Οι γιορτές είναι αγάπη, χαρά, διάθεση προσφοράς και… λαχταριστές γεύσεις. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά δεν γίνονται χωρίς γιορτινό τραπέζι.
Είναι η ανάπαυλα μας, μέσα στην καρδιά του Χειμώνα. Και θέλουμε να την απολαύσουμε παρέα με τους αγαπημένους μας.
Στρώνουμε λοιπόν το τραπέζι μας με φαντασία βάζουμε όλη μας την τέχνη στην μαγειρική και μοιραζόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μοναδικές γεύσεις.
Το ecozen.gr και η chef Στέλλα Καραπετάκου σας προτείνουμε ένα πλήρες λαχταριστό μενού για Καλά και …γευστικά Χριστούγεννα! Εσείς βάλτε το κέφι, την καλή παρέα, την όρεξη και η… επιτυχία είναι εγγυημένη.
Χαρούμενες Γιορτές!
Το μενού
Συνοδευτικό Πιάτο: Ρύζι με σύκα και φασκόμηλο
Πρόκειται για μια εύκολη γρήγορη νόστιμη συνταγή που ταιριάζει με κρέατα και πουλερικά, που μπορεί να συνοδέψει ένα γεύμα πιο προσεγμένο, όπως αυτό των Χριστουγέννων.
Είναι ελαφρύ, υγιεινό, και μπορεί να καταναλωθεί και από vegan.
Υλικά
- 2 κούπες ρύζι μακρύκοκκο
- 4 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε πολύ ψιλά καρέ
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε πολύ ψιλά καρέ
- 1 καρότο κομμένο σε πολύ ψιλά καρέ
- 1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 5-6 σύκα ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 5-6 φύλλα φασκόμηλου (ξερά) ή 2-3 χλωρά
- αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε καλά- καλά το ρύζι μέχρι να βγει διάφανο το νερό, το αφήνουμε να στραγγίσει.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι μας. Ρίχνουμε το ρύζι, το σύκο, τις πιπεριές και το καρότο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών ή το νερό μας και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράσει για κανα δεκαπεντάλεπτο μέχρι που το ρύζι να πιει όλα τα υγρά του και να εμφανιστούν μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια του ρυζιού.
Σε αυτό το στάδιο το τραβάμε από την φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5-10 λεπτά.
Πρώτο: Κολοκυθόσουπα βελουτέ
Εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και ότι πρέπει για τους χειμωνιάτικους μήνες!
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και μπορούμε να βάλουμε και πολλά αρώματα μέσα όπως φασκόμηλο ή κόλιαντρο, φινόκιο ή κάρδαμο αλλά ακόμα και να προσθέσουμε υλικά όπως γάλα καρύδας ή αμυγδάλου, πετιμέζι ή και ανάλογα με το τι νότες κρασιού θα πατήσουμε στο σβήσιμο για να κάνει ξεχωριστή την σούπα μας.
Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε χοντρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 1 πατάτα κομμένη σε χοντρά κομμάτια
- 1 κομματάκι τζίντζερ (3-4 πόντους) τριμμένο στο ψιλό τρίφτη
- 1 πράσο (το λευκό μέρος) κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- ζωμός λαχανικών
- μισό κρασοπότηρο λευκό κρασί
- βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Παίρνουμε λίγο βουτυράκι και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι και την πατάτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα.
Σβήνουμε με το κρασί μας και προσθέτουμε το τζίντζερ, νερό και το ζωμό λαχανικών και το αφήνουμε να βράσει.
Μόλις βράσει φτιάχνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε τη σούπα μας στο μπλέντερ.
Εάν θέλουμε στο σερβίρισμα γαρνίρουμε με κολοκυθόσπορους και κρουτόν!
Κυρίως: Χοιρινό καρέ κορόνα
Το πιάτο αυτό είναι ιδιαίτερο, γιορτινό… Είναι αφιερωμένο στην Κύμη μου (μας)… Ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και στοιχεία από την Εύβοια…
Από το κρασί που θα το αλείψω (μαύρη κουντούρα) έως το θυμάρι και φασκόμηλο μαζεμένο από τα καταπράσινα βουνά της Σέτας.
Υλικά
- 1 χοιρινό καρέ
- 2 σύκα ξερά Κύμης
- 1/2 κρασοπότηρο μαύρη κουντούρα Κύμης (ή κάποιο άλλο κρασί φρουτώδες)
- 2 πακέτο γαλέτα (ή ξερό ψωμί τριμμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 κουτ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, φασκόμηλο, θυμάρι
- Σπάγκος για δέσιμο του κρέατος
Εκτέλεση
Καταρχήν όταν θα αγοράσουμε από τον κρεοπώλη μας το χοιρινό καρέ, θα ζητήσουμε εάν δεν μπορούμε εμείς να μας καθαρίσει επάνω τις άκρες από τα κόκαλα ώστε να φανούν.
Σε ένα μπλέντερ παίρνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο τα δύο σύκα και τα πολτοποιούμε.
Απλώνουμε το χοιρινό καρέ και το αλατοπιπερώνουμε και από τις δυο μεριές καλά καλά και στην συνέχεια αλείφουμε πολύ καλά με τα χέρια μας τον πολτό. (Για καλύτερο αποτέλεσμα αρωμάτων μπορούμε να το αφήσουμε 3-4 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί και να δώσουν καλύτερα τα αρώματα τους)
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τις γαλέτες, το φασκόμηλο το θυμάρι, τον πολτό που περίσσεψε από την επάλειψη και το κρασί μας.
Παίρνουμε το κρέας μας και το τυλίγουμε, ώστε να ενωθούν οι δύο άκρες και να δώσουμε το σχήμα κορόνας.
Το τοποθετούμε στο ταψί μας και με προσοχή μεγάλη απλώνουμε και κολλάμε γύρω γύρω το μείγμα που φτιάξαμε.
Σκεπάζουμε τα κόκαλα που προεξέχουν με αλουμινόχαρτο.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου . Υπολογίζουμε την ώρα περίπου 20-25 λεπτά για κάθε μισό κιλό βάρους του.
Το σερβίρουμε σε πιατέλα με γαρνιτούρα πατάτες, ρύζι κλπ.
Σαλάτα:
Γλυκά: