Αρχική Ενέργεια Επίσκεψη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη: Εντυπωσιακά σχέδια των ΗΠΑ με την Ενέργεια σε...

Επίσκεψη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη: Εντυπωσιακά σχέδια των ΗΠΑ με την Ενέργεια σε πρώτο πλάνο

0
paiat 630x420
Διαφήμιση

Τα εντυπωσιακά σχέδια των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την ευρύτερη περιοχή, τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο με επίκεντρο τον ΤAP και άλλα τέτοια έργα, ανέπτυξε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, επισκεπτόμενος σήμερα το πρωί την πόλη.

Ο πρέσβης έφτασε στην πόλη συνοδευόμενος από το νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρ. Φλέγκερ, τον ακόλουθος Αμυνας των ΗΠΑ πλοίαρχο Τ. Κέττερ, και άλλα στελέχη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε σχετικά:

«Αυτή η ευρεία ομάδα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή, αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Εβρου, μία περιοχή για την οποία είμαστε ευγνώμονες που χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας (rotation of some of our military forces), μία περιοχή που προορίζεται να γίνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο (hub), καθώς μία σειρά από έργα υλοποιούνται, όπως ο αγωγός TAP που θα μπει σε επιχειρησιακή λειτουργία τον επόμενο χρόνο, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, ο οποίος προχωράει με τη βοήθεια των πρωθυπουργών Τσίπρα και Μπορίσοφ, και ελπίζουμε την επικείμενη ανάπτυξη του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης, κάτι που θα βοηθήσει στην επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και θα ενισχύσει αυτό που ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Σέφκοβιτς, επισήμανε στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, τον ρόλο κλειδί της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Επιχειρηματικότητα με ασφάλεια

Οι επαφές του Πάιατ με τοπικούς παράγοντες περιλάμβαναν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, Δ. Πέτροβιτς. Ελεγε κατόπιν ο Αμερικανός σε δημοσιογράφους:

«Εξέφρασα την εκτίμησή μου για την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση που οργάνωσε η πρεσβεία στο πλοίο USS Mount Witney (σ.σ: η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου που επ’ ευκαιρία της ΔΕΘ ελλιμενίστηκε στη Θεσσαλονίκη), κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και τόνισα ότι η παρουσία μου εδώ στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, οικοδομήθηκε στην ΔΕΘ και είναι μέρος της προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε μία ισχυρή αμερικανική παρουσία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που προωθεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών-κρατών και ενισχύει τη δύναμη της συμμαχίας μας».

Ο Δ. Πέτροβιτς δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που υποδέχτηκα σήμερα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο γραφείο μου τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, τον κ. Πάιατ. Συζητήσαμε για τις δυνατότητες ανάπτυξης αυτής της περιοχής, οι οποίες είναι άρρηκτες συνδεδεμένες με την ασφάλεια της περιοχής».

«Θέλω να τονίσω», συνέχισε ο Πέτροβιτς, «ότι έθεσα κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη γενικότερα και την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας (…) Εθεσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του λιμένος και των δυνατοτήτων που διανοίγονται μέσα απ’ αυτό. Και βέβαια είδα την απόλυτη πραγματικά υποστήριξη πάνω σε αυτές τις προοπτικές και το ενδιαφέρον που δείχνει ο Αμερικανός πρέσβης. Τον ευχαριστώ και πάλι πολύ για αυτή την επίσκεψη, και εμείς εδώ ως περιφέρεια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υποστηρίξουμε αναπτυξιακά προγράμματα που σχετίζονται με την πρόοδο του τόπου μας» κατέληξε.

Οι ευκαιρίες που βλέπουν οι Αμερικανοί

Ο Πάιατα συναντήθηκε και με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευ. Λαμπάκη. Μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός δήλωσε: «Ημουν στην πόλη ένα χρόνο πριν και ειδωθήκαμε επίσης στην Αθήνα πρόσφατα. Τον συνεχάρη για την πρόοδο που έχουμε δει σε ό,τι αφορά την εταιρική σχέση μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της πόλης. Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την εξαιρετική υποστήριξη πέρυσι όταν διεκπεραιώσαμε κάποια από τα ελικόπτερά μας μέσω του λιμένα (σ.σ: στρατιωτικά ελικόπτερα που διεκπεραιώθηκαν μέσα από το λιμάνι της πόλης, επιστρέφοντας στις βάσεις τους από ασκήσεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία)».

«Μιλήσαμε», συνέχισε πολύ για επενδύσεις και για τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη από ένα συνδυασμό στρατηγικών σχεδίων:

Την ιδιωτικοποίηση του λιμένα (…) Τον πλωτό σταθμό επανυγροποίησης αερίου, που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει. Την ολοκλήρωση του αγωγού TAP. Την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας ενός διασυνδετήριου αγωγού (σ.σ: IGB). Την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας. Και την πιθανότητα επίσης νέων σιδηροδρομικών γραμμών».

Οπως είπε ο Πάιατ, όλα αυτά τα σχέδια «θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική θέση της πόλης προκειμένου να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και ελπίζουμε ιδιαίτερα ότι Αμερικανοί επενδυτές θα είναι μέρος αυτού του σεναρίου».

Πρόσθεσε ότι μοιράστηκε με τον δήμαρχο «μια αίσθηση ανυπομονησίας  και κατανόησης ότι πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες τώρα αμέσως, αλλά και μια δέσμευση στο να κρατήσουμε ένα πολύ ισχυρό διάλογο μεταξύ της πρεσβείας και το δήμο της Αλεξανδρούπολης».

Και κατέληξε: «Υποσχέθηκα στο δήμαρχο ότι ο νέος γενικός πρόξενος Γκ. Φλέγκερ θα είναι συχνός επισκέπτης εδώ και του είπα επίσης ότι σκοπεύω να διατηρήσω την παράδοση και να ξανάρχομαι στην Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον μια φορά ετησίως».

«Τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα δικά μας»

Ο, δε, Ευ. Λαμπάκης δήλωσε μετά τον Πάιατ: «Από τη συζήτηση της μιας ώρας περίπου (…) έγινε απολύτως αντιληπτό και από τις 2 πλευρές και πιστοποιημένο πλέον, γι’ αυτό είμαι ήρεμος, ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μια πρωτεύουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη αλλά και γενικότερα στον γεωπολιτικό και τον γεωστρατηγικό, ενώνοντας πραγματικά πολλές χώρες δυο ηπείρους, σε μία θέση αξιοζήλευτη όπου μόνο οφέλη αναμένουμε να κερδίσουμε.

»Είναι η πόλη του μέλλοντος και τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν μετα συμφέροντα των Ελλήνων, είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχώρησεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο, και μέσα από την ηλεκτροκίνηση, σύνδεση η οποία θα φτάσει μέχρι και τις βαλτικές χώρες, και αυτό είναι απόλυτα αντιληπτό».

«Επομένως», κατέληξε ο Ευ. Λαμπάκης, «έχοντας εδώ τον άνθρωπο , ο οποίος γνωρίζει τα πράγματα, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της χώρας μας όσον αφορά τις συνδέσεις με την Αμερική, έχει πλέον σημείο αναφοράς, και το σημείο αναφοράς είναι η Αλεξανδρούπολη, για την οποία είμαι περήφανος που είμαι δήμαρχός της».

Στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης

Ο Πάιατ πήγε κατόπιν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρ. Δούκα, για την ιδιωτικοποίησή του λιμένα, το οποίο ο Αμερικανός περιέγραψε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ως «κρίσιμο κρίκο στο περιφερειακό εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, και τη δουλειά που κάνουμε μαζί στο ΝΑΤΟ».

Δήλωνε, δε, εκεί ο Πάιατ: «Αναμένουμε με ανυπομονησία την οριστικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των όρων αναφοράς γι’ αυτό το σχέδιο. Πρόκειται για ένα φανταστικό οικονομικό στοιχείο. Βλέπει κανείς αυτό το λιμάνι, την γεωγραφική του τοποθεσία, και συνειδητοποιεί πόση αχρησιμοποιήτη οικονομική δυναμική υπάρχει σε αυτή την εγκατάσταση. Είμαστε ευγνώμονες για την συνεργασία μεταξύ της αρχής διαχείρισης του Λιμένα και της πρεσβείας».

Αναφέρθηκε ξανά στη διεκπεραίωση αμερικάνικων επιθετικών ελικοπτέρων από το λιμάνι πέρυσι. «Εδωσα έμφαση στο ότι καλωσορίζουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτού του είδους την ικανότητα».

«Αλλά η πραγματική δυναμική αυτής της εγκατάστασης (σ.σ. του λιμένα)», συνέχισε, «είναι η οικονομική. Και αυτό προϋποθέτει ιδιωτικό κεφάλαιο, ξένες επενδύσεις», πρόσθεσε. Συνέδεσε το λιμάνι με τα προαναφερόμενα ενεργειακά σχέδια και εξέφρασε  την ελπίδα ότι θα καθοριστούν τέτοιοι «όροι ώστε αμερικανικές εταιρίες, αμερικανικό κεφάλαιο να επιλέξουν να είναι μέρος αυτής της ευκαιρίας. Αλλά φυσικά, αυτό εξαρτάται από αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση στις επόμενες λίγες εβδομάδες».

Ο, δε, Χρ. Δούκας χαρακτήρισε τον Πάιατ φίλο του λιμανιού και της Αλεξανδρούπολης. Προεξόφλησε ότι «το αμερικανικό ενδιαφέρον θα είναι έντονο στα θέματα που η ελληνική κυβέρνηση έχει καθορίσει και επιλέξει». «Εκτιμούμε ότι πολύ γρήγορα οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν» διαβεβαίωσε τον Πάιατ, όπως επίσης ότι «θα έχουμε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και τους συνεργάτες του κου. Πάιατ».

 

Διαφήμιση