Αρχική Περιβάλλον Οι πυρκαγιές τροφοδότησαν την εξάπλωση των βοσκοτόπων στην αρχαία Γη

Οι πυρκαγιές τροφοδότησαν την εξάπλωση των βοσκοτόπων στην αρχαία Γη

0
grasslands
Διαφήμιση

Οι αρχαίες δασικές πυρκαγιές διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και εξάπλωση βοσκοτόπων, όπως αυτές που καλύπτουν τώρα τα μεγάλα τμήματα της Γης, σύμφωνα με επιστήμονες του Penn State και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Smithsonian.

Η νέα μελέτη, συνδέει τη μεγάλη άνοδο των πυρκαγιών πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, στα τέλη του Μιoκαινού, με σημαντική μετατόπιση της βλάστησης στη ξηρά, όπως δείχνουν τα ισότοπα άνθρακα των βιολογικών δεικτών των φυτών που βρέθηκαν στα απολιθώματα. Οι συχνές εποχιακές πυρκαγιές συνέβαλαν στη μετατροπή των δασωμένων περιοχών σε ανοικτά τοπία και οδήγησαν στην επέκταση των λιβαδιών, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ομάδα ανέπτυξε μια καινοτόμο προσέγγιση για τον έλεγχο του ρόλου της φωτιάς στην άνοδο των πρώιμων λιβαδιών. Αναλύουν τους ιχνηθέτες των αρχαίων φύλλων και της καμένης οργανικής ύλης που απομένουν σε ορυκτά εδάφη στο βόρειο Πακιστάν.

firesfueleds

“Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι μόρια και βιοδείκτες που παράγονται από οργανισμούς στην ιστορία της Γης και διατηρούνται σε βράχους”, δήλωσε ο Allison Karp, πτυχιούχος φοιτητής γεωεπιστημών στο Penn State και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ενδείξεις για να καταλάβουμε τι συνέβαινε στο κλίμα και την οικολογία στο παρελθόν.”

Η νέα τεχνική έχει ευρείες συνέπειες ως εργαλείο για τους επιστήμονες που προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη βλάστηση και την αλλαγή του κλίματος, ανέφερε ο ερευνητής.

Αυτό δείχνει ότι το εργαλείο μπορεί να εντοπίσει τη θέση μιας πυρκαγιάς όπου συνέβη, σύμφωνα με την Karp. “Σε ένα πανοραμικό αρχείο καταγράφετε πραγματικά μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συνέβαινε όταν σχηματίστηκε το έδαφος”, ανέφερε.

“Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές αλλαγές τα τελευταία 66 εκατομμύρια χρόνια”, δήλωσε ο Karp. “Κανένα από τα ανοιχτά συστήματα βοσκότοπων που έχουμε σήμερα δεν υπήρχε πριν από αυτή τη μετάβαση. Ήταν ένας πολύ διαφορετικός κόσμος, ειδικά σε υποτροπικά μέρη όπως το Πακιστάν”.

“Ο ρόλος που διαδραματίζει η πυρκαγιά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των βοσκοτόπων σε βάθος χρόνου είναι σημαντικός γιατί η κατανόηση του, πώς η πυρκαγιά έχει διατηρήσει συστήματα στο παρελθόν μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί σε αυτά τα συστήματα στο μέλλον καθώς το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει”, καταλήγει η Karp.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση