Αρχική Τεχνολογία Δίκτυα 5ης γενιάς: Όταν η αγορά τρέχει με μεγάλες ταχύτητες…

Δίκτυα 5ης γενιάς: Όταν η αγορά τρέχει με μεγάλες ταχύτητες…

0
5g A
Διαφήμιση

Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης Γενιάς (5G) χαρακτηρίζονται η πλέον κρίσιμη τεχνολογική εξέλιξη, πάνω στην οποία θα βασιστούν άλλοι στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας την επόμενη δεκαετία.

Η ΕΕ έχει καταρτίσει τον δικό της «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη αυτών των δικτύων στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να τεθούν οι ευρωενωσιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι στη θέση του «οδηγού» των παγκόσμιων εξελίξεων.

Άλλωστε, από το 2016, όταν δημοσιεύτηκε το «σχέδιο δράσης» της ΕΕ για την ανάπτυξη αυτού του τύπου δικτύων, μέχρι και σήμερα, οι βασικοί της ανταγωνιστές, ΗΠΑ και Κίνα, επιδιώκουν να αποκτήσουν για δικό τους λογαριασμό πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο ακήρυχτος πόλεμος 

Το ζήτημα έρχεται να προστεθεί στον ακήρυχτο «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ – Κίνας, με τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού της επιχειρηματικής δράσης της «Huawei» στις ΗΠΑ – απαγόρευση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες του κινεζικού ομίλου, με επίσημη αιτιολόγηση τον κίνδυνο «κατασκοπείας» σε βάρος αμερικανικών συμφερόντων, υποκλοπή τεχνολογίας, παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν κ.ά. – αλλά και τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την ΕΕ να αποκλείσει τη «Huawei» από την ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ευρώπη. Μια κίνηση στην οποία προς το παρόν η ΕΕ αποφεύγει να προχωρήσει.

Μάλιστα, μεγάλοι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναπτύσσουν στενή συνεργασία με τη «Huawei» και προς το παρόν τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ακολουθούν τον δρόμο των κυρώσεων προς τον κινεζικό όμιλο.

5g 2

Μετασχηματισμός της οικονομίας

Σε κάθε περίπτωση, σε όλα τα σχετικά επίσημα κείμενα της ΕΕ, τα δίκτυα 5G χαρακτηρίζονται «σημαντικό εχέγγυο» για να πρωταγωνιστήσει η ΕΕ στην παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια.

Τεράστιος αναμένεται να είναι ο οικονομικός αντίκτυπος που θα έχει η ανάπτυξη του δικτύου 5G, αφού μόνο οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία αναμένεται να αυξήσουν τους τζίρους τους στα 225 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2025. Αντίστοιχα υψηλά έσοδα υπολογίζονται για τους τομείς των μεταφορών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, της Ενέργειας και της Υγείας, οι οποίοι αναμένεται να έχουν ανάπτυξη των εσόδων τους κατά 115 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα δίκτυα 5ης γενιάς δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, έως και 100 φορές ταχύτερες από τα σημερινά 4G δίκτυα, καθώς και της ασύρματης σύνδεσης εκατοντάδων ηλεκτρονικών συσκευών ταυτόχρονα. 

Υπολογίζεται ότι τα νέα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θα εξυπηρετούν μέχρι και ένα εκατομμύριο διασυνδεδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αύξηση περίπου 1.000 φορές σε σχέση με σήμερα. 

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα κατανοητός ο τεράστιος αντίκτυπος που επέρχεται σε μια σειρά άλλους τομείς της οικονομίας όπως οι Μεταφορές, η Ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), η βιομηχανία και φυσικά ο τομέας των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Χρειάζονται επενδύσεις

Οι ραγδαίες εξελίξεις και η ανάγκη των ευρωπαϊκών ομίλων να πρωταγωνιστήσουν σε αυτές, απαιτούν και ανάλογο εύρος επενδύσεων, κάτι που συστηματικά τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας επίσης συντάξει το επενδυτικό πλαίσιο προωθώντας τη συστηματική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (EIB), χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των κρατών – μελών και του ιδιωτικού τομέα.

Στις αρχές του Φλεβάρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση προόδου για την ανάπτυξη του 5G, σύμφωνα με την οποία μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί με επιτυχία 138 δοκιμές σε 23 χώρες – μέλη, για διάφορες εμπορικές χρήσεις του δικτύου 5ης γενιάς, αν και στην πλειοψηφία τους αφορούν τον τομέα της ψυχαγωγίας.

 

Η Πάτρα στην πρωτοπορία των «έξυπνων πόλεων»

Το 40% αυτών των δοκιμών έχουν γίνει στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η Πάτρα, μαζί με ακόμη πέντε ευρωπαϊκές πόλεις (Αμστερνταμ, Μπαρτσελόνα, το σουηδικό Εσπο, η ιταλική Λ’ Ακιλα και το Ούλου στη Φινλανδία), συμμετέχει στο πειραματικό πρόγραμμα ανάπτυξης 5G των «έξυπνων πόλεων».

5g

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής, κατά τους προσεχείς μήνες οι ευρωπαϊκοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να ξεκινήσουν τη φάση εγκατάστασης του απαιτούμενου εξοπλισμού και να εκτελούν δοκιμές του νέου δικτύου υπό πραγματικές συνθήκες, αφού αναμένεται να είναι διαθέσιμα στην αγορά τα πρώτα «έξυπνα» κινητά και ταμπλέτες, με δυνατότητες 5G.

Βασικός στόχος που θέτει το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι να έχει επιτευχθεί εμπορική ανάπτυξη 5G σε μια σημαντική πόλη σε κάθε κράτος – μέλος έως το 2020, καθώς και κάλυψη των κύριων αστικών περιοχών και των μεγάλων μεταφορικών αξόνων έως το 2025.

Η κατάσταση, σήμερα,  στην Ευρώπη 

Σήμερα στην ΕΕ την επενδυτική πρωτοκαθεδρία για την ανάπτυξη του δικτύου 5G έχει η Γερμανία, αφού ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος της «Deutsche Telekom» έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ για την τετραετία 2018-2021. Η Γερμανία έχει θέσει ως εθνικό στόχο μέχρι το 2025 τα δίκτυα 5G να προσφέρουν 99% πληθυσμιακή κάλυψη στη χώρα και 90% γεωγραφική.

Αρκετά πιο πίσω ακολουθεί η βρετανική «Three» – δραστηριοποιείται και στην Ιρλανδία – με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 2,3 δισ. ευρώ, δίχως να έχουν τεθεί σαφείς χρονικοί και ποσοτικοί στόχοι πληθυσμιακής κάλυψης, ενώ η Γαλλία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης του δικτύου LTE (Long Term Evolution, βασίζεται σε ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων) ως προετοιμασία για να ξεκινήσει η φάση ανάπτυξης του 5G, δίχως επίσης να έχουν τεθεί συγκεκριμένοι χρονικοί στόχοι για την πληθυσμιακή και γεωγραφική κάλυψη της χώρας, ενώ ορισμένες εμπορικές χρήσεις 5G έχει ξεκινήσει, αν και σε περιορισμένο βαθμό, ο φινλανδικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος «Elisa».

5g

Στις ΗΠΑ

Εκτός Ευρώπης, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν με πολύ ταχείς ρυθμούς την εμπορική χρήση του 5G, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τη θυγατρική της DT, «T-Mobile», η οποία εκτελεί στις ΗΠΑ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7 δισ. δολαρίων για την επόμενη διετία.

Επίσης, ο αμερικανικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος «Verizon» ξεκίνησε την πρώτη εμπορική διάθεση του 5G σε τέσσερις αμερικανικές πόλεις, ενώ σε ακόμη 12 αμερικανικές πόλεις έχει ξεκινήσει διάθεση του δικτύου η «ΑΤ&T». Τους επόμενους μήνες αναμένεται η έναρξη διάθεσης του δικτύου από τη «Sprint» και την «Τ-mobile».

Στην Άπω Ανατολή

Στην Κίνα, η «China Mobile» σχεδιάζει να ξεκινήσει την προσφορά 5G εντός του 2019, ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, αφού η ανάπτυξη του δικτύου έχει πολύ ισχυρή κρατική υποστήριξη και βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της οικονομικής ανάπτυξης.

Τη διετία 2018-2019, στην Κίνα προβλέπεται να επενδυθούν περί τα 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών. Εξάλλου, σχεδόν 30 δισ. δολάρια σκοπεύει να επενδύσει η Ν. Κορέα μέχρι το 2023 και 8,8 δισ. δολάρια η Ιαπωνία.

Πρόσφατη έκθεση της «Εrns & Young», αναφορικά με την πρόοδο που καταγράφει η Κίνα στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, τονίζει ότι σήμερα το Πεκίνο κατέχει τη θέση του «οδηγού» στην παγκόσμια «κούρσα» ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς. Σύμφωνα με υπολογισμούς που παρουσιάζονται στη σχετική έκθεση, η Κίνα αναμένεται να έχει μέχρι το 2025 πάνω από 576 εκατ. τέτοιου τύπου συνδέσεις, ή το 40% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G. Σε όρους χρηματικής αξίας η ανάπτυξη αυτών των συνδέσεων θα αντιστοιχεί στο 3,2% του κινεζικού ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 166 δισ. δολάρια.

Έρχονται και οι συσκευές

Ανάλογος «αγώνας ταχύτητας» διεξάγεται και για την ανάπτυξη συσκευών ικανών να προωθήσουν τα νέα δίκτυα, αλλά και αντίστοιχα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγάλοι όμιλοι παραγωγής «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων με δυνατότητες σύνδεσης 5G προωθούν την παραγωγή συμβατών μικροεπεξεργαστών.

H «Hisilicon», 100% θυγατρική της «Huawei», έχει παρουσιάσει τον πρώτο τέτοιου τύπου μικροεπεξεργαστή, όπως επίσης και η αμερικανική «Qualcom». Η επίσης αμερικανική «Intel» έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει τον δικό της τέτοιου τύπου επεξεργαστή στο τέλος του 2019, ενώ η κορεατική «Samsung» έχει θέσει ως όριο για την εμπορική κυκλοφορία του δικού της επεξεργαστή το 2020.

Διαφήμιση