Αρχική Περιβάλλον Παρά την ισχυρή προστασία, ο νέος δεινόσαυρος χρησιμοποίησε καμουφλάζ για να κρυφτεί...

Παρά την ισχυρή προστασία, ο νέος δεινόσαυρος χρησιμοποίησε καμουφλάζ για να κρυφτεί από τα αρπαχτικά!

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές παρουσίασαν στην Current Biology στις 3 Αυγούστου ένα νέο γένος και είδη “θωρακισμένων” δεινοσαύρων, δηλαδή αυτών που είχαν σκληρό “θωρακισμένο” δέρμα.

Το 110 εκατομμυρίων ετών Borealopelta markmitchelli που ανακαλύφθηκε στην Αλμπέρτα του Καναδά με θέα στο Μουσείο Παλαιοντολογίας του Royal Tyrrell, ανήκει στην οικογένεια nodosaur.

Τώρα, μια ανάλυση των 5,5 μέτρων της εξαιρετικά διατηρημένης μορφής δείγματος, του σκληρού δέρματος, υποδηλώνει ότι η nodosaur αντιμετώπιζε αρπακτικά, παρά το γεγονός ότι ήταν ο δεινόσαυρος που ζύγιζε πάνω από 1.300 κιλά.

dinosaur

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τις μελέτες του δέρματος του δεινοσαύρου, που δείχνουν ότι το Borealopelta χρησιμοποιούσε την αντιπαραβολή, μια κοινή μορφή καμουφλάζ με την οποία το κάτω μέρος ενός ζώου είναι ελαφρύτερο από το πάνω κομμάτι του. Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι ο nodosaur αντιμετώπισε το άγχος της θήρευσης από τους δεινόσαυρους που τρώγανε κρέας.

«Ισχυρή θήρευσης σε έναν τεράστιο, βαριά θωρακισμένο δεινοσαύρων δείχνει πόσο επικίνδυνα πρέπει να ήταν τα αρπακτικά δεινόσαυροι της Κρητιδικής περιόδου», λέει ο Caleb Brown, ένας επιστήμονας στο Tyrrell Βασιλικό Μουσείο.

dinosaur 1

Το δείγμα βρέθηκε τυχαία στις 21 Μαρτίου 2011 από τον χειριστή μηχανών ορυχείων Shawn Funk στο ανθρακωρυχείο Suncor Millennium στην Αλμπέρτα.

Παρατήρησε ότι υπήρχε κάτι ασυνήθιστο για κάποιους από τους βραχώδεις σχηματισμούς. Το Μουσείο Royal Tyrrell ειδοποιήθηκε και έστειλε ένα πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου του επιμελητή των δεινοσαύρων Donald Henderson, να ρίξει μια ματιά. Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι οι βράχοι περιείχαν έναν δεινόσαυρο μρ “θωρακισμένο” δέρμα.

dinosaur 6

“Η εύρεση των λειψάνων ενός δεινοσαύρου που πλένονται μακριά στη θάλασσα ήταν τεράστια έκπληξη”, λέει ο Henderson. “Το γεγονός ότι ήταν τόσο καλά διατηρημένο ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη.”

Η πραγματική δουλειά άρχισε όταν το δείγμα έφθασε στο μουσείο. Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, ο τεχνικός των μουσείων Mark Mitchell πέρασε αργά πάνω από 7.000 ώρες και διαχώρισε το βράχο από το δείγμα για να αποκαλύψει τον εξαιρετικό, απολιθωμένο δεινόσαυρο μέσα.

dinosaur 3

Το δείγμα αντιπροσωπεύει τώρα τον καλύτερα διατηρημένο “θωρακισμένο” δεινόσαυρο που βρέθηκε ποτέ και ένα από τα καλύτερα δείγματα δεινοσαύρων στον κόσμο, λένε οι ερευνητές.

“Το αποτέλεσμα είναι ότι το ζώο θα αποτελέσει στην ιστορία της επιστήμης ως ένα από τα πιο όμορφα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα δεινοσαύρων – η Μονά Λίζα των δεινοσαύρων”.

Η κατάσταση του δείγματος κατέστησε δυνατό για τον Brown, τον Henderson και μια διεθνή ομάδα συναδέλφων να τεκμηριώσουν το σχήμα των προστατευτικών δερματικών ικανοτήτων στο σώμα.

dinosaur 1

Χρησιμοποίησαν επίσης χημική ανάλυση των οργανικών ενώσεων για να συναγάγουν το πρότυπο χρωματισμού των δεινοσαύρων. Αυτές οι μελέτες αποκάλυψαν ότι ο δεινόσαυρος είχε κοκκινωπό δέρμα.

Τα ευρήματα είναι εκπληκτικά, διότι το μέγεθος του Borealopelta υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος των ζωντανών ζώων που ζουν σήμερα. Υποδεικνύει ότι ο δεινόσαυρος ήταν υπό αρκετή πίεση από τους θηρευτές και αναγκάστηκε να επιλέξει τρόπους απόκρυψης.

dinosaur 2

Οι ερευνητές εξετάζουν τα διατηρημένα περιεχόμενα του δεινοσαύρου για να ανακαλύψουν τη φύση του τελευταίου γεύματός τους και εργάζονται για να αποτυπώσουν τη θωράκιση του σώματος με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Διαφήμιση