Αρχική Πολιτισμός ΚΑΣ και ΥΠΕΚΑ επανεξετάζουν τώρα (!) τις άδειες των δύο ξενοδοχείων στην...

ΚΑΣ και ΥΠΕΚΑ επανεξετάζουν τώρα (!) τις άδειες των δύο ξενοδοχείων στην Ακρόπολη

0
Akropoli
Διαφήμιση

Με αυτοψία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), στα δύο οικόπεδα στις περιοχές Μακρυγιάννη και Κουκάκι, που προορίζονται για πολυώροφα ξενοδοχεία, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των περίοικων και όχι μόνον, επιχειρούν τώρα και εκ των υστέρων να αντιμετωπίσουν το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με την αδειοδότηση τους.

Ο σκοπός της αυτοψίας την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαρτίου  είναι να εξεταστούν τα ύψη σε σχέση με τις εγκρίσεις και την προσβολή του μνημείου της Ακρόπολης.

Στο μεταξύ, όπως φέρεται να δήλωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου οι ιδιοκτήτες του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34:

  • το ξενοδοχείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει με γκρουπ τουριστών στις 15 Απριλίου
  • έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε προκειμένου να πάρουν όλες τις οικοδομικές άδειες.

Κατά τη διάρκεια όμως της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι δεν ελέγχθηκαν άδειες και δεν κατατέθηκαν τα τελικά οικοδομικά σχέδια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων με πιθανή ευθύνη και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.

Το εν λόγω κτήριο αναμένεται να ελεγχθεί για τη νομιμότητα των οικοδομικών του αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ενώ επιθεωρητές δόμησης θα ελέγξουν την ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας.

akropoli 2

Στην περίπτωση της Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση στο Κουκάκι, το ΚΑΣ, ενώ άναψε το πράσινο φως, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε μοιάζει να  τοξανασκέφτεται. Η συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται πιο εύκολη  υπόθεση καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία έχει λάβει μόνο την προέγκριση και όχι την τελική οικοδομική άδεια που θα της επιτρέψει να ξεκινήσει εργασίες.

Πριν από μερικούς μήνες το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα θετικά στην ανέγερση της πολυώροφης ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά το θέμα ετέθη ξανά υπό συζήτηση μετά την αίτηση θεραπείας που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής με το σκεπτικό ότι το νέο κτίριο αλλοιώνει το αισθητικό περιβάλλον της περιοχής.

Η απόφαση του ΚΑΣ ήρθε μετά την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που προχώρησε στην προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή. Επιπλέον το συμβούλιο ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την περιοχή Μακρυγιάννη με επικεφαλής την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ (και μέλος του ΚΑΣ) Θεοδώρα Γαλάνη, με αντικείμενο την κατάρτιση πρότασης για τη θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και περιορισμού του ύψους στα κτίρια που θα κατασκευάζονται στο μέλλον στην περιοχή.

 

Διαφήμιση