Αρχική Ενέργεια ΑΔΜΗΕ: η πρώτη υποβρύχια σύνδεση Πελοποννήσου-Στερεάς Ελλάδας

ΑΔΜΗΕ: η πρώτη υποβρύχια σύνδεση Πελοποννήσου-Στερεάς Ελλάδας

0
ΚΑΛΩΔΙΟ1
Διαφήμιση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία η πόντιση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400 κV στην Ελλάδα, που συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα, μέσω του στενού Ρίου-Αντιρρίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Μανούσος Μανουσάκης, το έργο θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ο κ. Μανουσάκης συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει “ισορροπία στο σύστημα μεταφοράς αλλά και αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορεί πλέον να παρέχει η Πελοπόννησος –και επιτρέπει, πλέον, την πλήρη λειτουργία του μεγάλου εργοστασίου Μεγαλόπολη 5”.

Ενεργειακός κόμβος η Πελοπόννησος

Το έργο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλυτέρου προγράμματος που ολοκληρώνεται με τη διασύνδεση της Μεγαλόπολης με την Πάτρα και σε συνδυασμό με την διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, θα καταστήσει την Πελοπόννησο σημαντικό ενεργειακό κόμβο της χώρας.

Δυτικός Διάδρομος

ΚΑΛΩΔΙΟ2

Η υποβρύχια-υπόγεια καλωδιακή σύνδεση μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου αποτελεί κομμάτι του Δυτικού Διαδρόμου της επέκτασης του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο, δηλαδή της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης -μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου. Ο Δυτικός Διάδρομος, με συνολικό προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Ανάδοχος ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE.

 

Διαφήμιση