Αρχική Καταστροφές Η Αρκτική φλέγεται από πυρκαγιές – Πως φαίνεται από το διάστημα

Η Αρκτική φλέγεται από πυρκαγιές – Πως φαίνεται από το διάστημα

0
πυρκαγιές Αρκτική
Διαφήμιση

Οι πυρκαγιές στην Αρκτική από την πλευρά της Ρωσίας παράγουν τόσο καπνό, που είναι ορατές από το διάστημα. Αυτό αποκαλύπτουν οι εικόνες από το Παρατηρητήριο της Γης της NASA.

Από τον Ιούνιο, πάνω από 100 φωτιές έχουν ξεσπάσει σε όλη την Αρκτική, η οποία είναι ιδιαίτερα ξηρή και ζεστή αυτό το καλοκαίρι.

Μόνο στη Ρωσία, οι πυρκαγιές μαίνονται σε 11 από τις 49 περιοχές της χώρας. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και σε περιοχές χωρίς πυρκαγιά, οι άνθρωποι πνίγονται από τον καπνό που φυσάει σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι μεγαλύτερες φωτιές σε Σιβηρία

Οι μεγαλύτερες φωτιές – που ενδεχομένως πυροδοτήθηκαν από κεραυνό – βρίσκονται στις περιοχές Ιρκούτσκ, Κρασνογιάρσκ και Μπουριατίγια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της NASA.

Από τις 22 Ιουλίου έχουν κάψει στην περιοχή της Σιβηρίας:

  • 829 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε Ιρκούτσκ
  • 388 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε Κρασνογιάρσκ
  • 106 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε Μπουριατίγια

Τεράστια η απελευθέρωση CO2 από τις πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο

Η αλλαγή του κλίματος στην Αρκτική, αυξάνει τις πιθανότητες πυρκαγιάς. Από την ανατολική Σιβηρία μέχρι τη Γροιλανδία στην Αλάσκα, οι πυρκαγιές μαίνονται.
Την έντονη ανησυχία τους για το φαινόμενο των τελευταίων ημερών εκφράζουν οι επιστήμονες.

“Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για αυτές τις περιοχές να βλέπουν πυρκαγιές, υπάρχει ανησυχία τώρα, δήλωσε ο Τόμας Σμιθ, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής γεωγραφίας στο London School of Economics.
Το μέγεθος είναι πρωτοφανές στο 16χρονο δορυφορικό αρχείο. Οι πυρκαγιές φαίνεται να είναι βορειότερα από το συνηθισμένο και μερικές φαίνεται να έχουν αναφλέξει εδάφη τύρφης”.

Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον καθηγητή Τόμας Σμιθ. Γιατί οι εκπομπές που προέρχονται από πυρκαγιές τύρφης είναι τεράστιες. Όπως επισημαίνει:
“Οι πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου τον Ιούνιο του 2019 απελευθέρωσαν περισσότερο  διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από αυτό που απελευθερώθηκε στις πυρκαγιές του Αρκτικού κύκλου τον ίδιο μήνα από το 2010 μέχρι το 2018 μαζί”.

Διαφήμιση