Αρχική Επιστήμη Έρευνα: Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια δεν προκαλούν επιθετικότητα στους νέους

Έρευνα: Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια δεν προκαλούν επιθετικότητα στους νέους

0
video games
Διαφήμιση

Ομάδα ερευνητών μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διεξήγαγαν μια μελέτη με στόχο να καθοριστεί εάν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας προκαλούν επιθετικότητα στους νέους.

Στην μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, ο Andrew Przybylski και ο Netta Weinstein περιγράφουν την ερευνά τους που περιελάμβανε περίπου 1.000 εφήβους και τους γονείς τους στη Μεγάλη Βρετανία και τι έμαθαν από αυτούς.

Καθώς τα βιντεοπαιχνίδια έχουν γίνει όμοια με τη ζωή και βίαια, οι άνθρωποι αμφισβητούν εάν οι έφηβοι που παίζουν τέτοια παιχνίδια μπορεί να γίνουν πιο επιθετικοί, εξαιτίας αυτών. Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες, αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα.

Οι ερευνητές με αυτή τη νέα προσπάθεια υπαινίσσονται ότι οι προηγούμενες προσπάθειες να μελετήσουν τις επιπτώσεις των βιντεοπαιχνιδιών στους νέους αποκλείουν έναν κρίσιμο παράγοντατις απόψεις των γονέων.

Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 1000 έφηβους 14 και 15 ετών και των δύο φύλων και τους γονείς τους.

Οι έφηβοι υπεβλήθησαν σε ερωτήσεις γύρω από το παιχνίδι, όπως πόσο έπαιζαν, ποια παιχνίδια και τις βαθμολογίες των παιχνιδιών. Ρωτήθηκαν επίσης αν πίστευαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια τους έκαναν πιο επιθετικούς, ιδιαίτερα αμέσως μετά το παιχνίδι. Οι γονείς έλαβαν παρόμοιες ερωτήσεις σχετικά με το παιχνίδι του παιδιού τους και τις αντιληπτές επιθετικές τάσεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανάλυση πολλαπλής παλινδρόμησης για τα αποτελέσματα της έρευνας ως μέρος της μελέτης τους και αναφέρουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των αγοριών και τα μισά κορίτσια παίζουν βιντεοπαιχνίδια.
Αναφέρουν επίσης ότι ούτε οι έφηβοι ούτε οι γονείς τους διαπίστωσαν αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς που θα μπορούσε να συνδεθεί με βίαια βιντεοπαιχνίδια. Δεν βρήκαν επίσης καμία αλλαγή στην κοινωνική συμπεριφορά τους.

Σημειώνουν ότι το παιχνίδι είχε μερικές φορές ως αποτέλεσμα θυμωμένες εκρήξεις, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό είναι μια κανονική συμπεριφορά που αναδύεται κατά τη διάρκεια του ανταγωνισμού.

Οι ερευνητές ολοκληρώνουν την ανάλυσή τους αναφέροντας ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να συνδέουν την αυξημένη επιθετικότητα στους εφήβους με το να παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Πηγή: medicalxpress, royalsociety

Διαφήμιση