Αρχική Διάστημα Ερευνητές βρήκαν νέα θεμελιώδη σταθερά του Ήλιου

Ερευνητές βρήκαν νέα θεμελιώδη σταθερά του Ήλιου

0
SUN AA
Διαφήμιση

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Νιουκάσλ δείχνει ότι τα μαγνητικά κύματα του ήλιου συμπεριφέρονται διαφορετικά από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Η ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών, Φυσικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Northumbria, αφού εξέτασε δεδομένα 10 και πλέον ετών, διαπίστωσε ότι τα μαγνητικά κύματα στο στέμμα του ήλιου – το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας – αντιδρούν στα ηχητικά κύματα που διαφεύγουν από το εσωτερικό του.

Αυτά τα μαγνητικά κύματα, γνωστά ως «κύματα Alfvénic», παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά ενέργειας γύρω από τον ήλιο και το ηλιακό σύστημα. Τα κύματα είχαν προηγουμένως θεωρηθεί ότι προέρχονται από την επιφάνεια του ήλιου, όπου το «βρασμένο» υδρογόνο φτάνει θερμοκρασίες 6.000 βαθμών και αναδεύει το μαγνητικό πεδίο του ήλιου. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν βρει στοιχεία ότι τα μαγνητικά κύματα αντιδρούν υψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τα ηχητικά κύματα που διαρρέουν από το εσωτερικό του ήλιου.

Sun a

Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα ηχητικά κύματα αφήνουν ένα ξεχωριστό δείκτη στα μαγνητικά κύματα. Η παρουσία αυτού του δείκτη σημαίνει ότι ολόκληρη η κορώνα του ήλιου κουνιέται με συλλογικό τρόπο σε απάντηση στα ηχητικά κύματα. Αυτό προκαλεί τη δόνηση σε ένα πολύ ξεκάθαρο φάσμα συχνοτήτων.
Αυτός ο πρόσφατα ανακαλυφθείς δείκτης βρίσκεται σε ολόκληρη την κορώνα και υπήρχε σταθερά κατά τη διάρκεια του 10ετούς χρονικού διαστήματος που εξετάστηκε.

Αυτό υποδηλώνει ότι είναι μια θεμελιώδης σταθερά του ήλιου – και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια θεμελιώδης σταθερά και άλλων αστεριών. Επομένως, τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις τρέχουσες ιδέες μας για το πώς μεταφέρεται και χρησιμοποιείται η μαγνητική ενέργεια σε αστρικές ατμόσφαιρες.

Ο Dr. Richard Morton, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Northumbria, δήλωσε: «Η ανακάλυψη ενός τέτοιου διακριτικού δείκτη – πιθανώς μιας νέας σταθεράς του ήλιου – είναι πολύ συναρπαστική. Τα κύματα ήταν «ενθουσιασμένα» από το υδρογόνο στην επιφάνεια, αλλά τώρα έχουμε δείξει ότι είναι από τα ηχητικά κύματα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο εξέτασης και ταξινόμησης της συμπεριφοράς όλων των αστεριών και μπορούμε να το αναζητήσουμε σε άλλα αστέρια».

sun b

Ο Δρ Morton πρόσθεσε: «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι εσωτερικές ακουστικές ταλαντώσεις του ήλιου παίζουν σημαντικό ρόλο στη διέγερση των μαγνητικών κυμάτων Alfvénic, πράγμα που μπορεί να δώσει στα κύματα διαφορετικές ιδιότητες και υποδηλώνει ότι είναι πιο ευάλωτα σε μια αστάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμότερους, ταχύτερους ηλιακούς ανέμους».

Ο Δρ Morton και ο καθηγητής McLaughlin εργάζονται επί του παρόντος με τη NASA για να αναλύσουν τις εικόνες του ήλιου που τραβήχτηκαν από το υψηλής ανάλυσης Coralon Imager της Hi-C της NASA.

sun

Η μελέτη τους υπό τον τίτλο «A basal contribution from p-modes to the Alfvenic wave flux in the sun’s corona», δημοσιεύεται στο Nature Astronomy.

Πηγή: Nature Astronomy / Φωτογραφίες Αρχείου

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά 

Διαφήμιση