Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Το καθαρό περιβάλλον είναι δικαίωμα όλων

Το καθαρό περιβάλλον είναι δικαίωμα όλων

0
industry 1149888 960 720
Διαφήμιση

Με μία πολύ συγκεκριμένη δήλωση κατέληξε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το περιβάλλον και τα δικαιώματα, Ντειβιντ Μπόιντ, η οποία συρρίκνωσε σε μία πρόταση το αυτονόητο για τον πλανήτη: “Το καθαρό περιβάλλον πρέπει να είναι δικαίωμα όλων”.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εδώ και πολύ καιρό περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα αλλά τώρα πρέπει να θεωρείται και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Thomson Reuters Foundation, τόνισε ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο τον θανάτων από πόλεμο, AIDS και HIV, ελονοσία και δολοφονία.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς λύσεις στο πρόβλημα, ανέφερε σε έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη τη Δευτέρα, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο καθηγητής δικαίου, πολιτικής και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας τόνισε ότι το ζήτημα έχει παραμεληθεί από πολλές χώρες, ενώ παράλληλα η ρύπανση με την οποία έχουμε να κάνουμε είναι αόρατη, εξίσου όμως επικίνδυνη καθώς υπάρχει στα σωματίδια της ατμόσφαιρας την οποία εμείς οι ίδιοι εισπνέουμε. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι γιατροί και οι επιστήμονες κατέγραψαν πόσο επιβλαβής είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση για την υγεία, οδηγώντας σε προβλήματα από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του πνεύμονα σε νευρολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου του Alzheimer.

power station 374097 960 720

Οριστική διακοπή παραγωγής ενέργειας μέσω καύσης.

Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τη χρήση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, κάτι που οι πλούσιες χώρες είναι σε θέση να κάνουν μέχρι το 2030. Τα έθνη από τον Καναδά στη Βρετανία έχουν ήδη συμφωνήσει να κάνουν αυτή την αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Μπόιντ τα κράτη πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να σταματήσει η επικίνδυνη μεταβολή των περιβαλλοντικών συνθηκών. Συγκεκριμένα:

  • να παρακολουθούν συστηματικά την ποιότητα του αέρα,
  • να εντοπίσουν τις κυριότερες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης,
  • να θεσπίσουν νόμους, προκειμένου να εφαρμοστούν ταχύτερα πρακτικές που θα αποτρέψουν την μόλυνση,
  • αλλά και να διαμορφώσουν εθνικά σχέδια δράσεις, για να ελέγχεται καλύτερα η ποιότητα του αέρα.

gas mask 469217 960 720

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ως καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Μπόιντ σχολίασε ότι η προοπτική της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα από το πρίσμα των δικαιωμάτων που καταπατούνται, θα μπορούσε να έχει καταλυτική επίδραση στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα παγκοσμίως. “Το να καταστεί ανθρώπινο δικαίωμα μπορεί πραγματικά να εξουσιοδοτήσει τα δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να αναπνέουν καθαρό αέρα” πρόσθεσε.

Εάν οι κυβερνήσεις δράσουν για την ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορούν όχι μόνο να σώσουν ζωές αμέσως, αλλά και να δράσουν αποτελεσματικά για να περιορίσουν την αλλαγή του κλίματος, είπε.

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή σχετίζονται πολύ στενά. Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αν γίνει σωστά, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος », είπε.

Την άποψη αυτή ενίσχυσε με ορισμένα στοιχεία η Καταρίνα Ραλ, ερευνητής στο περιβάλλον του Human Rights Watch και του Τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη αντιμετωπίσει αγωγές για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση ως αποτέλεσμα.

donald trump 1541036 960 720

Διεθνές και εθνικό πολιτικό τοπίο

Τέσσερα χρόνια μετά την Συμφωνία του Παρισιού και αναρίθμητες επιστημονικές έρευνας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι περιβαλλοντικές πολιτικές συζητήσεις προχωρούν με βραδύτατους ρυθμούς. Παρά τις προσπάθειες εφησυχασμού, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και να ξεχάσουμε τα σχόλια του Πλανητάρχη, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος μόλις πριν λίγο καιρό, ειρωνεύτηκε μέσω twitter το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

«Στα όμορφα Μεσοδυτικά, η αίσθηση ψύχους (η θερμοκρασία την οποία αισθάνεται ο ανθρώπινος οργανισμός υπό την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών και παρουσία ανέμου) φτάνει τους -50 βαθμούς Κελσίου, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Τις επόμενες μέρες το κρύο αναμένεται να χειροτερεύσει. Οι άνθρωποι δεν αντέχουν να βρίσκονται έξω ούτε καν για λίγα λεπτά. Τι διάολο συμβαίνει με την Κλιματική Αλλαγή; Σε παρακαλώ, γύρνα πίσω γρήγορα! Σε χρειαζόμαστε!» έγραψε στην ανάρτησή του ο Τραμπ.

Επίσης, μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη στην πόλη του Κατοβίτσε της Πολωνίας στα πλαίσια του COP24, δεν ήταν λίγες οι χώρες που εκδήλωσαν την δυσαρέσκειά τους σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση που θα έχουν τα μέτρα κατα της κλιματικής αλλαγής. Με τον Αμερικανός πρόεδρο να εξακολουθεί να δίνει το κακό παράδειγμα, τότε το Ιράκ, το Ιράν, η Ρωσία καθώς και άλλες χώρες με δεξιές κυβερνήσεις, όπως η Αυστραλία και η Βραζιλία ήταν εντελώς αρνητικές σχετικά με τις προσπάθειες υπέρ τις προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως αποδεικνύεται η οικονομία ανησυχεί περισσότερο τους ηγέτες των κρατών από την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι λοιπόν εφικτό πράγματι θεσμοθετώντας και “επίσημα” το αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία, την καλή ποιότητα ζωής, τη φύση και το περιβάλλον να καταφέρουμε την ουσιαστικότερη κινητοποίηση των κυβερνήσεων στα περιβαλλοντικά ζητήματα;

 

 

Σχετικά Κείμενα:

Διαφήμιση