Αρχική Ειδήσεις Η ανάλυση γονιδιώματος παπαγάλων αποκαλύπτει πληροφορίες για τη μακροζωία και τη γνώση

Η ανάλυση γονιδιώματος παπαγάλων αποκαλύπτει πληροφορίες για τη μακροζωία και τη γνώση

0
papagalos
Διαφήμιση

Χρησιμοποιώντας το γονιδίωμα ενός παπαγάλου Amazon που ονομάζεται Moises, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία σχετικά με τη μακροζωία και τις εξαιρετικά αναπτυγμένες γνωστικές ικανότητες.

Ο Morgan Wirthlin, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του BrainHub στο Τμήμα Υπολογιστικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και πρώτος συγγραφέας της έκθεσης που θα δημοσιευθεί στο Current Biology, δήλωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους του ανέλυσε το γονιδίωμα του παπαγάλου Amazon και το χρησιμοποίησε για να εκτελέσει την πρώτη συγκριτική μελέτη γονιδιώματος.

Συγκρίνοντας τα γονιδιώματα του Moises, (που μέχρι τότε ήταν άγνωστο αν παίζουν ρόλο στη μακροβιότητα), με άλλα 30 μεγάλα και βραχύβια πουλιά – συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων επιπλέον ειδών παπαγάλων – μαζί με τους συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Oregon (OHSU), του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλων, προσδιόρισαν τα γονίδια που σχετίζονται με τη μακροζωία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που συνδέουμε αυτά τα γονίδια με τη μακροζωία στα σπονδυλωτά. Οι παπαγάλοι είναι γνωστοί ότι ζουν έως και 90 χρόνια σε αιχμαλωσία – μια διάρκεια ζωής που θα ισοδυναμούσε με εκατοντάδες χρόνια για τον άνθρωπο. Τα γονίδια που σχετίζονται με τη μακροζωία περιλαμβάνουν την τελομεράση, υπεύθυνη για την επιδιόρθωση DNA των άκρων των χρωμοσωμάτων, τα οποία είναι γνωστό ότι συντομεύονται με την ηλικία“, είπε ο  Wirthlin.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αλλαγές στις περιοχές που ρυθμίζουν το γονιδίωμα– οι οποίες φαίνεται να είναι συγκεκριμένες στους παπαγάλους- και οι οποίες βρίσκονται κοντά σε γονίδια που σχετίζονται με τη νευρική ανάπτυξη. Αυτά τα ίδια γονίδια συνδέονται επίσης με τις γνωστικές ικανότητες στον άνθρωπο, υποδηλώνοντας ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και οι παπαγάλοι εξελίχτηκαν με παρόμοιες μεθόδους, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων.

Δυστυχώς, δεν βρήκαμε τόσες πολλές αλλαγές που να σχετίζονται με την ομιλία, όπως ήλπιζα“, δήλωσε ο Wirthlin, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην εξέλιξη των φωνητικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένου του λόγου. Τα ζώα που μαθαίνουν τραγούδια ή ομιλία είναι σχετικά σπάνια, (παπαγάλοι, κολίβρια, φάλαινες, δελφίνια, νυχτερίδες), γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέροντες για τους επιστήμονες, όπως ο Wirthlin, που ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εξέλιξαν αυτή την ικανότητα.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση