Αρχική Ενέργεια Επίσημα σε Total – ENI, το τεμάχιο 7 στην κυπριακή ΑΟΖ

Επίσημα σε Total – ENI, το τεμάχιο 7 στην κυπριακή ΑΟΖ

0
γεωτρηση κυπριακή αοζ
Διαφήμιση

Οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ENI θα συνεργαστούν και στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες το βράδυ.

Το υπουργικό ενέκρινε και την είσοδο της γαλλικής TOTAL σε κοινοπραξία με την ΕΝΙ, στα τεμάχια που μέχρι τώρα τα δικαιώματα είχαν οι ΕΝΙ – KOGAS.
Πρόκειται για τα τεμάχια 2, 3 και 8, 9, όπως και στο 11, ενώ στο τεμάχιο 6 ήδη συμμετέχει μαζί με την TOTAL.

Προβλέπονται εννέα γεωτρήσεις που είναι ήδη προγραμματισμένες

Πρόκειται για πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις αλλά και τέσσερεις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Καλυψώ» και «Γλαύκος».

Μεταξύ ερευνητικών γεωτρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου περιλαμβάνονται γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 7 – όπου εκτείνεται και το κοίτασμα «Καλυψώ», αλλά και γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από τις ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Επίσης, με την ενίσχυση της γαλλικής TOTAL, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3. Εκεί, η ΕΝΙ επιχείρησε γεώτρηση τον Φεβρουάριο 2018 αλλά εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Κυπριακή ΑΟΖ χάρτης ΥΠΕΞ Κύπρου 2
Τουρκικές διεκδικήσεις υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κύπρου για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους

 

Με την συγκατάθεση και άλλων χωρών

Ο προγραμματισμός γεώτρησης στην «Σουπιά» με την συμμετοχή της TOTAL, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου στόχου, ερμηνεύεται ότι γίνεται με την πολιτική και όχι μόνο συγκατάθεση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται πίσω από τις δύο εταιρείες.

Προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ανέφερε πως βρίσκονταν στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας των συμφωνιών.

Τότε ο Υπουργός είπε πως «σ’ ότι αφορά τις συμφωνίες με τις εταιρείες TOTALκαι ENI, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας των συμφωνιών ούτως ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις απαραίτητες αποφάσεις».

Οι αποφάσεις φαίνεται πως έφτασαν στο Υπουργικό το οποίο και τις ενέκρινε

Σε ότι αφορά το θέμα της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, ο Υπουργός Ενέργειας είχε απαντήσει πως «σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Κοινοπραξία ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να εκδοθούν οι άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, που θα είναι και η πρώτη φορά που θα εκδοθούν τέτοιου είδους άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Ανέφερε ακόμα ότι «αναμένουμε να καθοριστεί και η ημερομηνία για τετραμερή στην Αθήνα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ στην παρουσία των ΗΠΑ σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένω ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Νοεμβρίου 2018, το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για χορήγηση Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 7, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V. / Eni Cyprus Limited.

Πηγή: euronews

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here