Αρχική Καταστροφές Τα πλαστικά σκουπίδια μολύνουν τώρα και τον Αρκτικό Ωκεανό!

Τα πλαστικά σκουπίδια μολύνουν τώρα και τον Αρκτικό Ωκεανό!

0
Διαφήμιση

Τα πλαστικά απόβλητα στον ωκεανό είναι πλέον τόσο διαδεδομένα και μολύνουν ακόμα και τους απομακρυσμένους πάγους της Αρκτικής, ανακαλύπτουν οι επιστήμονες.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Exeter ανακάλυψε μπλοκ από πολυστυρένιο σε περιοχές εκατοντάδες μίλια από τις εκτάσεις που μέχρι πρόσφατα κάλυπταν από πάγο όλο το χρόνο.

Τα μεγάλα πλαστικά κομμάτια διασπώνται σε «μικροπλάσματα» που καταναλώνονται από την άγρια φύση και στη συνέχεια μεταφέρονται στην τροφική αλυσίδα.

Η αποστολή ήταν σε θέση να προχωρήσει περισσότερο στον κεντρικό Αρκτικό Ωκεανό από οποιοδήποτε άλλη ομάδα στην ιστορία, λόγω των πρόσφατων μειώσεων του πάγου στην Αρκτική, που είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

arktiki (4).jpg

Ο θαλάσσιος βιολόγος Tim Gordon του Πανεπιστημίου του Exeter δήλωσε: «Η εύρεση κομματιών σκουπιδιών όπως αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι ότι ο πάγος που λιώνει μπορεί να επιτρέψει υψηλά επίπεδα ρύπανσης να παρασύρονται σε αυτές τις περιοχές.

“Αυτό είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνο για την άγρια ζωή της Αρκτικής.

“Η άγρια φύση του Αρκτικού Ωκεανού προστατεύονταν από ένα στρώμα θαλάσσιου πάγου όλο το χρόνο. Τώρα που το σημείο αυτό λιώνει, αυτό το περιβάλλον θα εκτεθεί στην εμπορική αλιεία, τη ναυτιλία και τη βιομηχανία για πρώτη φορά στην ιστορία.

arktiki (2).jpg

“Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τον καλύτερο τρόπο προστασίας των ζώων της Αρκτικής από αυτές τις νέες απειλές. Με αυτόν τον τρόπο, θα τους δώσουμε μια ευκαιρία να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο βιότοπό τους. “

Η ομάδα της Αρκτικής αποστολής χρησιμοποίησε επίσης δίχτυα με τρύπες μικρότερες από ένα χιλιοστό για να κοσκινίσει για μικροπλάσματα στο νερό.

Θα αναλύσουν τώρα τα δείγματα στο εργαστήριο για να αξιολογήσουν τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης στην Αρκτική και τις πιθανές επιπτώσεις της στην άγρια φύση.

arktiki (1).jpg

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν πάνω από 5 τρισεκατομμύρια τεμάχια πλαστικού που επιπλέουν στους ωκεανούς του κόσμου και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σύντομα θα αντισταθμίσουν τα…ψάρια!

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι υπάρχει τώρα αρκετό πλαστικό για να σχηματίσει ένα μόνιμο στρώμα….

Ο Δρ Ceri Lewis, επιστημονικός σύμβουλος της αποστολής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: “Πολλοί ποταμοί οδηγούν στον Αρκτικό Ωκεανό, που συχνά αποτελούν πηγή πλαστικής ρύπανσης, αλλά η πλαστική ρύπανση κυριολεκτικά έχει παγιδευτεί στον πάγο. Τώρα ο πάγος λιώνει και πιστεύουμε ότι τα μικροπλάσματα απελευθερώνονται στην Αρκτική».

arktiki (5).jpg

Η ομάδα διερευνά τις επιπτώσεις της ανθρωπογενής ηχορύπανσης στην θαλάσσια ζωή της Αρκτικής και τα θηλαστικά, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ήχο.

Η ομάδα της Αρκτικής αποστολής χρησιμοποίησε υποβρύχια ηχεία και μικρόφωνα για να καταλάβει πώς ο ήχος ταξιδεύει στις πολικές θάλασσες και πώς μπορεί να επηρεαστεί από την απώλεια πάγου.

arktiki (6).jpg

Ο καθηγητής Steve Simpson, εμπειρογνώμονας στον τομέα της βιοακουστικής και της ηχορύπανσης στο Exeter, δήλωσε: “Είναι κρίσιμο να καταρτίσουμε φυσικές καταγραφές σε αυτό το πρόσφατα εκτεθειμένο ωκεάνιο περιβάλλον.

Διαφήμιση