Αρχική Επιστήμη Εντοπίστηκε ένας νέος αμυντικός μηχανισμός για την αίσθηση της όσφρησης

Εντοπίστηκε ένας νέος αμυντικός μηχανισμός για την αίσθηση της όσφρησης

0
όσφρησης
Διαφήμιση

Νέα έρευνα από το κέντρο Monell αυξάνει την κατανόηση ενός μυστηριώδους αισθητηρίου κυττάρου που βρίσκεται στο οσφρητικό επιθήλιο του ρινικού ιστού που περιέχει οσφρητικά κύτταρα υποδοχέα ανίχνευσης οσμών.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αποκαλούμενα μικροκυψελιδικά κύτταρα (MVCs) μπορούν να προστατεύσουν το ευάλωτο οσφρητικό επιθήλιο ανιχνεύοντας και ξεκινώντας άμυνες κατά των ιών, των βακτηριδίων και άλλων δυνητικά επιβλαβών εισβολέων.

Αυτά τα παθογόνα μπορούν να οδηγήσουν σε οδυνηρές λοιμώξεις του κόλπου ή ακόμα και να προκαλέσουν άσθμα, απώλεια της αίσθησης της οσμής, καταστρέφοντας τα κύτταρα του οσφρητικού επιθηλίου.

“Οι MVCs μπορεί να αντιπροσωπεύουν πιθανούς θεραπευτικούς στόχους για να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς οσφρητικού συστήματος ή ακόμα και για να προωθήσουν την αναγέννηση ενός κατεστραμμένου οσφρητικού επιθηλίου”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Marco Tizzano, Ph.D., βιολόγος κυττάρων στο Monell.

Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα MVCs από τον οσφρητικό ιστό περιέχουν ορισμένα, αλλά όχι όλα, του ίδιου μοριακού μηχανισμού όπως τα μοναχικά χημειοευαισθητικά κύτταρα (SCCs), τα αισθητήρια κύτταρα που ανιχνεύουν τις ερεθιστικές ουσίες και τα βακτήρια.

Τα SCC βρίσκονται στον αναπνευστικό ιστό της μύτης και των ανώτερων αεραγωγών, αλλά δεν υπάρχουν στο οσφρητικό επιθήλιο. Υποψιάζονται ότι οι MVC στο οσφρητικό επιθήλιο μπορεί να σχετίζονται στενότερα με τα μη οσφρητικά SCC από ότι αναγνωρίζονται, οι επιστήμονες του Monell χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση δύο σταδίων στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στο περιοδικό open source PLOS One.

Πρόσθετες μελέτες αποκάλυψαν ότι οι MVCs δεν επικοινωνούν άμεσα με τα αισθητήρια νευρικά κύτταρα, υποδηλώνοντας ότι πιθανόν να λειτουργούν τοπικά εντός του οσφρητικού επιθηλίου, πιθανόν να ανιχνεύουν παθογόνους παράγοντες όπως βακτηρίδια και ιούς και έπειτα να σηματοδοτούν γειτονικά κύτταρα για να ξεκινήσουν αμυντικές αντιδράσεις.

Διαφήμιση