Αρχική Υγεία - Διατροφή Πιέζεται η βιομηχανία τροφίμων για λιγότερη ζάχαρη

Πιέζεται η βιομηχανία τροφίμων για λιγότερη ζάχαρη

0
change4life
Διαφήμιση

Ποσότητες ζάχαρηςμεγατόνων καταναλώνουν τα παιδιά ηλικίας 10 ετών, σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Μ.Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα πριν καλά καλά κλείσουν τα 10 τους χρόνια, τα παιδιά έχουν καταναλώσει περισσότερη ποσότητα ζάχαρης από αυτήν που αντιστοιχεί σε 18 χρόνια ζωής… δηλαδή 8 περίπου κύβους ζάχαρης την ημέρα κατά μέσον όρο.

Της Σόνιας Χαϊμαντά

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα πρωινά που είναι γεμάτα με δημητριακά, χυμούς φρούτων και μαρμελάδες είναι υπεύθυνα για μεγάλο μέρος της πρόσληψης ζάχαρης, ενώ το μέσο παιδί απορροφά το 50% της συνιστώμενης ποσότητας πριν αρχίσει ακόμη και τη σχολική ημέρα.

Οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα συνιστούν τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 10 ετών να καταναλώνουν το μέγιστο 5-6 κύβους ζάχαρης την ημέρα – μεταξύ 19 και 24 γραμμαρίων.

Ωστόσο, η ανάλυση από την εθνική έρευνα για τη διατροφή δείχνει ότι κατά μέσο όρο οι ηλικιωμένοι καταναλώνουν ημερησίως πάνω από 52 γραμμάρια ζάχαρης.

Η πρόσληψη ανέρχεται περίπου σε 2.800 επιπλέον κύβους ετησίως – με τον μέσο όρο να καταναλώνει τουλάχιστον 138 κιλά ζάχαρης έως την ηλικία των 10 ετών.

Αν η κατανάλωση ήταν σύμφωνη με τα συνιστώμενα όρια, δεν θα φθάσουν σε αυτό το σημείο έως ότου ήταν 18 ετών.

Ακολουθούν προειδοποιήσεις ότι η σοβαρή παχυσαρκία σε παιδιά ηλικίας από δέκα έως ένδεκα ετών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα – με σχεδόν ένα παιδί στα 20 που ταξινομείται τώρα με αυτόν τον τρόπο.

Ένας στους τρεις μαθητές δημοτικού σχολείου είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος από τη στιγμή που εγκαταλείπουν το σχολείο.

Οι αρμόδιοι για την υγεία ζήτησαν από τους γονείς να πάρουν μέτρα προκειμένου να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης των παιδιών τους, αλλάζοντας γλυκά και σνακ με πιο υγιεινές επιλογές.

Η νέα καμπάνια μετατροπής της ζάχαρης σε πιο υγιεινές επιλογές «Change4Life» θα ενθαρρύνει τις οικογένειες να «κάνουν μια ανταλλαγή στο επόμενο κατάστημα αγοράς γλυκών και σνακ».

Οι προτεινόμενες αντισταθμίσεις περιλαμβάνουν γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αντικατάσταση χυμών με προσθήκη ζάχαρης και ανταλλαγή ζαχαρούχων δημητριακών για πρωινό, όπως παγωμένα και νιφάδες σοκολάτας για επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Το ψωμί βύνης, οι ζελέδες χωρίς ζάχαρη, οι κρέμες χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και οι χυλοπίτες από ρύζι είναι μερικά από τα σνακ που υποστηρίζονται από υγιεινές ουσίες.

Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ως ενήλικες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνων.

Νωρίτερα φέτος, η έρευνα έδειξε έκρηξη κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των μικρών παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και όσων είναι κάτω των 10 ετών.

Ο Δρ Alison Tedstone, επικεφαλής διατροφολόγος δήλωσε τα εξής: «Τα παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη, αλλά οι γονείς μπορούν τώρα να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν τις συνέπειες. Για να γίνει αυτό πιο εύκολο για τις πολυάσχολες οικογένειες, το Change4Life προσφέρει μια απλή λύση – κάνοντας απλές ανταλλαγές καθημερινά, τα παιδιά μπορούν να έχουν πιο υγιείς εκδόσεις καθημερινών τροφίμων και ποτών, μειώνοντας σημαντικά την πρόσληψη ζάχαρης».

Οι αγοραστές ενθαρρύνονται να αναζητούν το σήμα «Good Choice» του Change4Life στα καταστήματα, να κατεβάζουν την δωρεάν εφαρμογή Scanner τροφίμων ή να αναζητούν το Change4Life για να τους βοηθήσουν να βρουν επιλογές χαμηλότερης ζάχαρης.

Οι δημοφιλείς μάρκες – όπως το Nestlé Shredded Wheat, η Nestlé Low Sugar Oat Cheerios, η Petits Filous και το Soreen (βύνη ψωμιού) – θα εμφανίσουν το σήμα online, στο κατάστημα και σε όλη τη διαφήμισή τους.

Οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης συνεργάζονται με τη βιομηχανία τροφίμων για να αφαιρέσουν το 20% της ζάχαρης από τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην πρόσληψη ζάχαρης για παιδιά έως το 2020.

Μέχρι στιγμής όμως, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει μειωθεί κατά μόλις 2%, έναντι ενός στόχου για μείωση κατά 5% σε ένα χρόνο.

Διαφήμιση