Αρχική Θεραπείες Εντοπίστηκε μια ένωση που μειώνει την παράλυση που προκαλεί η αλλαντίαση

Εντοπίστηκε μια ένωση που μειώνει την παράλυση που προκαλεί η αλλαντίαση

0
Clostridium bacteria
Διαφήμιση

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια ένωση που αναστέλλει την νευροτοξίνη αλλαντίασης, (αλλαντική τοξίνη*) , την πιο τοξική ένωση που είναι γνωστή. Αυτή η ανασταλτική ένωση, το νιτροφαινύλιο ψωραλένιο(NPP), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη μείωση της παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντίαση.

Για τη νευροτοξίνη της αλλαντίασης δεν υπάρχει εγκεκριμένο από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ( FDA), αντίδοτο. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Στη μελέτη, το πρώτο βήμα των ερευνητών ήταν να προσδιοριστεί το ένζυμο εντός της νευροτοξίνη αλλαντίασης που βλάπτει τους νευρώνες προκαλώντας παράλυση.

Στη συνέχεια εξέτασαν περισσότερες από 300 φυσικές ενώσεις από εκχυλίσματα ινδικών φαρμακευτικών φυτών, ψάχνοντας για ένζυμα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τη δραστηριότητα που βλάπτει τους νευρώνες.

“Χρησιμοποιώντας τη διαλογή υψηλής απόδοσης, εντοπίσαμε μία από τις ενώσεις, το νιτροφαινύλιο ψωραλένιο, που έχει ιδιαίτερα ισχυρή δραστικότητα έναντι του ενζύμου που προκαλεί βλάβη στους νευρώνες”, ανέφερε ο αντίστοιχος συγγραφέας Bal Ram Singh, Ph.D., Καθηγητής και Διευθυντής, Botulinum Research Center, Institute των Advanced Sciences, Dartmouth, ΜΑ.

Οι ερευνητές έλεγξαν έπειτα την δραστηριότητα του ΝΡΡ in vitro, (μέσα σε  δοκιμαστικό σωλήνα), και σε κυτταροκαλλιέργεια έναντι της νευροτοξίνης αλλαντίασης τύπου Α. Ο τύπος Α του ΝΡΡ είχε ισχυρή δραστικότητα αντι-βοτουλινικής τοξίνης, με χαμηλή τοξικότητα στα ανθρώπινα κύτταρα.
Παρόλο που υπάρχουν λιγότερες από 200 περιπτώσεις εμφάνισης παγκοσμίως, ,”η θεραπεία κοστίζει πολύ περισσότερο από την σαλμονέλα, καθιστώντας την αλλαντίαση την πιο δαπανηρή μορφή τροφικής δηλητηρίασης”, δήλωσε ο Δρ Singh.

Η αλλαντική τοξίνη παράγεται από το Clostridium botulinum, ένα παθογόνο βακτήριο το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί. Το Botulism μπορεί να εισέρχεται στον οργανισμό μας μέσω τροφής, (τροφική δηλητηρίαση), μέσω μόλυνσης από τραύματα, αλλά και από τις πεπτικές οδούς παιδιών και βρεφών.

Η έρευνα προέρχεται από το έργο του Dr. Singh και την ομάδα του για τη βιοχημική βάση της Αγιουρβέδα, ένα φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδία.

Ως γενικός διευθυντής στο Κέντρο Μελετών Εντοπισμού στο UMass Dartmouth, θεωρούσε πως οι φυσικές φυτικές ενώσεις είναι η  πηγή αντιμέτρων κατά της αλλαντίασης. Αυτό οδήγησε σε συζητήσεις και στη συνέχεια σε μια συνεργασία σε αυτό το έργο με τον καθηγητή Virinder Parmar, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Δελχί.

*Η αλλαντική τοξίνη, (botulinum toxin) είναι μία ουσία που παράγεται από ένα μικρόβιο, το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο από αναπνευστική παράλυση στα πλαίσια τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο, από την δεκαετία του ’80 το «δηλητήριο» αυτό, και συγκεκριμένα ο τύπος Α, χρησιμοποιείται ως φάρμακο σε μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση