Αρχική Τεχνολογία Διαδικτυακό πρόγραμμα βοηθά στην αποτροπή της εφηβικής κατάθλιψης

Διαδικτυακό πρόγραμμα βοηθά στην αποτροπή της εφηβικής κατάθλιψης

0
teen
Διαφήμιση

Η ιατρική κοινότητα αγωνίζεται να εφαρμόσει προγράμματα που θα αποτρέπουν αποτελεσματικά την εφηβική κατάθλιψη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois στο Σικάγο εργάστηκαν για να καλύψουν αυτό το κενό στην παιδιατρική πρωτοβάθμια φροντίδα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των παρεμβάσεων.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open υπογραμμίζει τη θετική επίδραση μιας διαδικτυακής παρέμβασης, που ονομάζεται CATCH-IT, στην πρόληψη των καταθλιπτικών επεισοδίων μεταξύ των εφήβων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Περισσότεροι από 350 έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών από ένα μείγμα αγροτικών και αστικών περιοχών συμμετείχαν στη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες είχαν είτε ιστορικό κατάθλιψης είτε συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία μετρήθηκαν και βαθμολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Οι ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για δύο χρόνια και παρακολούθησαν καταθλιπτικά επεισόδια.

Ενώ τα συμπτώματα της κατάθλιψης μειώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες, δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ των ομάδων, εκτός από τους εφήβους υψηλότερου κινδύνου, των οποίων τα συμπτώματα κατάθλιψης σημείωσαν υψηλά ποσοστά στην βασική εξέταση. Μεταξύ αυτής της ομάδας, τα άτομα που συμμετείχαν στην παρέμβαση CATCH-IT απέδειξαν μεγαλύτερο όφελος, επιτυγχάνοντας μείωση κατά 80% του κινδύνου για την αντιμετώπιση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου.

“Αυτή η μελέτη μας λέει ότι η online παρέμβαση λειτουργεί καλύτερα για εφήβους που αντιμετωπίζουν χειρότερα συμπτώματα”, δήλωσε ο Δρ. Benjamin Van Voorhees, ο κύριος ερευνητής. “Υποθέσαμε ότι θα υπάρξει όφελος σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά ίσως είναι ακόμη πιο πιθανό να δει μια τόσο σημαντική μείωση του κινδύνου μεταξύ μιας μικρότερης ομάδας εφήβων υψηλού κινδύνου”.

Ο Van Voorhees, καθηγητής και επικεφαλής της Παιδιατρικής στο UIC College of Medicine, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν στους γιατρούς και τους ερευνητές ότι «όταν πρόκειται για πρώτης γραμμής προγράμματα για την πρόληψη της κατάθλιψης, κλιμακούμενες λύσεις μπορεί να χρειαστεί να απευθύνονται σε ασθενείς με βάση το σύμπτωμα σοβαρότητα, όχι μόνο το ιστορικό.

Για τους γονείς, ο Van Voorhees είπε ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ενισχύσουν την ανάγκη για δράση αν οι έφηβοι εμφανίσουν πρώιμα συμπτώματα κατάθλιψης.

Το CATCH-IT είναι ένα αρκτικόλεξο για την Αρμοδιότητα της Μετάβασης των Ενηλίκων με Γνωσιακή Συμπεριφορική Ανθρωπιστική και Διαπροσωπική Κατάρτιση και σχεδιάστηκε για να διδάξει τις δεξιότητες αντιμετώπισης σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Η παρέμβαση περιελάμβανε 20 ενότητες, εκ των οποίων 15 ήταν για εφήβους. Τα υπόλοιπα πέντε ήταν για τους γονείς.

Οι πληροφορίες στις ενότητες βασίστηκαν κυρίως σε προηγουμένως επικυρωμένα εκπαιδευτικά υλικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των μεθόδων συμπεριφορικής και διαπροσωπικής ψυχοθεραπείας. Τα παραδείγματα των μαθημάτων περιελάμβαναν μαθήματα σχετικά με τους τρόπους αποφυγής των αρνητικών σκέψεων, τον εντοπισμό των αιτιών και των συνήθων απαντήσεων και τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων σε καταστάσεις άγχους.

Η παρέμβαση της ομάδας ελέγχου συνίστατο σε 14 ενότητες για εφήβους και τέσσερις ενότητες για γονείς που παρείχαν οδηγίες για γενικά θέματα υγείας, όπως η καλή διατροφή, ο ύπνος, η άσκηση και οι συνήθειες ασφάλειας.

Οι δοκιμαστικοί ιστότοποι περιλάμβαναν το Wellesley College, το NorthShore University Health System, το Harvard Vanguard, το Νοσοκομείο Παίδων Advocate, την Access, το Franciscan Alliance και τα Κέντρα Υγείας του UI Health Mile Square.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση