Αρχική Επιλεγμένα Η Κέρκυρα στέλνει τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο

Η Κέρκυρα στέλνει τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο

0
kerkura
Διαφήμιση

Στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου, αναμένεται να βρεθεί και πάλι η χώρα μας, εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Κέρκυρα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε χθες (7/3) προειδοποιητική επιστολή, υποστηρίζοντας ότι η χώρα παραβιάζει την ενωσιακή νομοθεσία για τα απόβλητα. Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι δρομολογούνται έξι έργα για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, «από τον Ιούλιο του 2018 άρχισε να λαμβάνει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τα απόβλητα του νησιού δεν συλλέγονταν ούτε υποβάλλονταν πλέον σε επεξεργασία, αλλά εγκαταλείπονταν στους δρόμους ή αποστέλλονταν σε μυστικές τοποθεσίες». Επισημαίνοντας ότι η χώρα απέτυχε να προστατεύσει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των αποβλήτων, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση και την επεξεργασία τους κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει.

Η είδηση αιφνιδίασε τις ελληνικές αρχές, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα την κοινοτική χρηματοδότηση για τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης. «Υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο με έξι δράσεις για την Κέρκυρα», λέει στην «Καθημερινή» ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. «Περιλαμβάνει την ανάθεση μελέτης για νέο ΧΥΤΥ για το βόρειο κομμάτι του νησιού, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, την αδειοδότηση μεταβατικής διαχείρισης με προεπεξεργασία και δεματοποιητή με διπλάσια δυναμικότητα από πέρυσι και ενταγμένα έργα για την κατασκευή Πράσινου Σημείου, κομποστοποίησης και συλλογής χαρτιού».

Ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, αναφέρει ότι «αγοράσαμε δύο οικόπεδα κοντά στο Τεμπλόνι (σ.σ. όπου βρίσκεται ο κλειστός, κορεσμένος ΧΥΤΑ του νησιού για τον οποίο η χώρα καταδικάστηκε το 2017), προκειμένου να μεταφέρουμε στο ένα το δεματοποιημένο υπόλειμμα και να ξεκινήσει και πάλι η διαλογή από τα μηχανήματα που έχει σταματήσει ελλείψει χώρου».

Η κατάσταση στη Λευκίμμη παραμένει στάσιμη, με τους κατοίκους να εμποδίζουν τη λειτουργία του ΧΥΤΥ παρότι δεν υπάρχει εναλλακτική. «Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης και την επόμενη ημέρα κάποιοι έκαψαν όλη την ηλεκτρολογική της εγκατάσταση. Δυστυχώς, εκεί υπάρχουν κάποιοι αδιάλλακτοι άνθρωποι, που λειτουργούν σαν εγκληματική οργάνωση, με εμπρησμούς και μολότοφ», επισημαίνει ο κ. Νικολούζος.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here