Αρχική Περιβάλλον Κατάλληλες για κολύμβηση οι παραλίες Λαγανά Ζακύνθου

Κατάλληλες για κολύμβηση οι παραλίες Λαγανά Ζακύνθου

0
παραλίες
Διαφήμιση

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα των νερών για κολύμβηση στις παραλίες του Λαγανά.
Αυτό αποδεικνύεται στις δειγματοληψίες από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α..
Από τον έλεγχο, όπως ανακοινώθηκε σε κανένα από τα δείγματα δεν διαπιστώθηκε ρύπανση από οργανικά φορτία.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου 2019 στις περιοχές: Γέρακα, Καλαμάκι-Βροντόνερο, Καλαμάκι-Μπούκα και στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθία, στον κόλπο του Λαγανά, που ως γνωστόν αποτελεί περιοχή ωοτοκίας για τη Θαλάσσια Χελώνα Caretta caretta.

παραλίες

Τι συμβαίνει στις άλλες παραλίες της Ζακύνθου

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ανάλογα με αυτά που πραγματοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Ειδικότερα η συγκεκριμένη Υπηρεσία πραγματοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο καταλληλότητας των υδάτων κολύμβησης σε 33 θέσεις σε όλη τη Ζάκυνθο. Εννιά εκ’ των οποίων εντός των περιοχών δικαιοδοσίας του Ε.Θ.Π.Ζ.
Τα αποτελέσματα για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2019 είναι ήδη διαθέσιμα εδώ.

Η καταλληλότητα των υδάτων κολύμβησης επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσθετες δειγματοληψίες από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
Εξαίρεση αποτελεί το λιμάνι της Ζακύνθου, σε μια ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του σημείου εκβολής του χειμάρρου Αγίου Χαραλάμπη της πόλης της Ζακύνθου.

Οι δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται από τους παραπάνω φορείς έχουν χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς.
Τα δείγματα νερού που λαμβάνονται προς ανάλυση είναι σημειακά και στιγμιαία. Δηλαδή δεν μπορεί να διασφαλιστεί το γεγονός ότι στο παρελθόν ή στο μέλλον δεν υπήρξαν ή δε θα υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης.

παραλίες

Θα συνεχιστούν οι δειγματοληψίες στο θαλάσσιο χώρο

Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. ανακοίνωσε ότι θα προβεί στο άμεσο μέλλον και σε πρόσθετες δειγματοληψίες στο θαλάσσιο χώρο δικαιοδοσίας του.
Και φυσικά θα συνεχίσει, όπως κάνει όλα τα χρόνια λειτουργίας του, την απρόσκοπτη παρακολούθηση και καταγραφή των σοβαρών πηγών ρύπανσης.
Όπως για παράδειγμα στην περιοχή του θαλάσσιου χώρου που γειτνιάζει με το κλειστό Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή του Σκοπού. Και στην οποία ως γνωστόν κατά καιρούς έχει διαπιστωθεί από το Ε.Θ.Π.Ζ. εισροή στραγγιδίων.

Αυτά τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης έχουν άμεσα καταγγελθεί από τον Φορέα στις Αρμόδιες Υπηρεσίες. Οπως Αστυνομία, Λιμενικό, Εισαγγελία, Δήμος Ζακύνθου, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ΥΠΕΝ, προκειμένου να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Στόχος η καλύτερη ποιότητα των υδάτων

Ο φορέας του Ε.Θ.Π.Ζ. θα συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ των διαφορετικών εμπλεκομένων και υπευθύνων Φορέων για τα θέματα της παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τόσο σε τοπικό, όσο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Στόχος είναι να εξαλειφθούν όλες οι δυνητικές πηγές ρύπανσης στο θαλάσσιο χώρο. Και να διασφαλιστούν αποτελεσματικά όλες οι προϋποθέσεις καλύτερης ποιότητας υδάτων και διατήρησης του περιβάλλοντος στο νησί της Ζακύνθου.

Διαφήμιση