράλληλα, κατά τις 19:00 ξέσπασε πυρκαγιά και στην περιοχή Κάτω Δρυμός Καλαβρύτων. Η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε άμεσα και έθεσε την φωτιά υπό έλεγχο.

Το Ecozen θα σας ενημερώνει διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη σε όλα τα πύρινα μέτωπα!

Το μέτωπο της Εύβοιας

Τελευταία ενημέρωση, (00.47): Δύσκολη νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Για την ώρα οι φλόγες έχουν κοπάσει, ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες των πεζοπόρων τμημάτων να κρατήσουν τη φωτιά σε όσο το δυνατόν καλύτερο σημείο, μέχρι να ξεκινήσουν εκ νέου οι εναέριες δυνάμεις τις ρίψεις.

Να σημειώσουμε πως βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα τα καναντέρ που εστάλησαν για να συνδράμουν από την Ιταλία και την Ισπανία και τα οποία θα επιχειρήσουν τις πρώτες πρωινές ώρες.

***

Μαίνεται η πυρκαγιά (00.01), στα Πλατανία, πλησιάζοντας πλέον τον οικισμό. Στο σημείο βρίσκονται βαριά χωματουργικά μηχανήματα που προσπαθούν, μαζί με τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες αντιπυρικές ζώνες.

***

Συνεχίζονται (23.00), οι αναζωπυρώσεις στα Πλατάνια και στο Μακρυμάλλη. 

Με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης, που δημοσίευσε το meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση 4 – 5  μποφόρ, με ισχυρές ριπές.

Ενισχύονται και οι δυνάμεις της Ιστιαίας, προκειμένου να «εγκλωβίσουν» να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά!

***

Αν και αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, ωστόσο τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα  της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά (22.45).

***

Αγωνιώδης προσπάθειες να μην φτάσει στα Ψαχνά η φωτιά, μετά την έντονη ριπή άνεμου που σημειώθηκε, επεκτείνοντας την πυρκαγιά ανατολικά (22.31).

Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

***

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, (22.17) έχει προσαχθεί ένα άτομο ηλικίας 64-65 ετών ως υπεύθυνος για την πυρκαγιά στην Ιστιαία. Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, έχει αναλάβει την εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως εμπλέκεται.

***

Αυτή την ώρα (21.55) οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνουν και τους τελευταίους που έχουν απομείνει. Υπάρχει συνεχής κίνηση, καθώς η κατεύθυνση του ανέμου συνεχίζει να αλλάζει, ωστόσο για την ώρα η ένταση είναι 3-4 μποφόρ. Στην περιοχή βρίσκονται και παραμένουν μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η πυροσβεστική Υπηρεσία, ενημέρωσε πως αύριο αναμένονται 4 καναντέρ από Ιταλία και Ισπανία και όχι από την Κροατία.

***

Ο επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης αύριο το πρωί στις 9 θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

***

Συνεχίζει (21.03) να καίγεται το πευκοδάσος. Ευτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια και δεν απειλούνται οι αποικίες.

Νωρίτερα (20.30) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι στο σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

«Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια. Μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μπακογιάννης.

bakogiannis

***

Στο ΚΑΤ ο τραυματισμένος πυροσβέστης (20.24). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια.

***

Για την ώρα (20.37) οι άνεμοι έχουν κοπάσει και ορισμένα μικρότερα μέτωπα έχουν ομαλοποιηθεί. Τα χειρότερα έρχονται, καθώς νύχτωσε και τα ελικόπτερα σταμάτησαν τις ρίψεις.

evoia 1

***

Το κύριο μέτωπο έχει περίμετρο 11.5 χιλιόμετρα (20.29) και βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τα Ψαχνά. Εικόνα του ΣΚΑΪ για τις πυρκαγιές:

Πυρκαγιά στην Εύβοια
Εικόνα: ΣΚΑΪ

***

Πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής θα παραμείνει στο σημείο όλη τη νύχτα. Προτεραιότητά της παραμένει η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες του κόσμου (20.23).

***

Για την ώρα (20.17) δεν έχουν καταγραφεί κατεστραμμένα σπίτια ή απώλεια ζωής, αλλά έχουν καεί τρία αυτοκίνητα και τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης.

evoia 3

***

Οι πυροσβέστες κόβουν τα δέντρα σε δύο σπίτια σε μια προσπάθεια να σώσουν έναν άνθρωπο που αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι του, ενώ η φωτιά είναι ελάχιστα μέτρα μακριά τους (20.02).

***

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (19.20), εξερχόμενος του Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής, ευχαρίστησε τις δυνάμεις που δίνουν μια τεράστια μάχη. «Οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικές δύσκολες. Το κράτος έχει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Οι πυροσβέστες μας έχουν δώσει τον εαυτό τους, είναι κουρασμένοι, άυπνοι χωρίς φαγητό σε πολλές περιπτώσεις. Αύριο θα έχουμε στη διάθεσή μας 4 καναντέρ από Κροατία και Ιταλία».

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ αυτή τη στιγμή, οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού, ζητούν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις να απομακρυνθούν άμεσα!

***

Όλη η φωτιά καίει αυτή τη στιγμή, (19.00) τη βόρεια πλευρά του νησιού και όχι προς την πυκνοκατοικημένοι πλευρά των Ψαχνών, καθώς και πάλι οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση. Να σημειώσουμε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις, δημιουργούν διαρκώς αναχώματα για να αποκόψουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Οι φλόγες έχουν φτάσει πίσω από τα σπίτια στη θέση Κοκαλάκι! Οι κτηνοτρόφοι ήδη έχουν ξεκινήσει να απελευθερώνουν τα ζώα τους! Η κατάσταση δυστυχώς είναι άσχημη.

***

Η φλόγες πλέον (18.37), είναι 400 μέτρα μακριά από το σημείο που επιχειρούσαν οι εναέριες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, αναζωπυρώνεται διαρκώς και εξαπλώνεται!

***

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και μεταβαίνει στο Χαλάνδρι (18.14), στα γραφεία του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής.

Κροατία και Ιταλία στέλνουν εναέριες δυνάμεις άμεσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

***

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί αγροικίες, ωστόσο μέχρι στιγμής (17.50) δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Δύο πύρινα μέτωπα παραμένουν σοβαρά: Το ένα είναι ιδιαίτερα μεγάλο (αυτό στο χωριό Μακρυμάλλη) ενώ το δεύτερο μέτωπο από το Κοντοδεσπότι βρίσκεται περίπου 500 μέτρα έξω από το χωριό Πλατάνια.

evoia 2

***

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Εύβοια!

Αυτή τη στιγμή δύο πύρινα μέτωπα παραμένουν σοβαρά: Το ένα είναι ιδιαίτερα μεγάλο (αυτό στο χωριό Μακρυμάλλη) και κινείται προς τα Ψαχνά, ενώ το δεύτερο μέτωπο από το Κοντοδεσπότι κινείται προς το χωριό Πλατάνια, το οποίο και ήδη εκκενώνεται (17.20).

Στο Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, μεταβαίνει αυτή την ώρα (17.00) ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

***

Σύμφωνα με τα όσα ανεφέρε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Β.Βαρθοκογιάννης, στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η διαδικασία εκκένωσης των δύο χωρίων έχει ξεκινήσει από νωρίς. Στην περιοχή υπάρχουν 250-300 κάτοικοι, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί και απομακρύνονται. Το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, επισημαίνει ο ίδιος. Παράλληλα, δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Συγκεκριμένα στις 14:00 εκκενώθηκαν, το χωριό Μακρυμάλλη και το Κοντοδεσπότι καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα, ενώ χτυπάνε οι καμπάνες για να προειδοποιηθούν οι κάτοικοι. Εκκενώθηκε προληπτικά και το χωρίο Σταυρός.

Στην περιοχή κάηκαν δύο μικρές εκκλησίες, ενώ έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν για τρίτη φορά (15.15) και πλέον επιχειρούν συνολικά 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» ενώ από αέρος επιχειρούν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα με ένα ακόμα ελικόπτερο να πετάει ως συντονιστικό προκειμένου οι ρίψεις νερού να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Στην επιχείρηση συνδράμουν και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού, και ελικόπτερα του Στρατού, καθώς οκτώ μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην προσπάθεια κατάσβεσης και απομάκρυνσης των κατοίκων σημαντική είναι και η βοήθεια των εθελοντών!

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν πριν από λίγο (16.00), με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως πολλοί κάτοικοι αρνούνται να απομακρυνθούν και στο σημείο για λόγους ασφαλείας παραμένουν πυροσβέστες, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρύνουν όσους δεν θέλουν να φύγουν.

Οι αστυνομικές αρχές, επενέβησαν προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι κάτοικοι, όπως και έγινε, καθώς οι φλόγες αυτή τη στιγμή (14.45) έχει αρχίσει να περικυκλώνει τα χωριά.

Παράλληλα, στην περιοχή έχει σπεύσει ο Ερυθρός Σταυρός προκειμένου να συνδράμει σε όποια κατάσταση χρειαστούν οι κάτοικοι.

Στα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται ήδη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με ελικόπτερο μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας.

Επί τόπου θα συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή από τα ξημερώματα, καταστρέφοντας εκπληκτικό και προστατευόμενο πευκοδάσος.

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς.

Οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και νέο πύρινο μέτωπο στη βόρεια Εύβοια. Πιο συγκεκριμένα η πυρκαγιά μαίνεται στην περιοχή Καστανιώτισα κοντά στην Ιστιαία. Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη τύπου PZL.

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων –συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα– είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς, λίγο μετά τις 19.00.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης (13/08), από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, στην Εύβοια.

Η φωτιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.

Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν το έργο των αρχών εξαιρετικά δύσκολο.

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Οι δηλώσεις

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Η φωτιά ξεκίνησε μέσα στη νύχτα σε σημείο εύκολα προσβάσιμο σε ασφάλτινο δρόμο κοντά. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του», είπε ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς στον ΘΕΜΑ 104,6 fm.

Ο δήμαρχος μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή φωτιά με «μεγάλη τροφή» καθώς καίγεται πευκοδάσος».

Στην περιοχή επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες12 πυροσβέστες από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Θήβα

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις.

***

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στον Πρόδρομο της Βοιωτίας οι πυροσβέστες που μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο.

Το δεύτερο μέτωπο παραμένει ενεργό και κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.

«Άρχισαν να λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα στις κοντινές παραλίες προληπτικά», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα.

«Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό.

Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ότι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή», επισημαίνει.

Καλάβρυτα

Πυρκαγιά, υπό έλεγχο, ξέσπασε κατά τις 19:00 στην περιοχή Κάτω Δρυμός Καλαβρύτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες, 1 Ε/Π και 2 PZL.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ανέφερε ότι το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία δύσβατη περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Κάτω Δρυμός και Αμυγδαλιά. Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά

Ισχυρό μέτωπο έχει αναπτυχθεί και στη φωτιά στον Πρόδρομο της Θήβας, καθώς οι τοπικοί άνεμοι είναι ιδιαίτερα έντονοι και οδηγούν τη φωτιά προς τα όρια της Βοιωτίας με την Αττική.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάση Καρακάντζα που μίλησε στο ΑΠΕ «την τελευταία ώρα παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών από αέρος και εδάφους η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέτωπο που καίει δασική χαμηλή βλάστηση αλλά και ελιές και κινείται με μεγάλη ταχύτητα και κατεύθυνση στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική».

Στη φωτιά επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές, ενώ ήδη χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα τη φωτιά, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη κρίσιμη.

Η φωτιά καίει ξερά χόρτα κυρίως, κατευθύνεται προς την θάλασσα και σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Υπάρχουν ωστόσο ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ηλεία

Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Λευκοχώρι Γαστούνης, στην Ηλεία.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητικής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν ώστε να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 10 οχήματα, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα με 10 πυροσβέστες.

Το μέτωπο της Θάσου

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε λίγο πριν από τη μία μετά το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε, νωρίς το πρωί, σε δασική έκταση στα Κοίνυρα, νότια της Θάσου, στην περιοχή Παράδεισος.

Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση όλων των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε, ενδεχόμενο που ανησυχούσε τους εμπλεκόμενους φορείς λόγω των έντονων ανέμων που πνέουν στο νησί τα τελευταία 24ωρα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για το κίνδυνο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Το χρονικό της φωτιάς

Στη Θάσο ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης και συνολικά επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο, δυο αεροσκάφη καναντέρ και δύο PZL.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του κατάφυτου νησιού, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το μηχανισμό της Θάσου, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής που μίλησε στο ΣΚΑΪ, η φωτιά ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ και καίει σημείο που βρίσκεται κοντά σε χωριό.

Ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς, ώστε να μην προχωρήσει σε πιο δύσβατες περιοχές, ενώ τόνισε ότι δεν κινδυνεύει ο οικισμός.

Η πυρκαγιά στα Ιωάννινα

Σε εξέλιξη είναι άλλη μία πυρκαγιά στα Ιωάννινα, στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.

Η φωτιά της Άρτας

Συνεχίζεται και η φωτιά στη θέση Πλατύ Κομποτίου Άρτας, που ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο βρίσκονται 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 32 πυροσβέστες.

evoia 2

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα – Ορατός από δορυφόρο ο καπνός

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, λόγω των πολύ ενισχυμένων βοριάδων οι καπνοί από την πυρκαγιά έχουν καλύψει τον ουρανό της Αττικής δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ο καπνός και η μυρωδιά καμένου από την φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια είναι αισθητά στην Κορινθία ακόμα και την Αργολίδα, παράλληλα οι καπνοί έχουν διασπορά στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα.

evoia 1

Ορατός από δορυφόρο ο καπνός που κατέκλυσε τον ουρανό της Αττικής από τις φωτιές στην Εύβοια

Ορατός από δορυφόρο ο καπνός που κατέκλυσε τον ουρανό της Αττικής από τις φωτιές στην Εύβοια

Φωτογραφίες: Τοπικός Τύπος, EUROKINISSI, Εθελοντές, Πυροσβεστικό Σώμα

Διαφήμιση