Αρχική Υγεία - Διατροφή Σοβαρές ποινές σε όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο με παιδιά

Σοβαρές ποινές σε όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο με παιδιά

0
Διαφήμιση

Σοβαρές ποινές θα επιβάλει το Υπουργείο Υγείας σε όσους καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητό τους, ενώ βρίσκεται μέσα σε αυτό παιδί κάτω των 12 ετών. Συγκεκριμένα πρόστιμο 1500 ευρώ θα επιβάλλεται σε αυτόν που καπνίζει, και αφαίρεση της άδειας οδήγησης θα γίνεται από τον οδηγό, ανεξάρτητα από το εάν είναι ο ίδιος, που έκανε την παράβαση.

Εάν ο οδηγός, που καπνίζει, οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, όπως ταξί, τότε το πρόστιμο γίνεται ακόμη πιο τσουχτερό και ανεβαίνει στα 3.000 ευρώ.

Μάλιστα, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε , ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός καλεί την αστυνομία, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους επιθεωρητές Υγείας να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Ο κ. Ξανθός ξεκαθαρίζει πως απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και τους κάθε είδους κλειστούς χώρους αναμονής, ενώ υπογραμμίζει πως το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στα καζίνο, τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική (άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων) και τα νόμιμα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, υπό τον αυστηρό όρο ότι έχουν δημιουργηθεί χώροι καπνιζόντων, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από το μισό του μεγέθους του καταστήματος.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι όσοι παραβιάζουν τη νομοθεσία θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ. Τα πρόστιμα είναι ακόμη μεγαλύτερα για τους καταστηματάρχες, φτάνοντας ακόμη και τα 10.000 ευρώ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που παραβιάζουν τη νομοθεσία, θα έχουν και πειθαρχικές κυρώσεις.

Που απαγορεύεται το κάπνισμα

Όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα:

 • σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας
 •  σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον (ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά),
 • στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
 • στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές
 • στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων
 • στα παντός είδους κυλικεία
 • στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,
 • στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
 •  σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ).
 • σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: 1) Νοσοκομεία, 2) Ιδιωτικές Κλινικές, 3) Κέντρα Υγείας, 4) Περιφερειακά Ιατρεία, 5) Δημοτικά Ιατρεία, 6) Ιατρεία Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, 7) Ιδιωτικά Ιατρεία – Οδοντιατρεία, 8) Φαρμακεία, 9) Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), 10) Σε κάθε άλλο χώρο που δεν αναφέρεται παραπάνω, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας,
 • σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: 1) Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 2) Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 3) Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, 4) Φροντιστήρια
 • νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους
 • κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων
 • κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι υδρογονάνθρακες, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, οι φόβοι και οι απαντήσεις για την Κύπρο και την ΝΑ Μεσόγειο
Επόμενο άρθροΗ Κίνα πλήττεται από το «Ελ Νίνιο»