Αρχική Ενέργεια Πεκίνο: Η καταπολέμηση του νέφους υποστηρίζει την ηλιακή ενέργεια

Πεκίνο: Η καταπολέμηση του νέφους υποστηρίζει την ηλιακή ενέργεια

0
Beijing
Διαφήμιση

Ο αέρας στο Πεκίνο είναι συχνά πολύ κακός. Η πόλη βυθίζεται κάτω από μια καφέ κάλυψη φτιαγμένη από καυσαέρια από τη βιομηχανία, τα αυτοκίνητα και τις πυρκαγιές άνθρακα, που εκρήγνουν πολύ αέρα με επιβλαβή σωματίδια, αιθάλη, διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου.

Ως εκ τούτου, η Κίνα έχει αρχίσει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ως μέσο για τον περιορισμό των εκπομπών CO2. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας χωρίς εκπομπές και σχεδιάζει να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τα φωτοβολταϊκά συστήματα στο μέλλον.

Ο βρώμικος αέρας προκαλεί μαζική βλάβη στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε περίπου 1,6 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως μόνο στην Κίνα και πάνω από 7 εκατομμύρια παγκοσμίως. Τα θύματα υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές ή ασθένειες των πνευμόνων.

Αυτή τη στιγμή η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα εξακολουθεί να είναι υψηλή και το νέφος όχι μόνο καταστρέφει την υγεία αλλά  μειώνει και την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος. Αυτό με τη σειρά του μειώνει σημαντικά την ισχύ εξόδου των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

solar power 2

Η βιομηχανία ηλεκτρισμού ωφελείται από τον καθαρό αέρα

Συνεπώς, η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τον καθαρό αέρα, όπως κατέδειξε η ερευνητής Mercè Labordena και οι συνεργάτες της από την ομάδα Climate Policy στο ETH Zurich σε μια μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το έτος 2040 η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει 85 με 158 τερατοβατόρες πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως με τα σημερινά φωτοβολταϊκά συστήματα και εκείνα που θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι τότε.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν εξαλειφθούν εντελώς οι εκπομπές από όλους τους τομείς – ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές, βιομηχανία, νοικοκυριά. Η πρόσθετη παραγωγή θα ήταν τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερη από τις σημερινές απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ελβετίας και θα δημιουργούσε περισσότερα από 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με το μοντέλο, η ηλιακή ακτινοβολία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 11% σε εθνικό επίπεδο ως αποτέλεσμα αυστηρών μέτρων ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό θα επιτρέψει στα ηλιακά κύτταρα να παράγουν ένα δέκατο περισσότερο ηλεκτρισμό.

Ωστόσο, το δυναμικό ανάπτυξης δεν είναι το ίδιο σε όλα τα μέρη της χώρας. Για παράδειγμα, η ηλιακή ακτινοβολία στο Πεκίνο θα αυξηθεί μόνο κατά 8%, αλλά στις κεντρικές κινεζικές επαρχίες όπως το Τσονγκκίνγκ, το ποσοστό θα είναι 26%.

solar power

Καλά νέα για τους επενδυτές

Η Labordena και οι συνεργάτες της υπολόγισαν επίσης το κόστος εισαγωγής προτύπων εκπομπών βέλτιστης πρακτικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έσοδα από την αύξηση της παραγωγής φωτοβολταϊκών θα μπορούσαν να καλύψουν το 13 έως 17% του κόστους των αυστηρών μέτρων ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών.

Τα στοιχεία μας θα μπορούσαν να είναι καλά νέα για τους επενδυτές“, συνέχισε. Εάν ο αέρας δεν είχε ρύπανση, οι επενδύσεις του θα πληρώνονταν πιο γρήγορα, ελευθερώνοντας χρήματα για την περαιτέρω επέκταση των φωτοβολταϊκών, λέει.

Στο εγγύς μέλλον, οι ηλιακοί επενδυτές που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από την κυβέρνηση εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι εκείνοι στην ανατολική ακτή, όπου η ηλιακή επέκταση αυξάνεται ταχύτερα.

Αυτό οδηγεί την Labordena στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πολυπληθείς πόλεις της ανατολικής ακτής δεν θα ωφελούσε μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά θα επιταχύνει επίσης τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση