Αρχική Περιβάλλον O ΟΗΕ ζητά τα σχέδια των κρατών για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα...

O ΟΗΕ ζητά τα σχέδια των κρατών για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050

0
Διαφήμιση

Οι χώρες καλούνται να παρουσιάσουν τα σχέδια τους για καθαρό μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και η Αυστραλία μιλάει μόνο για το στόχο του 2030.

Πριν από μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres ζήτησε από τους ηγέτες χωρών να επισημάνουν τα σχέδια που θα θέσουν το επόμενο έτος για τις δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050. Αλλά η αυστραλιανή κυβέρνηση δεσμεύεται μόνο για το 2030.

Ένας εκπρόσωπος του Αυστραλού πρωθυπουργού, Scott Morrison, λέει ότι η Αυστραλία θα απαντήσει επίσημα στον αρχηγό του ΟΗΕ σε εύθετο χρόνο.
Αλλά όταν ρωτήθηκε από την Guardian Australia ποιες δεσμεύσεις θα περιγραφούν, απευθύνθηκε μόνο στο στόχο του 2030.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Morrison αναγνώρισε ότι η σοβαρή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανής. Γι ‘αυτό και ο στόχος της Αυστραλίας για το 2030 είναι μια από τις ισχυρότερες προσπάθειες των χωρών της ομάδας G20.

“Η κυβέρνηση έχει κερδίσει τους στόχους της Αυστραλίας για το 2020 κατά 367 εκατομμύρια τόνους. Έχει ήδη περιγράψει σαφώς το σχέδιο της Αυστραλίας για την επίτευξη του στόχου του 2030 που θα μειώσει την ένταση εκπομπών της οικονομίας μας κατά δύο τρίτα και θα μειώσει τις εκπομπές ανά άτομο κατά το ήμισυ”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ρύπανση

Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα αμφισβητούν την Αυστραλία

Πριν από μια συνάντηση για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη τον Ιούνιο, η κυβέρνηση Morrison αμφισβητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα για το αν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο Παρίσι, δεδομένης της τάσης αύξησης των εκπομπών που προκύπτει από την κατάργηση της τιμής του άνθρακα.

Η ΕΕ επεσήμανε ότι “με βάση τις αναφερόμενες προβλέψεις με τις υπάρχουσες πολιτικές και μέτρα”, η Αυστραλία δεν φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τη δέσμευση των Παρισίων.
Ζήτησε από την Αυστραλία να χρειαστεί περαιτέρω πολιτικές για την εκπλήρωση της δέσμευσης, δεδομένων των σημερινών τάσεων.

Στην απάντησή τους, αξιωματούχοι της Αυστραλιανής κυβέρνησης υπεράσπισαν τις πολιτικές της Αυστραλίας. Αλλά υπερασπίζοντας το status quo, οι υπάλληλοι επανέλαβαν επίσης μια δέσμευση για «επανεξέταση και βελτίωση» εσωτερικών πολιτικών ευθυγραμμισμένων με την πενταετή διαδικασία επανεξέτασης βάσει της συμφωνίας του Παρισιού.
“Αυτή η προσέγγιση θα προσφέρει ολοκληρωμένη εξέταση της εγχώριας πολιτικής και των διεθνών στόχων και θα παρέχει καθοδήγηση στη βιομηχανία σχετικά με τις μελλοντικές διαδικασίες επανεξέτασης της πολιτικής”, δήλωσαν οι Αυστραλοί αξιωματούχοι τον Ιούνιο.

Η Αυστραλία πρέπει να υποβάλει νέο στόχο μείωσης της ρύπανσης για το διάστημα μετά το 2030

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Αυστραλία πρέπει να υποβάλει νέο στόχο μείωσης της ρύπανσης για το διάστημα μετά το 2030 ως μέρος του μηχανισμού “επανεξέτασης, βελτίωσης και ανακύκλωσης” στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Η ΕΕ και ο Καναδάς, πριν από τις συνομιλίες του Ιουνίου στη Βόννη, αμφισβήτησαν επίσης την απόφαση του Συνασπισμού να χρησιμοποιήσει πιστώσεις μεταφοράς από το Πρωτόκολλο του Κιότο στον προϋπολογισμό για τον άνθρακα που περιέγραψε πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Ο Συνασπισμός υπολογίζει μια μείωση 367 megatonne από πιστώσεις μεταφοράς (ένα λογιστικό σύστημα που επιτρέπει στις χώρες να μετρήσουν τις πιστώσεις άνθρακα από την υπέρβαση των στόχων τους, σύμφωνα με τις παλιότερες περιόδους πρωτοκόλλου του Κιότο έναντι της δέσμευσης τους στο Παρίσι για το 2030).

ρύπανση

 

Τα στοιχεία δείχνουν τάση αύξησης των εκπομπών

Ο υπουργός για τη μείωση των εκπομπών, Angus Taylor, βρέθηκε υπό πίεση μετά από στοιχεία που δείχνουν σαφή τάση αύξησης των εκπομπών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κοινοβουλευτικής εβδομάδας, ζητήθηκε επανειλημμένα από τον Angus Taylor να διαπιστώσει κατά πόσον οι εκπομπές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια και δεν μειώθηκαν, ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο υπουργός για τη μείωση των εκπομπών υποστήριξε ότι η ρύπανση ήταν «πάνω-κάτω», αλλά αναγνώρισε ότι οι εκπομπές αυξήθηκαν. Υποστήριξε πως η τάση οφείλεται στην άνοδο των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι που ισχυρίστηκε ότι βοήθησε στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.
Οι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν αυτή τη λογική, γιατί ο υπουργός δεν ανέφερε τις εξαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας, οι οποίες αυξάνουν την παγκόσμια ρύπανση.

Πηγή: Guardian

Διαφήμιση