Αρχική Ενέργεια Παγκόσμια συμμαχία ενάντια στον άνθρακα με την Ελλάδα απούσα!

Παγκόσμια συμμαχία ενάντια στον άνθρακα με την Ελλάδα απούσα!

0
endcoal
Διαφήμιση

Οι πόλεις του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης, καθώς και η Σκωτία, η Σενεγάλη, το Ισραήλ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκαν να εγκαταλείψουν οριστικά τον άνθρακα, σε μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, που αρνούνται «πεισματικά» να αποδεσμευτούν.

Σε αυτόν τον συνασπισμό που δημιουργήθηκε το 2017 μετά από πρωτοβουλία του Καναδά και της Βρετανίας, η Ελλάδα λάμπει δια της απουσίας της, με τον υπουργό περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, να τονίζει πως το μακροχρόνιο ενεργειακό σχέδιο που έχει καταρτίσει προβλέπει αύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά 56% έως το 2030.

end coal 1

 

Την ίδια ώρα, δηλαδή, που οι πόλεις της Αυστραλίας, τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο, αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης τους, να συνεχίσει την παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα, η Ελλάδα, παραμένει δέσμια των θεσμικών, πολιτικών και ιδιωτικών παραγόντων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνησή της Αυστραλίας είναι γνωστή για την έντονη υποστήριξή της προς τον τομέα και την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει χρήματα από τους φορολογούμενους για την δημιουργία η νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα.

coal power

Το 2017, η συμμαχία που ιδρύθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, έχει ως στόχο να μειώσει την εξάρτηση από την “μη αποδοτική παραγωγή άνθρακα“.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συμμαχία έχει στοχεύσει σε υποεθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις έχουν αποσυρθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς στρατολόγησαν τις αμερικανικές πολιτείες του Κοννέκτικατ, της Χαβάης, της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης και των πόλεων της Χονολουλού του Λος Άντζελες, ακόμη και όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ συνέχισε να υποστηρίζει τις προβληματικές εγκαταστάσεις άνθρακα.

Παρά την δραματική εβδομάδα που έχει περάσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή, η υπουργός Ενέργειας και Καθαρής Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου Claire Perry, παρουσίασε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της δράσης για το κλίμα. Η κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει 170 εκατομμύρια στερλίνες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της βαριάς βιομηχανίας της, με επίκεντρο την επίτευξη αυτού μέσω τεχνολογιών όπως η χρήση και αποθήκευση του άνθρακα (CCUS).

Η πρωτοβουλία χρηματοδότησης, η οποία απαιτεί από τους δικαιούχους να συγχρηματοδοτήσουν και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να καθαρίσει τα εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου που παράγουν χάλυβα, κεραμικά, τσιμέντο, χημικά, χαρτί και γυαλί. Πολλά από αυτά βρίσκονται στις φτωχότερες κοινότητες της χώρας, μεταξύ άλλων στο Grangemouth, τη Νότια Ουαλία, το Merseyside, το Teesside, το Humberside και το Southampton.

Η Ελλάδα

Με μόλις 12 χρόνια να απομένουν πριν η ανθρωπότητα χάσει οριστικά κάθε πιθανότητα συγκράτησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5°C, η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, παραδέχεται πως θα αυξήσει την παραγωγή των ΑΕΠ μόλις κατά 56% μέχρι το 2030.

stathakisgiorgos

 

Την ίδια ώρα που στο Κατοβίτσε της Πολωνίας γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι χώρες να εγκαταλείψουν για πάντα τον άνθρακα, η Ελλάδα θριαμβολογεί για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και για τις επενδύσεις που ανοίγονται, με έναν ενεργειακό σχεδιασμό που παραμένει δέσμιος των συμφερόντων εκείνων που αρνούνται πεισματικά να δουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που έχει ο άνθρακας στη ζωή των ανθρώπων.

H κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι δεμένη στο άρμα της χρήσης λιγνίτη και άνθρακα και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο για πλήρη αποδέσμευση από το ρυπογόνο ορυκτό.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θέτει χαμηλής φιλοδοξίας στόχους και αποτυγχάνει πλήρως να ευθυγραμμιστεί με τις προειδοποιήσεις της επιστήμης για άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 και την ουσιαστική εκμηδένιση τους πριν το 2050.

Η άλλη Ελλάδα

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα, παραμένει σταθερή στον άνθρακα και αμέτοχη στα όσα συμβαίνουν με το περιβάλλον μας, τα παραδείγματα της Τήλου και της Αλεξανδρούπολης είναι εκκωφαντικά!

Tilos

Το νησί της Τήλου έχει γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα, χάρη στην εγκατάσταση, με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και η Αλεξανδρούπολη, όμως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Το Νοέμβριο, η πόλη της Θράκης έγινε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που φώτισε την πόλη με led.

Το έργο της αξιοποίησης γεωθερμικών πεδίων, έχει ξεκινήσει ήδη και στα σκαριά βρίσκεται η τηλεθέρμανση περιοχών και οικισμών του δήμου ενώ ήδη μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ηλεκτροδοτούνται δωρεάν και έχουν θέρμανση και ψύξη δημοτικά κτίρια, παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ.

alexandroupoli

Παράλληλα ο δήμος προχωράει την αξιοποίηση ακόμα και μικρών γεωθερμικών πεδίων στην περιοχής της Άνθειας. Ήδη ένα μέρος από αυτά έχουν αξιοποιηθεί και ντόπιοι παραγωγοί χρησιμοποιούν τη γεωθερμική ενέργεια στις μονάδες θερμοκηπίων που έχουν.

Ένα από τα πιο σημαντικά πρότζεκτ του δήμου Αλεξανδρούπολης αφορά στην εκμετάλλευση των υπολειμμάτων που προκύπτουν από διάφορες γεωργικές εργασίες.

Και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε πως θα έχει τον πρώτο αυτοδιοικητικό στόλο ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενώ ήδη προκηρύχθηκε η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών για οκτώ δήμους.

Ο χρόνος τελειώνει και το περιβάλλον εκπέμπει SOS

earth sos

 

Σχετικά άρθρα

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Με πληροφορίες από: COP24 

Διαφήμιση