Αρχική Περιβάλλον Κλίμα και βιοποικιλότητα στη διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος

Κλίμα και βιοποικιλότητα στη διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος

0
Κλίμα και βιοποικιλότητα στη διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος
Διαφήμιση

Αλλαγή του κλίματος. Κυκλική οικονομία. Βιοποικιλότητα. Το πρόβλημα, το εργαλείο και το ζητούμενο. Ή κάπως έτσι.

Έννοιες που με όποια σειρά κι αν τις γράψεις, δεν χάνουν τη δύναμή τους.

Κι είναι αυτές ακριβώς που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αλλαγής κατά την επόμενη άτυπη συνάντησή τους στις 11-12 Ιουλίου στο Ελσίνκι.

Με τις απειλές κατά της βιοποικιλότητας στο κόκκινο και την κλιματική κρίση στο απόγειό της, εκτιμάται ότι η συνάντηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα δείξει αν η ΕΕ -και δη η Φινλανδική Προεδρία– είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει δραστικά αυτές τις προκλήσεις.

Μείωση βιοποικιλότητας

βιοποικιλότητα

Η βιοποικιλότητα του πλανήτη μειώνεται με γοργούς ρυθμούς. Μόνο τα υγροτοπικά οικοσυστήματα, έχουν χάσει τα τελευταία 50 χρόνια το 80% των ειδών ζώων και φυτών που φιλοξενούν. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, και τα είδη που διαβιώνουν στους υγροτόπους είναι τα πιο ευάλωτα.

Η ΕΕ όμως δεν φαίνεται να καταφέρει να σταματήσει τη μείωση της βιοποικιλότητας έως το 2020 όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα. Για να αλλάξει αυτό απαιτείται πολιτική δέσμευση για μια «Παγκόσμια Συμφωνία για τη Φύση και τους Ανθρώπους», αναφέρει ο Αντρέας Μπαουμούλερ Υπεύθυνος για τους Φυσικούς Πόρους στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΕPO) της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

«Η ΕΕ διαθέτει μια δυνατή νομοθεσία για να σταματήσει την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, όμως οι χώρες μέλη πρέπει να δραστηριοποιηθούν αν επιθυμούν να είναι αξιόπιστοι παίχτες στο διεθνές πεδίο. «Οι συζητήσεις πρέπει να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια Παγκόσμια Συμφωνία για τη Φύση και τους Ανθρώπους που θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο της φιλοδοξίας που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης της βιοποικιλότητας και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει ότι όλες οι λύσεις θα είναι εφαρμόσιμες στο πεδίο, όπως η Οδηγία για τα Πουλιά, η Οδηγία για τους Οικοτόπους και η Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό» προσθέτει ο κ. Μπαουμούλερ.

Αλλαγή του κλίματος

κλιματική αλλαγή

Σε λιγότερο από 12 χρόνια η παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Σύμφωνα με το WWF, η ΕΕ πρέπει να έχει μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων έως το 2040 ώστε να αποτραπεί η καταστροφή. Και παρόλο που κατά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Ιουνίου, 24 χώρες μέλη υποστήριξαν τον στόχο των «μηδενικών ρύπων» έως το 2050, τη συμφωνία εμπόδισαν η Πολωνία, η Εσθονία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ουγγαρία.

«Οι ηγέτες της ΕΕ πάτησαν “παύση” για τον στόχο των μηδενικών εκπομπών τον προηγούμενο μήνα, παρόλο που τον υποστήριξαν 24 χώρες μέλη. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να εμφανιστεί στην επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα τον Σεπτέμβριο με άδεια χέρια» τονίζει η Ίμκε Λουεμπέκε, Υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική για το Κλίμα και την Ενέργεια στο EPO. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί και η Φινλανδική Προεδρία πρέπει να ξεπεράσουν άμεσα το αδιέξοδο και να δεσμευτούν. Δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού», συμπληρώνει.

Διαφήμιση