Αρχική Καταστροφές Εύβοια: Το μέγεθος της καταστροφής από το σύστημα Copernicus της ΕΕ

Εύβοια: Το μέγεθος της καταστροφής από το σύστημα Copernicus της ΕΕ

0
evoia xartis 2
Διαφήμιση

Η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σήμερα δίνει στη δημοσιότητα την πρώτη χαρτογράφηση της γης που κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας.

Από τη διαδραστική χαρτογράφηση αποκαλύπτεται και το ποσοστό δασικής έκτασης ή καλλιεργειών που κάηκαν.

Η υπηρεσία Copernicus καταγράφει δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής.

Την εξέλιξη των δεδομένων της καταγραφής μπορεί κανείς να δει εδώ: Copernicus

evoia xartis

Ο χάρτης που το Copernicus δίνει σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει αναλυτικά την κατανομή των χρήσεων γης (όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2018) των εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τις πρώτες δύο ημέρες της πυρκαγιάς, κάηκαν κυρίως:

  • κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση,
  • μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές,
  • ελαιώνες,
  • εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και
  • φυσική βλάστηση.

evoia 2

Η χαρτογράφηση από το Copernicus EMS

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι της ορεινής Εύβοιας την περασμένη Τρίτη ήταν το 17ο συμβάν για το οποίο η Ελλάδα ζήτησε την συμβολή της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφησή του, μέσω της υπηρεσίας Rapid Mapping (Ταχεία Χαρτογράφηση) του Copernicus EMS (Emergency Management Service – Υπηρεσία Επείγουσας Διαχείρισης).

Η πρώτη φορά ήταν πριν από 5 χρόνια, στις 24 Αυγούστου 2014, για μια πυρκαγιά στην Καλαμπάκα. Η υπηρεσία έχει ενεργοποιηθεί συνολικά για εννέα πυρκαγιές (οι τρεις, στην Εύβοια, μια από τις υπόλοιπες η Κινέττα / Μάτι, το 2018) και οκτώ πλημμύρες (συμπεριλαμβανομένης της Μάνδρας το 2017), κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια.

Η υπηρεσία Rapid Mapping του Copernicus ήταν διαθέσιμη από το 2012, αλλά χρειάστηκε καιρός για να την μάθουν και να αρχίσουν να την αξιοποιούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κάθε κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει την ενεργοποίησή της, μέσω της αρχής που έχει οριστεί ως αρμόδια για την Πολιτική Προστασία (στη χώρα μας είναι η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας).

Emergency Management Service

«Η υπηρεσία είναι δωρεάν για οποιονδήποτε τη ζητήσει», τονίζει ο υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφόρησης του EMS Copernicus, Στεφάν Ούρεβιτς.

Ανάλογα αιτήματα μπορούν να στείλουν κι άλλες χώρες, εκτός ΕΕ, εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα Copernicus και χρειάζονται υποστήριξη για λόγους πολιτικής προστασίας ή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συχνά τέτοια αιτήματα αφορούν χώρες της Αφρικής ή της Ασίας. Ακόμη και οι ΗΠΑ αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και σε άλλες περιστάσεις.

 

Διαφήμιση