Αρχική Ενέργεια Η Σίφνος στα 6 νησιά της ΕΕ προς ενεργειακή μετάβαση

Η Σίφνος στα 6 νησιά της ΕΕ προς ενεργειακή μετάβαση

0
Σίφνος
Διαφήμιση

Η Σίφνος (Sifnos Greece) επελέγη μέσα στα πρώτα έξι νησιά της της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα στηριχθούν από την Επιτροπή Καθαρής Ενέργειας (Clean Energy for EU Islands) προκειμένου να μεταβούν μέσα στο 2019 σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Αυτό ανακοίνωσε στις 18 Φεβρουαρίου 2019 η γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Της Αγγελικής Γυπάκη

Τα άλλα 6 νησιά είναι: Aran Islands (Ireland), Cres-Lošinj archipelago (Croatia),Culatra (Portugal), Salina (Italy) και La Palma (Spain).

Το πρόγραμμα για την ενεργειακή μετάβαση έως και το 2020, προβλέπει συνολικά ευρωπαϊκή υποστήριξη σε 20 νησιά μεταξύ των οποίων είναι η Κρήτη και η Σάμος από την Ελλάδα καθώς και τα νησιά Hvar, Brač και Korčula, από την Κροατία , το  Kökar, από την Φιλανδία, τα  Marie-Galante, και   New Caledonia από την Γαλλία, το Cape Clear από την Ιρλανδία, τα νησιά Favignana και Pantelleria από την Ιταλία, τα νησιά Ibiza, Mallorca και Menorca από την Ισπανία αλλά και οι Azores από την Πορτογαλία

Η επιλογή της Σίφνου ως ένα από τα 6 πιλοτικά νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφερε αδιαμφισβήτητα ικανοποίηση όχι μόνο στα μέλη της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου (ΣΕΣ), αλλά και σε όλους τους κατοίκους  και φίλους του νησιού.

Δεν πρόκειται απλώς για άλλη μια ξεχωριστή αναφορά στο νησί, ούτε αποτελεί απλώς ακόμη μια ευκαιρία ανάδειξης. Ουσιαστικά είναι η αναγνώριση και δικαίωση της εξαετούς αδιάκοπης, στοχευμένης και συστηματικής  προσπάθειας της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου προς την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, στόχος που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε για τα επιλεγμένα νησιά ο Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομινίκ Ριστόρι, “Ακολουθώντας το συγκεκριμένο μονοπάτι, όχι μόνο θα καταστούν περισσότερο ενεργειακά ανεξάρτητα και βιώσιμα ως νησιωτικές κοινότητες, αλλά επιπλέον θα αποτελέσουν πηγές έμπνευσης τόσο για άλλα νησιά, όσο και για την Ευρώπη ως σύνολο.”

Συνοδοιπόρος και αρωγός στο όραμα για την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου υπήρξε από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Σίφνου, ο οποίος με το «Σύμφωνο Συνεργασίας» και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση, υποστήριξη και συμμετοχή στο έργο της ΣΕΣ, απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του.

Κλιμάκιο της ΕΕ επισκέφτηκε τη Σίφνο το Νοέμβριο, όπου συνεδρίασε με το ΔΣ της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου (ΣΕΣ), συναντήθηκε με φορείς του νησιού (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΗΜΟ ΣΙΦΝΟΥ, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων κ.α.) και απέκτησε αντικειμενική εικόνα του σημείου που έχει φτάσει η Σίφνος και των απόψεων γύρω από την ενεργειακή της μετάβαση και το σχέδιο της ενεργειακής αυτονομίας της από τη ΣΕΣ.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου παρουσιάστηκε από τη ΣΕΣ η μακέτα του υβριδικού σταθμού και αναλύθηκε από τον μελετητή του έργου καθηγητή κ. Δημ. Κατσαπρακάκη το έργο που προτίθεται να υλοποιήσει η ΣΕΣ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη συμφωνία του Δήμου για την υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αυτονομίας με τον τρόπο και στη θέση που παρουσιάστηκε από τη ΣΕΣ. Ακόμη, αποφάσισε την εγγραφή του Δήμου ως μέλος της ΣΕΣ, μόλις ολοκληρωθεί η μετατροπή της σε Ενεργειακή Κοινότητα.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως τα πολύ διαφορετικά πραγματικά δεδομένα και οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την “νησιωτικότητα” δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από κάποιο κεντρικό σχεδιασμό, θεωρεί τη συμμετοχή των πολιτών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως τον βέλτιστο τρόπο για την αποδοτική ενεργειακή μετάβαση των Ευρωπαϊκών Νησιών στην Καθαρή Ενέργεια.

Σχετικό link : https://euislands.eu/26-islands-launch-transition

Διαφήμιση