Αρχική Επιστήμη Ανακαλύφθηκε νέος σύνθετος υδατάνθρακας

Ανακαλύφθηκε νέος σύνθετος υδατάνθρακας

0
krithari
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας ανακάλυψαν ένα νέο περίπλοκο υδατάνθρακα στο κριθάρι. Ο «καινούργιος» αυτός, πολυσακχαρίτης έχει πιθανές εφαρμογές σε τρόφιμα, φάρμακα και καλλυντικά, ακόμα και ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Ο νέος πολυσακχαρίτης, που ανακαλύφθηκε από τον ερευνητή Δρ. Alan Little και την ομάδα του, που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη Waite, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί για πολλές χρήσεις.

«Τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών περιέχουν συστατικά που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για πολλές βιομηχανίες, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύνθετα υλικά ή προϊόντα διατροφής», λέει ο Δρ Little.

Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου, η γνώση αυτού του νέου πολυσακχαρίτη θα ανοίξει περαιτέρω την έρευνα για να καθορίσει το ρόλο του.  «Γνωρίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί στις ρίζες του κριθαριού υποδεικνύοντας ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών ή την αντίσταση σε εξωτερικές καταπονήσεις όπως η αλατότητα ή η ασθένεια», σημειώνει ο Δρ. Little.

Η ομάδα αναζητεί μέσω της παρατήρησης τη φυσική ποικιλότητα του πολυσακχαρίτη σε διαφορετικές καλλιέργειες δημητριακών, προκειμένου «να εντοπίσουμε δεσμούς με σημαντικά γεωργικά χαρακτηριστικά», λέει ο Δρ. Little.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθούν οι πιθανές χρήσεις του νέου πολυσακχαρίτη. Οι υπάρχοντες πολυσακχαρίτες βελτιώνουν την ποιότητα των διαιτητικών ινών και χρησιμοποιούνται επίσης εκτενώς σε βιοϊατρικές και καλλυντικές εφαρμογές.

Ο  Δρ Little, επισημαίνει πως οι ιδιότητες του νέου πολυσακχαρίτη θα μπορούσαν να χειριστούν ώστε να ταιριάζουν με την επιθυμητή λειτουργία, αυξάνοντας το φάσμα των πιθανών χρήσεων.

Τα γονίδια που εμπλέκονται στη βιοσύνθεση του νέου πολυσακχαρίτη ανακαλύφθηκαν επίσης ως μέρος αυτής της εργασίας.  «Τα ίδια γονίδια μπορούν να βρεθούν σε όλες τις μεγάλες καλλιέργειες δημητριακών – όχι μόνο στο κριθάρι. Μπορούμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να βρούμε τρόπους αύξησης αυτών των πολυσακχαριτών στις καλλιέργειες, παρέχοντας τη δυνατότητα παραγωγής φυτικού υλικού με μια σειρά διαφορετικών φυσικών ιδιοτήτων για βιομηχανικές εφαρμογές και ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας», καταλήγει ο Δρ. Little.

Η έρευνα της Σχολής Γεωργίας, Τροφίμων και Οίνου του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Central Science της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση