Αρχική Ενέργεια Γ.Σταθάκης: Κάθε λιγνιτική μονάδα που θα κλείνει θα αντικαθίσταται από ΑΠΕ

Γ.Σταθάκης: Κάθε λιγνιτική μονάδα που θα κλείνει θα αντικαθίσταται από ΑΠΕ

0
lignitikes
Διαφήμιση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στους λιγνίτες, τονίζοντας πως θα υπάρξει συρρίκνωση περίπου στο 17%, και πως κάθε λιγνιτική μονάδα που θα κλείνει θα αντικαθίσταται από Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, (ΑΠΕ).

Γιώργος ΣταθάκηςΠιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6, είπε χαρακτηριστικά: «Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα, διαμορφώνουν ένα πλέγμα μεγάλων προκλήσεων για τη ΔΕΗ.

Η μια αφορά στο ενεργειακό μείγμα. Ο λιγνίτης θα συρρικνωθεί περίπου στο 17%, στο μισό από ό,τι είναι σήμερα, κάθε λιγνιτική μονάδα που θα κλείνει δεν θα αντικαθίσταται και τη θέση της θα παίρνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Παράλληλα, ανέφερε πως προβλέπεται από το 30% που είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σήμερα, να φτάσει στο 57%, σχεδόν διπλάσια και «άρα ο νέος κύκλος επενδύσεων της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος στις ΑΠΕ. Η δεύτερη πρόκληση είναι ότι αυτή τη στιγμή παράγει το 50% της ενέργειας της χώρας και έχει δεσπόζουσα θέση στη λιανική αγορά κοντά στο 80% Η αγορά θα γίνει πιο ανταγωνιστική.

Με το Χρηματιστήριο Ενέργειας φτιάχνεται η προθεσμιακή αγορά όπου οι μεγάλοι καταναλωτές και οι μεγάλοι παραγωγοί θα συνάπτουν διμερείς συμβάσεις. Άρα θα ανοίξει πολύ η αγορά και παράλληλα θα αλλάξει όλο το σύστημα. Η ΔΕΗ θα προσαρμοστεί και θα γίνει πιο ανταγωνιστική».

Αποεπένδυση λιγνιτικών μονάδων

Σε ότι αφορά την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ.Σταθάκης, επεσήμανε πως γίνεται ήδη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και «η συμφωνία θα κλείσει οριστικά τις επόμενες μέρες. Η κεντρική ιδέα της συμφωνίας είναι ότι θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πριν από το Πάσχα, με κατάληξη τον Μάιο. Θα είναι μια σύντομη διαδικασία, με αλλαγή κάποιων όρων του διαγωνισμού και φυσικά με αρκετές αλλαγές στον τρόπο αποτίμησης των μονάδων».

Υδροηλεκτρικοί σταθμοί

udroilektrikoi

Για την πώληση των υδροηλεκτρικών σταθμών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκαθάρισε πως «δεν είναι στο τραπέζι» και τόνισε πως «σταθερή θέση της κυβέρνησης από την αρχή όταν καταργήσαμε την «μικρή ΔΕΗ» είναι ότι τα υδροηλεκτρικά, στα οποία η ΔΕΗ έχει φυσικά ισχυρή παρουσία, δεν πρέπει να μπουν στη διαπραγμάτευση για τρεις σοβαρούς λόγους:

  • δεν προσδιορίζουν την τιμή, είναι μια συμπληρωματική πηγή ενέργειας
  • αποτελούν το κατ’ εξοχήν κερδοφόρο τμήμα της ΔΕΗ, διότι είναι πολύ χαμηλό το κόστος λειτουργίας τους
  • η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να βασίζεται για να παρέχει στήριξη στα βιομηχανικά τιμολόγια, τον αγροτικό κόσμο κλπ.

Τα υδροηλεκτρικά πρέπει να μείνουν εκτός συζήτησης, οριστικά και αμετάκλητα. Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς να επικεντρωθούμε στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες, για το οποίο έχει καταδικαστεί η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», σημείωσε ο κ.Σταθάκης.

Διαχωρισμός της ΔΕΠΑ

Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ, ανέφερε: «Η ΔΕΠΑ μαζί με τη ΔΕΗ είναι οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ενεργειακά και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Βασική μας αρχή είναι ο διαχωρισμός των δικτύων από το εμπορικό τμήμα.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, με τους Θεσμούς να διαχωρίσουμε την εταιρεία στη «ΔΕΠΑ Υποδομών», που θα έχει τα δίκτυα και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και τη «ΔΕΠΑ Εμπορίου», με δραστηριοποίηση στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί με διαγωνισμό. Αυτό είναι το αντικείμενο του νομοσχεδίου».

depa

ΙΓΜΕ

«Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να έχει φορέα αρμόδιο για την αποτύπωση του ορυκτού πλούτου», επισήμανε ο κ.Σταθάκης και συνέχισε τονίζοντας πως «με το νομοσχέδιο φτιάχνουμε το «νέο ΙΓΜΕ», ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ευθυγραμμίζοντας το καθεστώς με εκείνο που ισχύει για τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς. Επιπλέον προσδιορίζουμε τον τρόπο οργάνωσής του. Προσδοκούμε ότι θα είναι ένας οργανισμός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον».

Υδρογονάνθρακες

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες, ο Υπουργός ανέφερε: «Έχουμε υπογράψει και τις 7 υπάρχουσες συμβάσεις στην Ελλάδα. Έχουμε 5 συμβάσεις οι οποίες επικυρώθηκαν από τη Βουλή και εκκρεμούν 2 ακόμα, από τους διαγωνισμούς που έγιναν σχετικά πρόσφατα, για πεδία νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Άρα έχει κλείσει αυτή η ενότητα. Οι έρευνες με βάση αυτές τις συμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα και ο χρονικός ορίζοντας είναι 5 χρόνια το στάδιο των ερευνών».

kerkura udrogona

Σε ότι αφορά το κοίτασμα της Κέρκυρας και της Κρήτης είπε: «Η πιο σημαντική σύμβαση είναι δυτικά της Κέρκυρας, που είναι το μεγάλο κοίτασμα και το δεύτερο σε σημασία κοίτασμα είναι νοτιοδυτικά της Κρήτης, με συμμετοχή μεγάλων διεθνών εταιρειών. Στην Κρήτη οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, για ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα, με γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά ανάλογα του αιγυπτιακού», κατέληξε ο κ.Σταθάκης.

Διαφήμιση