Αρχική Ειδήσεις Αμαζόνιος: Διεθνής κινητοποίηση

Αμαζόνιος: Διεθνής κινητοποίηση

0
Διαφήμιση

Ενώ η κατακραυγή για τη στάση του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου σχετικά με τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο γενικεύεται και η κινητοποίηση για την άμεση προστασία του πολύτιμου αυτού πνεύμονα κορυφώνεται, διασημότητες όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δίνουν το δικό τους στίγμα – επικοινωνιακό αλλά και οικονομικό.

Ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός, με εκτενείς αναρτήσεις στο twitter, καλεί τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της τραγωδίας στο δάσος του Αμαζονίου. Ταυτόχρονα, μέσω της οργάνωσης Earth Alliance, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης 5 εκατ. δολαρίων για τη διατήρηση του τροπικού δάσους.

Ζωτικής σημασίας

AMAZONIOS4

«Μια μεγάλη τραγωδία εξελίσσεται παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτού που συμβαίνει στην Αμαζονία, που είναι πράγματι οι πνεύμονες της Γης και ζωτικής σημασίας για να προστατευθούμε στο μέλλον», δήλωσε στο Reuters.

«Προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους να εμπλακούν, να ενημερωθούν και να συνεισφέρουν όσο μπορούν», είπε χαρακτηριστικά.

Πολύτιμη γη

Περισσότερες από 78.000 δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει φέτος στη Βραζιλία,  σχεδόν διπλάσιες από όσες πέρσι. Οι περιβαλλοντολόγοι επιρρίπτουν ευθύνες σε κερδοσκόπους που βάζουν φωτιά στη βλάστηση ώστε να μοσχοπουλήσουν τις εκτάσεις σε αγρότες και ιδιοκτήτες ράντσων, αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο της Βραζιλίας ο οποίος θεωρούν ότι έχει διευκολύνει με τον τρόπο του αυτή την πρακτική.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Βραζιλίας, πρέπει να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Ντι Κάπριο. «Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία αυτών των δασών είναι να προστατευθούν οι αυτόχθονες πολιτισμοί εκεί», πρόσθεσε.

Παγκόσμιο θέμα

AMAZONIOS7

«Η καταστροφή του Αμαζονίου επί Μπολσονάρου αναδεικνύει την αξία των διεθνών οργανισμών και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία. Προφανώς η καταστροφή του Αμαζονίου δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Βραζιλία, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη» σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος θαλάσσιου προγράμματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει ατέρμονη ανάπτυξη, δεν υπάρχει καν βιώσιμη ανάπτυξη, είναι ίσως το χειρότερο σχήμα οξύμωρο που έχει επινοηθεί ποτέ. Υπάρχουν περιβαλλοντικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινούμαστε. Ο Αμαζόνιος (όπως και η Αρκτική, η Ανταρκτική, η Μεσόγειος κτλ.) δεν είναι πηγές εφήμερου πλούτου».

Οι λόγοι

Η παραγωγή βοδινού κρέατος και η καλλιέργεια μεταλλαγμένης σόγιας έχουν προκαλέσει εν πολλοίς την αποψίλωση των τροπικών δασών της Βραζιλίας. Δεν είναι τυχαίο που η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βοδινού κρέατος παγκοσμίως, με εξαγωγές ρεκόρ προς την Κίνα, την Αίγυπτο και την ΕΕ που ξεπέρασαν πέρσι τους 1,64 εκατ. τόνους.

«Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.

Σόγια

AMAZONIOS3

Όσο για τη σόγια, σύμφωνα με στοιχεία του βραζιλιάνικου υπουργείου Οικονομικών, το 2018 η χώρα εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή κατά 22,2% περισσότερους από το 2017. Αυτό οφείλεται κυρίως στη ζήτηση από την Κίνα, η οποία λόγω του εμπορικού πολέμου της με τις ΗΠΑ, αγοράζει αναγκαστικά περισσότερη (μεταλλαγμένη) σόγια από τη Βραζιλία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας της.

Όμως και η Ευρώπη επίσης προμηθεύεται βραζιλιάνικη σόγια, την οποία χρησιμοποιεί κυρίως ως τροφή για τα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τη Greenpeace.

Η καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία γνώρισε τεράστια άνοδο τη δεκαετία του 1970 με τη μετακίνηση των παραγωγών από το νότιο τμήμα της χώρας προς τα κεντροδυτικά, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

 

Διαφήμιση