Αρχική Ενέργεια Ελλάδα – ΗΠΑ: Σημαντικές αποφάσεις στα Ενεργειακά

Ελλάδα – ΗΠΑ: Σημαντικές αποφάσεις στα Ενεργειακά

0
Ενέργεια
Διαφήμιση

Το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αναγνωρίζουν οι Αμερικανοί, όπως προκύπτει άλλωστε από τα συμπεράσματα του εναρκτήριου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των 2 κυβερνήσεων, που ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι «με βάση τη θετική δυναμική της ΔΕΘ (σ.σ: όπου η κυβέρνηση όρισε τις ΗΠΑ τιμώμενη χώρα), Ελλάδα και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων βασικών τομέων όπως η ενέργεια, η άμυνα, η πληροφορική, η ψυχαγωγία και οι υποδομές».

Εξ ου και «οι ΗΠΑ τόνισαν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού, μεταφορικού και εμπορικού κόμβου στην περιοχή και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου».

Εξάλλου, σε ειδικό κεφάλαιο του ανακοινωθέντος, αφιερωμένο στην Ενέργεια, οι 2 κυβερνήσεις σημειώνουν την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης (σ.σ: των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας) της Ευρώπης, επισημαίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη αγορά LNG από τις ΗΠΑ (σ.σ: αμερικανικό τέτοιο φορτίο οδεύει για παράδοση τις αμέσως επόμενες μέρες στη Ρεβυθούσα) και «τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας».

Επίσης, «οι ΗΠΑ επαίνεσαν την πρόοδο της Ελλάδας σε ενεργειακά έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων του διευρυμένου τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας, του αγωγού TΑΡ και του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, και υποστηρίζουν πρόσθετες υποδομές με στόχο τη διαφοροποίηση των δρομολογίων και των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη και του αγωγού EASTMED, όπου είναι εμπορικά εφικτό. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες άνθρακα. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θάλασσας και τις σχετικές προσπάθειες για την ενίσχυση της διασύνδεσης Βορρά-Νότου της Ευρώπης», μεγάλα ενεργειακά σχέδια, που προκρίνονται από τους Αμερικανούς κόντρα σε ανταγωνιστές τους».

Παραπέρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο σκιαγράφησε, σε δηλώσεις του, την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα Ενεργειακά:

«Υπάρχουν οι προσπάθειες της Ελλάδας να συμβάλει στην διαφοροποίηση των πηγών της Ενέργειας και των διαύλων μεταφοράς. Ο αγωγός TAP που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα θα επιτρέψει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία να δεχθεί σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα. Θα επέτρεπε επίσης σε χώρες όπως η Βουλγαρία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Και όπως είδαμε αυτή την εβδομάδα, η πρώτη αγορά στην Ελλάδα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αποδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και να ενισχύσει τους κοινούς οικονομικούς δεσμούς».

Διαφήμιση