Αρχική Υγεία - Διατροφή Χιούμορ: φέρνει κοντά τους ανθρώπους και βελτιώνει τη διάθεση

Χιούμορ: φέρνει κοντά τους ανθρώπους και βελτιώνει τη διάθεση

0
xioumor 2
Διαφήμιση

Το χιούμορ είναι υπέροχο, και οι άνθρωποι που το διαθέτουν είναι αγαπητοί, όμως, αυτό Δεν σημαίνει  πάντα ευτυχία!

Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν ορισμό στο χιούμορ θα λέγαμε ότι είναι μια μορφή επικοινωνίας που στοχεύει στο να κάνει τους άλλους να γελάσουν. Έχει συνδεθεί με την φαντασία, την κωμική έκφραση, τον αυτοσαρκασμό, την ειρωνεία, την ευθυμία καθώς και με την παρουσίαση της πραγματικότητας με τέτοιον τρόπο που να διακωμωδείται.

Οι Ψυχολόγοι αναφέρουν πως το χιούμορ είναι ένας μηχανισμός άμυνας, που επιστρατεύεται από το άτομο όταν εκείνο νιώθει πως απειλείται από καταστάσεις ή σχόλια στα οποία επιδίδονται άνθρωποι γύρω του. Το χρησιμοποιεί ως έναν μανδύα, προκειμένου να καλύψει μέσα από αυτό τα πραγματικά του συναισθήματα.

xioumor 4

Η συμβολή του στην ψυχολογία

Για πολλούς αποτελεί ένας ανέξοδος τρόπος να μειώσουν το στρες που βιώνουν. Σε αγχωτικές καταστάσεις αποσπά την προσοχή από το αντικείμενο του άγχους, δίνοντας χρόνο σε εκείνον που το επιστρατεύει να ηρεμήσει, ενώ το γέλιο μειώνει και την ένταση. Επίσης, μέσα από το χιούμορ και το γέλιο κατανοεί κανείς πως ναι μεν μπορεί να είναι σε μια αγχωτική κατάσταση αλλά σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση από τον ίδιο.

Η θετική επιρροή του χιούμορ στη μείωση του άγχους έχει αποδειχθεί και μέσα από αρκετές επιστημονικές έρευνες. Δεν μειώνει όμως απλώς το άγχος αλλά βοηθά στην θετική οπτική της πραγματικότητας γενικότερα. Μέσα από το γέλιο και το χιούμορ το άτομο ουσιαστικά μαθαίνει τον εαυτό του να ζει με μια πιο θετική στάση ζωής γενικότερα και είναι ένας ακόμα τρόπος να έρθει κοντά με τους ανθρώπους.

Για τους ανθρώπους που θυμώνουν εύκολα είναι ένας τρόπος να κρύψουν τον θυμό τους και να τον μετατρέψουν σε αυτοσαρκασμό, προκειμένου να μειώσουν την ένταση των συναισθημάτων τους.

Χιούμορ σημαίνει ευτυχία;

Για κάποιους το χιούμορ είναι ένα χαρακτηριστικό των έξυπνων ανθρώπων, όχι απαραίτητα όμως των ευτυχισμένων. Μια έξυπνη απάντηση σε μια δύσκολη και αγχωτική ερώτηση είναι σημάδι έξυπνης αντίδρασης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βιώνουν την ευτυχία. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Άτομα τα οποία αποτελούν την «ψυχή της παρέας» είναι πιθανότερο ότι βιώνουν αγχωτικές και στενάχωρες καταστάσεις στην καθημερινότητα τους και προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτά που τους συμβαίνουν επιστρατεύοντας την χιουμοριστική τους πλευρά, περισσότερο για να δώσουν κουράγιο στον εαυτό τους.

Ως μέσο Ψυχοθεραπείας

Το να γελάμε με τον εαυτό μας δεν μειώνει τα όσα νιώθουμε. Αντιθέτως είναι η απόλυτη μορφή του χιούμορ. Παραδεχόμαστε πως δεν είμαστε τέλειοι και πως κάνουμε λάθη. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν πως εκείνος που έχει καταφέρει να γελάει με τον εαυτό του και τα λάθη του βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Στην ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό και να συμβάλλει στο να βλέπει ο θεραπευόμενος την θεραπεία με έναν πολύ ευεργετικό τρόπο.

xioumor 1

Όμως…

Το χιούμορ μπορεί να μετατραπεί και σε έναν τρόπο να αποκρύψει κάποιος τις κακές του προθέσεις, ένα μέσο να χτίσει κάποιος εμπιστοσύνη ενώ δεν την αξίζει, με αρνητικά αποτελέσματα κυρίως για τους αποδέκτες. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εξευτελίσει τους άλλους ή να τους φέρει σε δύσκολη θέση. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ρήγματα στις ανθρώπινες σχέσεις και κάνει τους ανθρώπους δυσάρεστους.

Σύμφωνα με τον Συγγραφέα Μαρκ Τουαίην «μέσα στο χιούμορ βρίσκει κανείς τον αστεϊσμό ενός ανθρώπου που είναι σπάνια ευδιάθετος και ποτέ ευτυχισμένος».

Ένας δικός μας άνθρωπος με καλή αίσθηση του χιούμορ που θέλει να μας κάνει να γελάμε, μπορεί όταν επιστρέφει στο σπίτι του και κλείνει την πόρτα πίσω του να βιώνει έναν δικό του αγώνα με δυσκολίες. Το σίγουρο είναι πως όλοι μας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα μέσο να δούμε αυτές τις δυσκολίες με μια πιο ευχάριστη διάθεση, γεγονός που θα βοηθήσει και στην πιο ομαλή διαχείριση τους.

Πηγή: Melapus Team

Διαφήμιση