Αρχική Καταστροφές Πολεοδομικό έγκλημα στην περιοχή της Ακρόπολης! (photo)

Πολεοδομικό έγκλημα στην περιοχή της Ακρόπολης! (photo)

0
Ακρόπολης
Διαφήμιση

Το ανίερο ανάστημά τους στον Βράχο της Ακροπόλεως ορθώνουν πανύψηλα κτίρια και 10όροφα ξενοδοχεία στον Μακρυγιάννη και το Κουκάκι πνίγοντας κυριολεκτικά το οικοσύστημα αλλά και τη θέα στην περιοχή και προκαλώντας διαχρονικό πολεοδομικό έγκλημα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής. 

Της Σόνιας Χαϊμαντά 

Οι φωνές εναντίον των πρακτικών αυτών άναρχης οικοδόμησης πληθαίνουν εκ μέρους των περιοίκων αλλά και των φορέων της περιοχής που επιχειρούν να κινητοποιήσουν τα αρμόδια υπουργεία με αφορµή την ολοκλήρωση εργασιών σε νεόδµητο 10όροφο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι βάσει των πολεοδομικών κανονισμών στην περιοχή ισχύει ο συντελεστής δόμησης 3,6 (από τους μεγαλύτερους στην Αθήνα, και μέγιστο ύψος 32 μ. το μεγαλύτερο σύμφωνα με το νέο οικοδομικό κανονισμό).

Η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει σε οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο, οπότε ασκείται έλεγχος της αρχαιολογίας, η οποία και δύναται να περιορίσει τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και απόφαση Υπουργού Πολιτισμού. Αυτό συνέβαινε μέχρι και πρόσφατα, οπότε και δεν υπάρχουν στην περιοχή πάνω από 7-8 όροφοι. Όμως φαίνεται ότι δεν συμβαίνει πια.

2

Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα:

Το 2017 η Πολεοδομία του Δήμου της Αθήνας εκδίδει οικοδομική άδεια για 10όροφο ξενοδοχείο με τρία υπόγεια επί της Φαλήρου 5 (διαγωνίως απέναντι από το μουσείο της Ακρόπολης), πριν καν η μελέτη να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ώστε να επιβληθούν τυχόν περιορισμοί στα ύψη ως όφειλαν – δεν υπάρχουν άλλωστε πολλά δεκαώροφα στην Αθήνα, πόσο μάλλον κάτω από την Ακρόπολη!).

Μέχρι να αντιληφθούν οι περίοικοι τι συμβαίνει η οικοδομή είχε φτάσει στον 9ο όροφο και αυτή τη στιγμή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε τα νομικά μέσα που έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να προσβάλλουν την οικοδομική άδεια δικαστικά είναι πολύ ακριβά και με αμφίβολο πλέον αποτέλεσμα.

Σημειωτέον ότι το κτίσμα αυτό βρίσκεται διαγωνίως απέναντι από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών η οποία γνώριζε ότι η μελέτη όφειλε να περάσει από το Κ.Α.Σ. και δεν πέρασε!!! (καθότι θα έπρεπε να είχε κατατεθεί στα γραφεία τους).

3

Με το προηγούμενο  του 10όροφου της Φαλήρου σχεδόν αποπερατωμένο, μια άλλη εταιρεία έρχεται και ζητάει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2018, άδεια για ανέγερση 9όροφου ξενοδοχείου επί της οδού Μισαραλιώτου 7-11, το Κ.Α.Σ. αναγκάζεται και γνωμοδοτεί θετικά. Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι οργανώνονται για να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης για το 9οροφο στη Μισαραλιώτου, ώστε να πετύχουν αναστολή της εκτέλεσής της.

Είναι προφανές ότι η οικοδομική άδεια επί της Φαλήρου 5, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για συνεχώς υψηλοτέρα κτήρια σε μια περιοχή που δέχεται ούτως ή άλλως ασφυκτικές τουριστικές πιέσεις, χωρίς οποιοδήποτε σχεδιασμό, εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των υποδομών κτλ. Και βέβαια η βλάβη που προξενείται στο οπτικό περιβάλλον της Ακρόπολης, είναι μη αναστρέψιμη (βλ. φωτό).

1

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη και τον δήµαρχο Αθηναίων, Γ. Καµίνη, οι κάτοικοι συσχετίζουν το πρόβληµα µε τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, λέγοντας ότι εκτός από το δεκαώροφο ξενοδοχείο «εγκρίθηκε έπειτα από οµόφωνη θετική γνωµοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου.

Αυτή η νέα ξενοδοχειακή µονάδα τεράστιου µεγέθους (5.300 τ.µ. µε τρία υπόγεια γκαράζ), εάν υλοποιηθεί όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, θα αποτελέσει µια πολεοδοµική βόµβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη και θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (30 µέτρα, σε µια περιοχή που τα υπόλοιπα κτίρια δεν υπερβαίνουν τα 21 µέτρα) τη δηµιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο».

Οι κάτοικοι ζητούν να θεσπιστούν ηπιότεροι όροι δόµησης, ανώτατο ύψος κτιρίων τα 21 µέτρα και ανώτατη δυναµικότητα νέων ξενοδοχείων οι 100 κλίνες.

Υπουργικές παρεµβάσεις

Στην επανεξέταση των όρων δόµησης στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, και ειδικότερα στην περιοχή Μακρυγιάννη/Κουκάκι, και σε ενδεχόµενη αλλαγή τους φαίνεται ότι προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος ύστερα από τις µαζικές αντιδράσεις.

Με παρέµβαση του υπουργείου και απόφαση που υπογράφει η γενική διευθύντρια Πολεοδοµίας, Ντόρα Γαλάνη, συστήνεται τετραµελής οµάδα εργασίας προκειµένου να επανεξετάσει τους όρους δόµησης της περιοχής. Η προοπτική είναι να επιλυθεί το συντοµότερο δυνατόν το ζήτηµα που έχει προκύψει.

 

Διαφήμιση