Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΑΠΕ: Αύξηση κατά 56% της παραγωγής ενέργειας έως το 2030 στην Ελλάδα

ΑΠΕ: Αύξηση κατά 56% της παραγωγής ενέργειας έως το 2030 στην Ελλάδα

0
ΑΠΕ
Διαφήμιση

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανοίγονται μέσω του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει καταρτίσει η Ελλάδα και ο οποίος προβλέπει αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 56% έως το 2030.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο «Towards 100% Renewable Energy Future Seminar» που συνδιοργάνωσαν η πρεσβεία της Φινλανδίας και η Wärtsilä Corporation στην Αθήνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημαντική μετατόπιση του ενεργειακού μίγματος προς τις ΑΠΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν και τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης σήμερα, το 29% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παράγεται από ΑΠΕ, 27% από φυσικό αέριο και 28% από λιγνίτη και άνθρακα. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 56% έως το 2030 και η μείωση του μεριδίου του λιγνίτη και του άνθρακα στο ενεργειακό μίγμα σε ποσοστό 17%.

Αναλύοντας τις επενδυτικές προοπτικές στον τομέα της ενέργειας σημείωσε ότι στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν τα 8,8 δισ. Ευρώ, στις ΑΠΕ τα 8,5 δισ. ευρώ, στο φυσικό αέριο τα 4,25 δισ. ευρώ και στην εξοικονόμηση ενέργειας τα 9 δισ. ευρώ.

Ξεκινήσαμε, είπε, τις διαδικασίες δημοπράτησης ΑΠΕ για την περίοδο 2018 έως 2020 που θα καλύπτουν 2,6 GigaWatt χωρητικότητας για αιολική και ηλιακή ενέργεια, προσελκύοντας μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ επενδύσεων, σημείωσε ο υπουργός.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται για πρώτη φορά στην 28η θέση στην ΕΕ στον δείκτη ελκυστικότητας της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – RECAI. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τη θετική τάση στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Επίσης ανέφερε ότι εκσυγχρονίζεται το ισχύον Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για ΑΠΕ, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα υποστήριξης της ενεργειακής απόδοσης που επικεντρώνεται στα κτίρια, δεδομένου ότι το χτισμένο περιβάλλον είναι υπεύθυνο για το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Προχωρούμε προς την ηλεκτροδότηση άλλων τομέων, όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Διαφήμιση