Αρχική Ενέργεια Στα… «τάρταρα» της κατάρρευσης η ΔΕΗ

Στα… «τάρταρα» της κατάρρευσης η ΔΕΗ

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Για τους… παροικούντες της ενέργειας δεν έκανε καθόλου εντύπωση η είδηση ότι απέτυχε ο διαγωνισμός  ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, μετά την κατάθεση «μη ικανοποιητικών» προφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη Μελίτη κατατέθηκε μία προσφορά από τη «Μυτιληναίος Α.Ε.» ύψους 25 εκατ. ευρώ, που αποτελείμη βελτιωμένη προσφορά  Η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή για τη Μελίτη ήταν 153 εκατ. ευρώ και για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης 147 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία των Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρόσφερε 103 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μονάδων (Μελίτης και Μεγαλόπολης) με όρους όμως που δεν περιλαμβάνει η σύμβαση αγοράς πώλησης που ενέκρινε η ΔΕΗ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες είχε λάβει συνολικά 4 παρατάσεις και όπως φάνηκε οι υποψήφιοι επενδυτικοί όμιλοι απέρριψαν ακόμα και τις οικονομικές διευκολύνσεις όπως η μείωση του εργατικού κόστους με τις μετακινήσεις, την εθελούσια έξοδο και τις συνταξιοδοτήσεις και όλες τις άλλες «παροχές» που προέβλεπε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν η διοίκηση της ΔΕΗ και η πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια ώστε ο επόμενος διαγωνισμός να στεφθεί με επιτυχία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην ουσία η Κομισιόν θα διενεργήσει μόνη της διαγωνισμό για ελληνική δημόσια εταιρεία, χωρίς κατώτερο όριο τιμή.

Τι γνώριζαν αυτήν την κατάληξη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι ναι, εξού και οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει νωρίτερα για να ενταχθούν μαζί με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή του για τις παραπάνω εξελίξεις, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια υπογραμμίζει ότι όλη η διαδικασία «αποεπένδυσης» ανοίγει ξανά «το ζήτημα της πώλησης και των υδροηλεκτρικών ώστε το πακέτο πώλησης να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό προς τους επενδυτές…»

Ο μηχανισμός ΝΟΜΕ καταστρέφει τη ΔΕΗ

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας για τις επιβαρύνσεις της ΔΕΗ μέσω του μηχανισμού ΝΟΜΕ, τη διάθεση δηλαδή μέσω δημοπρασιών από τη ΔΕΗ λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος σε χαμηλές τιμές στους ανταγωνιστές της με στόχο τη μείωση των μεριδίων της στη λιανική αγορά κάτω από το 50% στο τέλος του 2019. Αποτέλεσμα; Επιβαρύνθηκε με 1 δις ευρώ!

Στο τέλος του 2018 τα μερίδια της ΔΕΗ υποχώρησαν μόλις στο 80,29% έναντι δεσμευτικού στόχου στο 62,24%. Για να καλύψει τη διαφορά υποχρεώνεται το 2019 να δημοπρατήσει MWh/h παραγωγής ενέργειας που θα ξεπεράσει την παραγωγή της και επομένως θα αναγκαστεί να αγοράσει για να διαθέσει στους ανταγωνιστές της σε χαμηλή τιμή.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης προσφάτως ανέφερε τα εξής: «Ακύρωσαν τη δική μας «Μικρή ΔΕΗ» (ν.4273/2014), που θα έφερνε έσοδα 2 δις € στα ταμεία της ΔΕΗ, άλλα 2 δις € σε επενδύσεις και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες, λόγω ανταγωνισμού. Την αντικατέστησαν με τα τραγικά ΝΟΜΕ, που ήδη κόστισαν 1 δις €. Κέρδη 434 εκατ € το 2014, ζημιές 454 εκατ € το 2018. Χρηματιστηριακή αξία 2,5 δις € το 2014, μόλις 300 εκατ € το 2018».

Η McKinsey εκτιμά ότι για να γίνει βιώσιμη η ΔΕΗ, θα πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της μέσα στην επόμενη 5ετία κατά 500 εκατ. ευρώ. Η μείωση του προσωπικού κατά 5.860 άτομα μέχρι το 2022 και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω αποτελούν βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού της McKinsey για τη βελτίωση της λειτουργικής της κερδοφορίας.

 

Διαφήμιση