Αρχική Ενέργεια Οι υδρογονάνθρακες, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, οι φόβοι και οι απαντήσεις ...

Οι υδρογονάνθρακες, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, οι φόβοι και οι απαντήσεις για την Κύπρο και την ΝΑ Μεσόγειο

0
udro
Διαφήμιση

Σημαντικές εξελίξεις σε γεωστρατηγικό επίπεδο και αναδιάταξη δυνάμεων στην περιοχή δρομολογεί, ο εντοπισμός του κολοσσιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Της Αγγελικής Γυπάκη

Ο εντοπισμός του κοιτάσματος, που εκτιμάται  από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι από μόνο του ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς πέραν της οικονομικής του αξίας , (υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ), μεγαλύτερη σημασία έχουν οι προοπτικές που ανοίγονται, στον επανακαθορισμό της σφαίρας επιρροής και η ενίσχυση χωρών όπως η Κύπρος και η Ελλάδα που μέχρι πρότινος επισκιάζονταν από την αναβαθμισμένη επιρροή της Τουρκίας.

Στους φόβους που εκφράζονται από τους έως και σαστισμένους απλούς πολίτες της Κύπρου  για ένα  ενδεχόμενο «χτύπημα» της Τουρκίας στο νησί τους, υψηλόβαθμοι  παράγοντες της διεθνούς αγοράς ενέργειας στο «Ecozen» είναι αποστομωτική:

«Με ποιους να τα βάλουν; Με τις ΗΠΑ;»

Ας μην ξεχνάμε ότι πέριξ… των εγκαταστάσεων της EXXON Mobil κινούνται  «διακριτικά» τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα και ενώ είναι σε εξέλιξη η πρωτοφανής τουρκική στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

 

 

Σε αναστάτωση η  Τουρκία

Βεβαίως, ο αποκλεισμός – μέχρι στιγμής – της Τουρκίας  από το … ενεργειακό πάρτυ στην περιοχή είναι μία μεγάλη ήττα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας που υπηρετείται απαρέγκλιτα και επί μακρόν από όλες σχεδόν τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας.

Το κοίτασμα που βρέθηκε στην Κύπρο, θέτει σε νέες βάσεις τις σχέσεις των χωρών της Μεσογείου αλλά και όλες όσες ενδιαφέρονται για την περιοχή, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και φυσικά… την Τουρκία.

Η Τουρκία δεν επέλεξε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να πραγματοποιήσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με περισσότερα από 100 πλοία και με βολές στα Κατεχόμενα, ούτε είναι τυχαίο ότι προκαλεί επεισόδια στα Στροβίλια και διαρκώς βγάζει το Barbaros απειλώντας  Ελλάδα και Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας όσο και οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών κ.ά. αναφέρονται σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο ως «τουρκική επικράτεια», ενώ συχνά – πυκνά εμφανίζονται και σχετικοί χάρτες που διαδίδουν τις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν θέλει με κανέναν τρόπο να τον «πετάξουν έξω» από το μοίρασμα της ενεργειακής πίτας και σε κάθε δημόσια εμφάνισή του το κάνει σαφές σε όλους του τόνους!

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ορισμένα αμερικανικά μέσα, οι εξελίξεις αυτές, συνδέουν πλέον, την κυπριακή ΑΟΖ με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Κάτι που σημαίνει, ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος, «δεν τα βρει» με τον Ντοναλντ Τράμπ, ενδέχεται να «χάσει», τελικά, το ενεργειακό του πακέτο. 

Το βέβαιο λένε οι ίδιες πηγές στο Ecozen η ExxonMobil σκοπεύει να συνεχίσει τις γεωτρήσεις θεωρώντας ότι σε γειτονικές περιοχές του στόχου «Γλαύκος» ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.

Όπως επισήμαναν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ, το κοίτασμα «Γλαύκος», είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα που εντοπίστηκε κατά τις οκτώ γεωτρήσεις που έγιναν ως τώρα στην Κύπρο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στις κοινές δηλώσεις του με τον Αντιπρόεδρο της ExxoMobil Τρίσταν Άσπρεΐ.

Πέραν όλων αυτών, τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής, αλλάζουν άρδην! Στη Λευκωσία κάνουν λόγο για ποιοτικά –  το καλύτερο που έχει βρεθεί μέχρι τώρα – και εμπορεύσιμο κοίτασμα, διασφαλίζοντας την παραμονή της ExxonMobil,για πολλά χρόνια, γεγονός που αναβαθμίζει, αυτόματα, την Κύπρο, μετατρέποντας την σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, παρακολουθούν στενά την υπόθεση, καθώς πέρα από το ενεργειακό – επιχειρηματικό κομμάτι της υπόθεσης, όλοι αναμένουν την αντίδραση της Άγκυρας, η οποία έχει κάνει σαφές πως θέλει μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

exon

Διεθνές ενδιαφέρον

Παράλληλα, ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπη ότι στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου: «Ήδη πριν από ένα χρόνο η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000», το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν.

Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».

Και το άρθρο καταλήγει: «Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες. Ωστόσο μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών».

Σημειωτέον, για το Κυπριακό συζήτησαν την ίδια μέρα στην Αθήνα και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, σε μία συνάντηση για την οποία κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι έγινε σε «καλό κλίμα».

Όπως αναφέρουν παράγοντες από το ελληνικό ΥΠΕΞ, η Λουτ είναι εκπρόσωπος του κλασικού «deep state» των Αμερικανών, που θέλουν να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, αντί να μένει να εκκρεμεί επί δεκαετίες. Εξ ου και η ίδια θεωρείται ότι θα «τρέξει» όσο μπορεί την υπόθεση, πιέζοντας όλες τις πλευρές να προχωρήσουν με σαφή ατζέντα και χρονοδιάγραμμα, σε διερεύνηση προθέσεων και εξέταση συγκεκριμένων σεναρίων λύσης που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

udro 2

Ως το Ιόνιο… και την Κρήτη 

Όλα τα παραπάνω δένουν με τις  εκτιμήσεις που εκφράζονται και από άλλα κέντρα, π.χ. στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας ότι αυτό, το Κυπριακό, και άλλα θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο θα τεθούν προς διευθέτηση, πιθανώς και άμεσα, γιατί αλλιώς κανένας επιχειρηματικός κολοσσός, όσο «large» και αν είναι, δεν θα έρθει να προχωρήσει τις επενδύσεις του, αν δεν έχει διασφαλισμένο θεσμικά και νομικά, το περιβάλλον όπου θα κινηθεί για τις επόμενες δεκαετίες.

Στο κάδρο μπαίνει και η περιοχή νότια της Κρήτης, άλλη μια ζώνη όπου η Άγκυρα εγείρει αξιώσεις, εμφανίζοντας χάρτες που επεκτείνουν την τουρκική ΑΟΖ μέχρι τη …Γαύδο, και καλώντας την Αίγυπτο να χαράξουν από κοινού θαλάσσιες ζώνες και μεταξύ τους οριογραμμή.

Θυμίζουμε, ο μεγάλος διαγωνισμός υδρογονανθράκων των θαλάσσιων οικοπέδων του 2014, προσέλκυσε εδώ και σχεδόν έναν χρόνο το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών, EXXON MOBILTOTALΕΛΠΕ, που έχουν ζητήσει δύο οικόπεδα νότια της νήσου.

Ωστόσο, μετά από 6 υπογεγραμμένες συμβάσεις, όπου – όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, όπως ο πρ. υπουργός Γ. Μανιάτης – το χρηματοοικονομικό, επιχειρησιακό, περιβαλλοντικό πλαίσιο έχει ήδη ελεγχθεί εξαντλητικά αντίστοιχες φορές από όλους τους κρατικούς φορείς (Γενικό Λογιστήριο, Ελεγκτικό Συνέδριο, ΕΔΕΥ, υπηρεσίες Περιβάλλοντος), εμφανίζονται καθυστερήσεις πάρα πολλών μηνών στην κατάθεση των νέων συμβάσεων στη Βουλή.

Η  καθυστέρηση έχει προκαλέσει την ενόχληση των εκπροσώπων των δύο ξένων κολοσσών

Έγραφε χαρακτηριστικά, ο πρ. υπουργός σε άρθρο του στα ΝΕΑ της 23/2, στηλιτεύοντας τις «Τραγικές καθυστερήσεις στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των θαλάσσιων οικοπέδων Ν. και ΝΔ της Κρήτης που έχουν ζητήσει Exxon Mobil-Total-ΕΛΠΕ»:

«Δύο χρόνια μετά το αίτημα, που αναγνωρίζει τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα στο τμήμα της ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, δεν την έχουν ακόμη προωθήσει, φοβούμενοι μεμονωμένες αντιδράσεις κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (…) Αντί να προκηρύξουν τα 4 αυτά χρόνια, νέο διαγωνισμό, τουλάχιστον στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως το 2014, ώστε να ανατεθούν οι έρευνες σε ενεργειακούς κολοσσούς, οι οποίοι για το δικό τους πια συμφέρον θα έλεγαν ένα ηχηρό ΟΧΙ στις τουρκικές προκλήσεις που δημοσιεύουν χάρτες με τουρκική ΑΟΖ ακόμη και νότια της Κρήτης, κοιμούνται τον ύπνο της εθνικής αδιαφορίας».

«Σήμερα, θα έπρεπε σε όλα τα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ που αμφισβητούνται από γείτονες, να έχουν εγκατασταθεί παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί που θα λειτουργούν αποτρεπτικά σε ξένες διεκδικήσεις και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος» προσέθετε, συνδέοντας το θέμα και με τις προαναφερόμενες προκλητικές τουρκικές αξιώσεις.

Στελέχη του ΥΠΕΝ αντιτείνουν, μιλώντας στο «Ecozen», πως η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα, παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και τα επιμέρους στοιχεία, διασφαλίζοντας τόσο τα εθνικά συμφέροντα όσο και τους επενδυτές, κατοχυρώνοντας την αναπτυξιακή προοπτική, όπως αναφέρουν, της χώρας πάνω σε στέρεες βάσεις, στο πλαίσιο ενός μακρόχρονου σχεδιασμού. Παραπέμπουν, δε, για αποφάσεις και σχετικές ανακοινώσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Διαφήμιση