Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΕΛΕΤΑΕΝ: Τόλμη στην ενεργειακή πολιτική και επενδύσεις στις ΑΠΕ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Τόλμη στην ενεργειακή πολιτική και επενδύσεις στις ΑΠΕ

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ
Διαφήμιση

Ήλιος, άνεμος, νερό: Τα βασικά χαρακτηριστικά της χώρας μας αποτελούν ταυτόχρονα και το «διαβατήριό» της για ένα βιώσιμο μέλλον. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά, με τόλμη, και χωρίς πολιτικές αγκυλώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) η Ελλάδα έχει το δυναμικό να γίνει «μπαταρία» για την Ευρώπη και να στηρίξει την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Ωστόσο, «για να πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας και να πετύχουμε τους στόχους του 2030, για 55% ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 17 δισ. ευρώ», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, στο περιθώριο της σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αποθήκευση Ενέργειας και Ενσωμάτωση στο Δίκτυο».

«Η πολιτική των ορυκτών καυσίμων είναι ακριβότερη» διευκρίνισε ο κ. Παπασταματίου προσθέτοντας ότι «οι επενδύσεις των περίπου 17 δισ. ευρώ που απαιτούνται για νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ και ηλεκτρικά δίκτυα ως το 2030 θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, πέραν του ότι θα διαθέτουμε φθηνότερη μορφή ενέργειας».

Κατά τον ίδιο οι ΑΠΕ είναι μια σχετικά ασφαλής επένδυση. Οι τράπεζες παρά τα προβλήματά τους ποτέ δεν σταμάτησαν να χρηματοδοτούν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό που λείπει είναι τα θεσμικά εργαλεία, οι αλλαγές στην αδειοδότηση και το χωροταξικό πλαίσιο.

Ανάγκη αλλαγής πολιτικής

Μόλυνση αέρα
Ο κ. Παπασταματίου υπογράμμισε ότι παρόλο που υπάρχει μια διεθνής διαδικασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ειδικά τον άνθρακα, «η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική ήπιας προσαρμογής. Αυτή θα αποτύχει. Πρέπει η χώρα μας να πάει γρήγορα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αντ’ αυτού, εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους λιγνίτες, να τους δώσουμε ζωή και επιδοτήσεις. Αυτό όχι μόνο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση έναντι αυτής που πρέπει να ακολουθήσουμε, αποτελεί ταυτόχρονα και μια αντιοικονομική πολιτική που θα τη δούμε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού μας ρεύματος».

Γεωστρατηγικός πυλώνας

Οι λόγοι για τη στροφή σε ΑΠΕ είναι περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και αναπτυξιακοί ταυτόχρονα, ενώ «υπάρχει και ο γεωστρατηγικός πυλώνας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια ακόμη “μπαταρία” της Ευρώπης και να στηρίξει την ενεργειακή ανεξαρτησία της. Ας ψάχνουμε για υδρογονάνθρακες τα επόμενα 10-20 χρόνια. Μπορεί και να υπάρχουν. Απλώς επισημαίνω ότι εδώ έχουμε μπροστά μας τον 100% επιβεβαιωμένο ενεργειακό πόρο, τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε σήμερα, με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, και με οικονομικό τρόπο σήμερα, και να τον εξάγουμε στην Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταματίου.

Οι δύο λύσεις

  • Να σταθούμε μαζικά στις ΑΠΕ και να τις συνδυάσουμε με την αποθήκευση. Ένα σύστημα ΑΠΕ και αποθήκευσης μπορεί να οδηγήσει στην προοπτική του 2040 και 2050, σε 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Να απεξαρτηθούμε πλήρως και άμεσα από τα ορυκτά καύσιμα και τον άνθρακα που, και πιο μεσοπρόθεσμα από το φυσικό αέριο.

Βασικές θέσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Πράσινες πολιτικές: θα έπρεπε να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στην προεκλογική συζήτηση στην Ελλάδα, να υιοθετηθούν από τα κόμματα και να αποτελέσουν προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης. Μόνο με μια ψύχραιμη, διακομματική, πράσινη πολιτική ατζέντα η Ελλάδα θα συμμετάσχει ισότιμα στη παγκόσμια προσπάθεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Αντιφατική πολιτική: Η Ελλάδα έχει θέσει στόχους ΑΠΕ για το 2030 αλλά δεν έχει καταρτίσει ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την παρακολούθηση της πορείας επίτευξης αυτών των στόχων. Ταυτόχρονα, επιμένει σε μια ήπια προσαρμογή του ενεργειακού της συστήματος η οποία απέχει από το να είναι συμβατή με τη Συμφωνία του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης θερμοκρασίας αρκετά κάτω από 20C. Η πολιτική αυτή αγνοεί το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια, όπως και άλλες Α.Π.Ε. είναι σήμερα η φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής.

Αρνητικές συνέπειες: Η πολιτική της ήπιας προσαρμογής θα αποτύχει με αρνητικές συνέπειες για το Περιβάλλον και την Οικονομία. Αντί να πελαγοδρομεί, η Ελλάδα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο και το χρόνο που θα επιτύχει την αξιοποίηση του 100% βεβαιωμένου ενεργειακού της πόρου, που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα η αιολική ενέργεια.

Ενεργειακός σχεδιασμός: Ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει:

  1. να δώσει προτεραιότητα στις πολύ μεγάλες επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων,
  2. να προωθήσει μεγάλες επενδύσεις Αποθήκευσης ενέργειας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα περιθώρια διείσδυσης ΑΠΕ,
  3. να εφαρμόσει ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων,
  4. να προχωρήσει τον εξηλεκτρισμό των τομέων της οικονομίας. Είναι θετικό που η ηλεκτροκίνηση αναδείχθηκε σε πολιτική προτεραιότητα το προηγούμενο φθινόπωρο
  5. να προωθήσει την ταχύτερη και συγκροτημένη απελευθέρωση της λειτουργίας της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέψει την ισότιμη και αποτελεσματική ενσωμάτωση των ΑΠΕ και
  6. να συμπεριλάβει συγκροτημένες δράσεις σε ένα ευρύ πλέγμα ενεργειακών πολιτικών που περιλαμβάνουν τη διαχείριση ζήτησης, τα έξυπνα δίκτυα, την εξοικονόμηση ενέργειας τις αποκεντρωμένες μονάδες αποθήκευσης, τα αυτόνομα νησιά, την αξιοποίηση της πληροφορικής.
Διαφήμιση