Αρχική Περιβάλλον Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Ακρόπολης

Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Ακρόπολης

0
acropolis 67579 960 720
Διαφήμιση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης προχώρησε στην υπογραφή απόφασης με την οποία αναστέλλονται για ένας έτος οι οικοδομικές άδειες στην περιοχή γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού δήμου Αθηναίων αναστέλλεται προσωρινά, καθώς έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, για την κατασκευή 10όροφου κτηρίου που προκαλεί συμφόρηση στην περιοχή της Αθήνας.

Συγκριμένα, αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων.

Η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει σε οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο, όποτε ασκείται έλεγχος της αρχαιολογίας, με συνέπεια η ίδια υπηρεσία μέχρι πρότινος να περιόριζε την κατασκευή οικημάτων που ξεπερνούσαν κάποιο συγκεκριμένο ύψος.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Σχετικά Άρθρα

 

Διαφήμιση