Αρχική Ενέργεια Ενέργεια: Η νέα βαριά βιομηχανία της Ελλάδας;

Ενέργεια: Η νέα βαριά βιομηχανία της Ελλάδας;

0
greece
Διαφήμιση

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών βρέθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο, δεδομένων και των νέων εξελίξεων στο πεδίο των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η ανακάλυψη του πλούσιου κοιτάσματος στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ενίσχυσε τις προσδοκίες για τους υδρογονάνθρακες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο ελληνικό υπέδαφος. Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, συνέκλιναν σε ένα συμπέρασμα. Ό,τι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε καθοριστικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα.

Διαβάστε επίσης: Οι υδρογονάνθρακες, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, οι φόβοι και οι απαντήσεις για την Κύπρο και την ΝΑ Μεσόγειο

Γ. Σταθάκης: Ξεκινούν οι έρευνες και στην Κρήτη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε την προσπάθεια της Ελλάδας να καταστεί χώρα ανακάλυψης και παραγωγής υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη εγκριθεί πέντε συμβόλαια και άλλα δύο βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης. Έκπληξη, σχεδόν προκάλεσε, η είδηση ότι προχωρούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να μπει τρυπάνι και σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο, συγκεκριμένα στη Νότια Κρήτη. Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πάει προς κύρωση στη Βουλή η σχετική σύμβαση και πιθανότατα από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η προσπάθεια στην συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, δεν βλέπει σημαντικά εμπόδια για την γρήγορη πρόοδο των ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

stathakis

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κοινοπραξία που αποτελείται από την Total (40%), την ExxonMobil (40%) και τα ΕΛΠΕ (20%) υπέγραψαν σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για έρευνες υδρογονανθράκων σε 2 θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μάλιστα, στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συζητώντας με υψηλόβαθμα στελέχη της ExxonMobil, επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να επισπεύσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και δόθηκε νέο μεταξύ τους ραντεβού σε λίγες μέρες στο Χιούστον των ΗΠΑ, όπου θα μεταβεί ο Έλληνας υπουργός για να συμμετάσχει σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο.

Τρίσταν  Άσπρεϊ: Η ΝΑ Ευρώπη νέα βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη

Την προοπτική ανάδυσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη «Γηραιά Ήπειρο», μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Ελλάδα, επισήμανε από το βήμα των Δελφών και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ (Tristan Aspray).

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών πόδων στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η έρευνα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, αλλά προς το παρόν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων.

Ερωτηθείς, δε, από σύνεδρο αν υπάρχει κάποια εκτίμηση, σε σχέση με το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Κρήτη, απάντησε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή, αλλά για να διατυπώσει πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την προοπτική και τις δυνατότητες, θα πρέπει πρώτα η εταιρεία να αναλάβει επίσημα την παραχώρηση και να παραλάβει τα γεωφυσικά δεδομένα.

Tristan Aspray

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της εταιρείας για τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη από το 2000 ως το 2040, επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία όμως δεν είναι ενιαία σε όλη την περιοχή, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι εισαγωγές αερίου θα αυξηθούν, καθώς η εγχώρια παραγωγή του αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, κατά 25% ως το 2040, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας.

Αναφέρθηκε στα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρουμανία, ενώ μνεία έκανε και στο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε προ ολίγων εβδομάδων στην Αίγυπτο. «Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν την προοπτική να λειτουργήσουν ως σημαντικές εναλλακτικές πηγές παροχής ενέργειας στην Ευρώπη», κατέληξε.

Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα έχει αναδειχτεί σε κόμβο-κλειδί

Σε ευρωπαϊκό κόμβο-κλειδί για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας έχει αναδειχτεί ξεκάθαρα η Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ανακοίνωση της Exxon Mobil για κοίτασμα φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 10»  της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και το τι σηματοδοτεί αυτή η ανακάλυψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, ο Τζ. Πάιατ επισήμανε ότι προφανώς πρόκειται για «πολύ μεγάλα νέα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος μπροστά».

pait

Όπως ανέφερε, η Exxon Mobil θα διενεργήσει τώρα πρόσθετες γεωτρήσεις, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν τα αρχικά ευρήματα από το πεδίο δοκιμής. «Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που θα απαιτηθούν για την εμπορική εκμετάλλευση (του κοιτάσματος) και πώς θα φέρουν το αέριο στις αγορές, οπότε έχουμε μπροστά μας μια μακρά διαδικασία», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και των ενεργειακών συνεργασιών τους, αναφέροντας ενδεικτικά τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και τις υπεράκτιες έρευνες της Exxon με τα ΕΛΠΕ στη νότια Κρήτη. «Το μεγάλο μήνυμα (…) είναι ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα αναδυθεί ως ευρωπαϊκός κόμβος-κλειδί για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας κι αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ (…) υποστηρίζουν», τόνισε.

 

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση