Αρχική Ενέργεια Κυπριακή ΑΟΖ: Αντιδράσεις μετά τη διακήρυξη των Med7 – Τι θα συζητηθεί...

Κυπριακή ΑΟΖ: Αντιδράσεις μετά τη διακήρυξη των Med7 – Τι θα συζητηθεί σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες

0
kypriaki aoz κυπριακή αοζ
Διαφήμιση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecozen, επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι  η Τουρκία έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε, νωρίτερα  ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.

«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ», συνέχισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε τέλος και στην δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ και σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία στο ζήτημα αυτό.

Μιλώντας την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι το τουρκικό γεωτρύπανό «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση στα δυτικά της Κύπρου, ενώ το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, κατευθύνεται επίσης προς την περιοχή.

Ισχυρή στήριξη από Med 7

Σημειώνεται ότι στην κοινή διακήρυξη, οι «Med 7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της ΕΕ και δηλώνουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο τουρκικών γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Επίσης, ζητούν από την ΕΕ να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της.

Προειδοποίησε μάλιστα πως «συμφωνίες που αποκλείουν ή δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία δεν έχουν καμία ισχύ. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε κι εμείς, στη Μεσόγειο έχουμε κι εμείς υφαλοκρηπίδα και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι σαφή και έχουμε ενημερώσει σχετικά τα Ηνωμένα Έθνη».

Η αντίδραση της Τουρκίας

Την αντίδραση τη Τουρκίας προκάλεσε η κοινή δήλωση στήριξης και αλληλεγγύης που εξέφρασε η σύνοδος κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην Κύπρο και τη εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της ΑΟΖ, όπως μεταδίδει το Anadolu.

«Για εμάς δεν έχει καμία αξία, δύναμη, ή αντίκτυπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χαρακτηρίζει την κοινή ανακοίνωση ακόμα ένα παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν κατάχρηση της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ και ότι κάποιες χώρες έχουν γίνει το εργαλείο για αυτό. Προσθέτει, δε, ότι δείχνει ακόμα μία φορά ότι η ΕΕ και τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να είναι αμερόληπτα και άξια εμπιστοσύνης στην επίλυση του Κυπριακού.

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει «καταδικάζουμε τις μεροληπτικές, εκτός πραγματικότητας και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο διατυπώσεις που αφορούν το Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της “ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου”» και προσθέτει: «Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, ισχύ και επιρροή».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζει “για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων στο νησί, και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

Έξαλλος ο Ερντογάν με Μακρόν για τη στήριξη στην Κύπρο

Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν δεν έκρυψε τα νεύρα του για τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην Κύπρο, κατά των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εκείνοι που έχουν δικαίωμα να μιλούν για την ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να μιλήσουν. Από πότε έχει η Γαλλία το δικαίωμα να μιλήσει για την ανατολική Μεσόγειο; Έχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο;», ξέσπασε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν. Χαρακτήρισε, μάλιστα τον Μακρόν «ατζαμή» και σχολίασε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ακόμη δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντά του και θα χρειαστεί καιρό για να τα καταφέρει αυτό.

«Εμείς είμαστε μία από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Η Γαλλία τι κάνει εκεί;», συνέχισε ο Ερντογάν που υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι «όσοι ζουν στην Κύπρο, Τούρκοι ή Έλληνες, έχουν ίσα δικαιώματα και μερίδια», επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο.

Η επίθεσή του στον Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε τελειώσει όμως. «Αν πρόκειται να πει ότι η εταιρεία TOTAL έχει κάνει συμφωνίες, ας αφήσει την TOTAL να μιλήσει τότε. Εσείς, η Γαλλία, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε», κατέληξε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Σκηνικό «κλιμάκωσης της φραστικής στήριξης» προς την Κύπρο, χωρίς όμως τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, καλλιεργεί σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Βρετανία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 20-21 Ιουνίου, επιχειρώντας να διασφαλίσει ότι η υποψήφια χώρα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με «κανενός είδους κυρώσεις», παρά την εισβολή στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της ΕΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι πίσω από τη θέση που εργολαβικά καλλιέργησε το Φόρεϊν Όφις στοιχίζονται αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, η αποστολή της Λευκωσίας καθίσταται ακόμη δυσκολότερη, τόσο στο επίπεδο των ΥΠΕΞ Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες. Πόσο μάλλον αν συνυπολογιστεί ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Βουλγαρίας, η οποία βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τη Βρετανία και διαμηνύει ότι ναι μεν πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς την Κύπρο, αλλά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να προκληθεί ζημιά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στη συνεργασία σε θέματα ενέργειας και μεταφορών.

Παρόμοια θέση διατυπώνει και η Ουγγαρία, η οποία εμφανίζεται ως να αντιλαμβάνεται τις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά την ίδια ώρα σημειώνει ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις και η συνεργασία με την Τουρκία.

Στάση ανοχής προς την ίδια κατεύθυνση τηρεί η ρουμανική προεδρία, ενώ το κοκτέιλ στήριξης της Άγκυρας συμπληρώνουν δύο επιχειρήματα που «παπαγαλίζουν» κάποια κράτη-μέλη.

Όπως πληροφορούμαστε, συγκεκριμένα κράτη-μέλη θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν να τεθεί θέμα λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Ιουνίου, υποδεικνύοντας ότι 48 ώρες αργότερα θα λάβουν χώρα οι επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες ο Ερντογάν εκλαμβάνει εν πολλοίς ως δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που προσχηματικά αναπτύσσεται από τα εν λόγω κράτη της ΕΕ, εάν τεθεί θέμα λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας, τότε ο Ερντογάν ενδέχεται να τινάξει τις γέφυρες με την ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ευρωτουρκική συμφωνία στο Προσφυγικό.

Παράλληλα, η Τουρκία, έχοντας ισχυρή χείρα βοηθείας από το Λονδίνο, αξιοποιεί όπως πληροφορούμαστε την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της ΕΕ και διαμηνύει ότι εάν συναινέσουν σε μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Άγκυρα «θα ενεργήσει ανάλογα» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θέση η οποία κινείται μεταξύ προειδοποίησης και απειλής…

ΗΠΑ: Προκλητικές οι κινήσεις της Τουρκίας

Κυπριακή ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι και οι ΗΠΑ έστειλαν νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι το γεωτρύπανο «Fatih» ξεκίνησε τις γεωτρήσεις σε απόσταση περίπου 36,6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κύπρου και μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στην ιστοσελίδα hellasjournal.com πως «όπως ανέφερε η εκπρόσωπος σε δήλωση της 6ης Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει υπεράκτιες εργασίες γεώτρησης σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ανακήρυξε (claimed) ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι εξαιρετικά προκλητικό και διακινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Τι θα συζητηθεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη κατανοούν την ανάγκη να υπάρξει «φραστική κλιμάκωση» προς την κατεύθυνση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά καμιά χώρα δεν μιλά για μέτρα. Τα πλείστα κράτη της Ένωσης παραπέμπουν σε ένα λεκτικό που να αντανακλά, αφενός, την ετοιμότητα της ΕΕ να απαντήσει κατάλληλα προς την Τουρκία και, αφετέρου, τη δέσμευση των «28» να παρακολουθούν την κατάσταση, θέσεις πάντως οι οποίες έχουν ήδη διατυπωθεί από την Κοινότητα και σε καμιά περίπτωση δεν περνούν από τη θεωρία στην πράξη.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, παρά το δύσβατο πολιτικό περιβάλλον που επικρατεί, αναμένεται να δώσει μάχη τόσο σε επίπεδο ΥΠΕΞ αύριο, Δευτέρα, 17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο μέτρων κατά της Άγκυρας. Τόσο για διασύνδεση της προώθησης των πάγιων τουρκικών αιτημάτων στην Ε.Ε. (αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης, ελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων και προώθηση διαπραγματευτικών κεφαλαίων) με το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ. Όσο και για επιβολή μέτρων κατά εταιρειών ή/και προσώπων που ενέχονται στη διαδικασία γεωτρήσεων.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ να «επικαιροποιήσει» τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία. Υπό το φως και των δημοσίων τοποθετήσεων Τούρκων αξιωματούχων που δηλώνουν ότι έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της εξαγγελίας αποστολής στην περιοχή και δεύτερου γεωτρύπανου.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξει όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα τεθεί προς συζήτηση μεθαύριο Τρίτη, περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις.

Την ίδια ώρα, το έτερο προσχέδιο Συμπερασμάτων, αυτό των υπουργών Εξωτερικών, το οποίο αφορά στη διεύρυνση, επισημαίνει ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Γίνεται κατανοητό ότι το εν λόγω προσχέδιο των ΥΠΕΞ διατηρεί ανοικτό τον δρόμο για τη Λευκωσία, προκειμένου να διεκδικήσει τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει θέση. Το προσχέδιο των Συμπερασμάτων των ΥΠΕΞ αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες διεύρυνσης, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των «28», αν και δεν παύει να αντανακλά την επικρατούσα τάση.

Σε διπλό ταμπλό η Λευκωσία

Αγώνα μετ’ εμποδίων δίνει η Λευκωσία, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να εξασφαλίσει τη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Άγκυρας, για το ζήτημα της ΑΟΖ, σε δύο επίπεδα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το ΥΠΕΞ επιδιώκει τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών προοπτικών της Τουρκίας και με το ζήτημα των παραβιάσεων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, γίνεται κατανοητό ότι στόχος είναι όπως τα θέματα που αφορούν στην προώθηση των διαπραγματευτικών κεφαλαίων, στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και στην ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων διασυνδεθούν και με το ζήτημα του τερματισμού των παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη μπει στο ψυγείο, για άλλους πολιτικούς λόγους (κατάλυση κράτους δικαίου – ανθρωπίνων δικαιωμάτων), αλλά ενδεχόμενη διασύνδεσή τους και με το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ έχει τη δική της αξία.

Για συγκεκριμένα μέτρα κατά εταιριών ή/και προσώπων που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις, κάτι που προϋποθέτει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή η Σύνοδος Κορυφής, θα δώσει εντολή στους ΥΠΕΞ της Ε.Ε. να εξετάσουν την επιβολή μέτρων αναλόγως των εξελίξεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κλιμάκωση των μέτρων δεν θα είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, αλλά θα υλοποιείται κλιμακωτά στη βάση των δεδομένων που επικρατούν επί του εδάφους. Σημειώνεται ότι ακόμη και στην περίπτωση Ρωσίας – Ουκρανίας, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας επιβλήθηκαν σταδιακά και μετά την πάροδο αρκετών μηνών.

Τρεις τροποποιήσεις

Τροποποιήσεις σε τρία επίπεδα διεκδικεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επί του προσχεδίου Συμπερασμάτων διεύρυνσης, για τη Τουρκία.

Όπως πληροφορούμαστε, το κείμενο που παραπέμπεται προς έγκριση μεθαύριο Τρίτη, στο Λουξεμβούργο, έχει τεθεί σε αγκύλες, μετά από αίτημα της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ διεκδικεί όπως το προσχέδιο ενισχυθεί περαιτέρω στο σημείο που αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι έτοιμη (stands ready) να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιδιώκει ακόμη όπως τα Συμπεράσματα επικαιροποιούν όλα τα νέα δεδομένα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, η Λευκωσία ζητά όπως το κείμενο επαναφέρει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω εργασία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, κάτι που απουσιάζει από το προσχέδιο που έβαλε στο τραπέζι η ρουμανική προεδρία.

Επιπλέον το προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο απεκάλυψε ο «Φ», επαναλαμβάνει ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητη» και ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που προκαλούν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Άγκυρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου τους χώρου, ως επίσης και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της UNCLOS (σ.σ. Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας)».

Παράλληλα, το προσχέδιο επικαλείται τα Συμπεράσματα, το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καλώντας την Τουρκία να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου (σ.σ. άνοιγμα τουρκικών λιμένων προς την Κυπριακή Δημοκρατία).

Στο Κυπριακό, το προσχέδιο Συμπερασμάτων αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος». Επαναλαμβάνει ότι «παραμένει κρίσιμο όπως η Τουρκία δεσμευθεί και συμβάλει σε μια τέτοια διευθέτηση, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της (σ.σ. θέματα ασφάλειας), εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και με το κοινοτικό κεκτημένο».

Πηγή: philenews.com

Διαφήμιση