Αρχική Ευζωία Έρευνα κοινού από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Έρευνα κοινού από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

0
mouseio fusikis istorias meteoronA
Διαφήμιση

Μία μεγάλη έρευνα κοινού πραγματοποίησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

mouseio fusikis istorias meteoron1

Στην έρευνα συμμετείχαν 661 επισκέπτες του Μουσείου. Επιλέχθηκε η ποσοτική ερευνητική μέθοδος με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δημοσιευμένες έρευνες με επισκέπτες μουσείων σπανίζουν στην Ελλάδα, σε επίπεδο δε περιφερειακών μουσείων σχεδόν απουσιάζουν.

mouseio fusikis istorias meteoron2

Αφετηρία για την έρευνα αυτή αποτέλεσε η επιθυμία του Μουσείου να ανιχνεύσει τη σχέση του με τους επισκέπτες και να κατανοήσει τον βαθμό ικανοποίησής τους, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

mouseio fusikis istorias meteoron3

Η έρευνα περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τη στάση των επισκεπτών απέναντι στα μουσεία και εξετάζονται στοιχεία όπως η συχνότητα των επισκέψεων και το είδος των μουσείων που προτιμά το κοινό.

mouseio fusikis istorias meteoron4

Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών. Ανιχνεύονται διάφορα στοιχεία όπως οι λόγοι της επίσκεψης, οι δράσεις που προτιμούν οι επισκέπτες, η αποτελεσματικότητα του μουσείου στην παροχή υπηρεσιών και τα στοιχεία που ικανοποιούν ή δυσαρεστούν κατά την επίσκεψη.

Το σύνολο της έρευνας θα δημοσιοποιηθεί τον Ιανουάριο στο 13ο τεύχος του περιοδικού «Φύση Όραμα», που εκδίδει το Μουσείο.

Η ομάδα που υλοποίησε την έρευνα αυτή είναι, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο: ο κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου, Επίκουρος Καθηγητής και ο κ. Παναγιώτης Σαραντίδης, Υποψήφιος Διδάκτορας Μουσειολογίας, από το Μουσείο: τα στελέχη του κα. Ελευθερία Παπακώστα, Εκπαιδευτικός και κα. Έλενα Σελιώνη, Βιολόγος.

Πηγή / Φωτογραφίες: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων 

Διαφήμιση