Αρχική Ειδήσεις Δημιουργείται τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛ.ΑΣ

Δημιουργείται τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛ.ΑΣ

0
domestic
Διαφήμιση

Η Ελληνική Αστυνομία, ιδρύει τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων αυτών.

Το «Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας», θα δημιουργηθεί άμεσα με Προεδρικό Διάταγμα υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το ίδια τμήμα θα μεριμνά για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

Τα συγκεκριμένα Γραφεία θα δημιουργηθούν στο Επιτελείο της ΓΑΔΑ (Αττική) και της ΓΑΔΘ (Θεσσαλονίκη), καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αττικής.

Παράλληλα, για το θέμα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα εκπαίδευση στο αστυνομικό προσωπικό, που θα αφορά εξειδικευμένα θέματα χειρισμού και σύνταξης δικογραφιών, διαρκή επιμόρφωση, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, παράλληλα με την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα περιστατικά και τα θύματα.

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα συνεκτικό δίκτυο στην Ελληνική Αστυνομία και θα αποτελεί μια οργανωτική δομή για την συντονισμένη αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προγράμματος «ARIADNE: Υποστήριξη δια-τομεακών διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών»,  συντάσσεται και θα αποσταλεί «Πρακτικός Αστυνομικός Οδηγός» ο οποίος θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Συντονιστής του προγράμματος ARIADNE είναι το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το KEΘΙ, ΕΚΚΑ, Δήμο Αθηναίων, Εταιρεία Μελέτης Σοβαρών και Επιμενουσών Ψυχικών Διαταραχών / ΑΝΑΚΤΗΣΗ.

***

Μέχρι, ωστόσο, τη δημιουργία του νέου Τμήματος, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια στα εξής

  • Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Επίσης μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Δηλώστε την κακοποίηση και ζητήστε προστασία.
  • Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε μήνυση.
  • Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
  • Εάν πάτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, μη διστάσετε να πείτε την αλήθεια για το τι σας συνέβη.
  • Απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες.

Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας – 365 μέρες το χρόνο.

Γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας: 15900 / e-mail: sos15900@isotita.gr

 

Διαφήμιση