Αρχική Διάστημα Καταγράφηκε ο ήχος του ανέμου στον Κόκκινο Πλανήτη (video)

Καταγράφηκε ο ήχος του ανέμου στον Κόκκινο Πλανήτη (video)

0
Insight A
Διαφήμιση

To InSight Lander της NASA, το οποίο έφτασε στον Άρη πριν από δέκα μέρες, ηχογράφησε τον ήχο του ανέμου του Κόκκινου πλανήτη. Οι αισθητήρες InSight κατέγραψαν ένα χαμηλό θόρυβο που προκαλείται από δονήσεις από τον άνεμο, οι οποίες εκτιμάται ότι “φυσάει” από 10 έως 15 μίλια την ώρα, από βορειοδυτικά έως νοτιοανατολικά.

Η καταγραφή αυτού του ήχου ήταν απρογραμμάτιστη“, δήλωσε ο Bruce Banerdt, κύριος ερευνητής της InSight στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. “Ένα από τα πράγματα που η αποστολή μας είναι αφιερωμένη, είναι στην μέτρηση της κίνησης στον Άρη, και φυσικά αυτό περιλαμβάνει την κίνηση που προκαλείται από ηχητικά κύματα“.

Δύο πολύ ευαίσθητοι αισθητήρες στο διαστημικό σκάφος ανίχνευσαν αυτές τις δονήσεις του ανέμου: ένας αισθητήρας πίεσης αέρα μέσα στο χώρο προσγείωσης και ένας σεισμομέτρης στο κατάστρωμα της γέφυρας. Τα δύο όργανα κατέγραψαν τον θόρυβο του ανέμου με διάφορους τρόπους. Ο αισθητήρας πίεσης αέρα, μέρος του βοηθητικού υποσυστήματος αισθητήρα ωφέλιμου φορτίου (APSS), ο οποίος συλλέγει μετεωρολογικά δεδομένα, καταγράφει αυτές τις δονήσεις αέρα απευθείας.

seismografos insight
Tο φασματoγράφημα δείχνει τα πρώτα 1.000 δευτερόλεπτα, των πρώτων σεισμικών δεδομένων του InSight από τον Κόκκινο Πλανήτη

Το σεισμόμετρο κατέγραψε δονήσεις που προκλήθηκαν από τον άνεμο που κινείται πάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες του διαστημικού σκάφους, τα οποία έχουν διάμετρο 7 πόδια (2,2 μέτρα), και βγαίνουν από τις πλευρές προσγείωσης του.

Όταν συμβαίνουν σεισμοί στη Γη, οι δονήσεις τους, που αναπηδούν γύρω από τον πλανήτη μας, το κάνουν να “δακτυλογραφήσει” παρόμοια όπως ένα κουδούνι δημιουργεί ήχο. Το InSight θα δει αν οι δονήσεις, ή τα “marsquakes”, έχουν παρόμοια επίδραση στον Άρη. Το SEIS θα εντοπίσει αυτές τις δονήσεις που θα μας πουν για το βαθύ εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη.

Insight 2

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέες πληροφορίες για το σχηματισμό των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, ίσως ακόμη και του δικού μας πλανήτη.

Insight 3

Σε λίγες εβδομάδες ο ρομποτικός βραχίονας θα τοποθετήσει το σεισμογράφο απευθείας πάνω στο έδαφος του Άρη, ώστε για πρώτη φορά να πιάσει τις υπόγειες δονήσεις των αρειανών σεισμών. Ένας ακόμη πιο καθαρός ήχος από τον Κόκκινο Πλανήτη θα υπάρξει σε περίπου δύο χρόνια.

Τότε θα φθάσει στον πλανήτη το «Mars 2020» της NASA, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με δύο μικρόφωνα. Μεταξύ άλλων, θα ηχογραφήσουν για πρώτη φορά τον ήχο μιας προσεδάφισης στον Άρη.

Διαφήμιση