Αρχική Ενέργεια Ενεργειακή διπλωματία και Ισραήλ – Οι άγνωστοι παράμετροι

Ενεργειακή διπλωματία και Ισραήλ – Οι άγνωστοι παράμετροι

0
Διαφήμιση

Τις βλέψεις ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση και μπάσιμο στην αγορά της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αντανακλά, η Ετήσια Εκθεση που συνέταξε για το 2016 – 2017 η ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ και έστειλε πρόσφατα στα κεντρικά στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στο ειδικό κεφάλαιο της Έκθεσης για την Ενέργεια, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Μέχρι το 2000, το Ισραήλ δεν διέθετε σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές και κάλυπτε τις ενεργειακές του ανάγκες με εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με εκτίμηση του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών, θα ανέλθει από τα επίπεδα των 5,3 δις κυβ. μέτρα το 2010 σε 11,1 δις κυβ. μέτρα το 2020».

east2

Προσθέτει: «Η σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη των πιο σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην παράκτια θαλάσσια περιοχή του βορείου Ισραήλ στα πεδία “Tamar”και “Leviathan”, άλλαξαν τα δεδομένα στην οικονομία, καθώς το Ισραήλ θα μπορεί να καλύψει επαρκώς τις εγχώριες ενεργειακές του ανάγκες αλλά και να προχωρήσει (τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 910 δις κ.μ. φυσικού αερίου) στην εξαγωγή φυσικού αερίου (το 40% του παραγόμενου φυσικού αερίου θα εξάγεται και το 60% θα κατευθυνθεί στην εσωτερική κατανάλωση).

Πολιτική του Ισραήλ αποτελεί η κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών με φυσικό αέριο αλλά και η ανάπτυξη τομέων της οικονομίας του γύρω από το φυσικό αέριο (ηλεκτροπαραγωγή, αυτοκίνηση με φυσικό αέριο)».

east 1

Παρακάτω η πρεσβεία στέκεται ιδιαίτερα στην είσοδο της ελληνικής εταιρίας Energean, το 2016 στην αγορά ενέργειας του Ισραήλ, με την εξαγορά της άδειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Karish και Τanin (αξίας 148 εκ. $) καθώς και την αναμενόμενη υλοποίηση επένδυσης, ύψους 1,3 δις $ για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων.

«Ηδη, ανακοινώθηκε η συνεργασία της Εnergean με τον όμιλο διαχείρισης κεφαλαίων Kerosen Capital (private equity fund manager), ο οποίος δραστηριοποιείται στην διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την εξαγορά του 50% της Energean Israel».

Συνεχίζει: «Πρόκειται για την πρώτη παρουσία ελληνικής επιχείρησης στην ανάπτυξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε ξένες αγορές (τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν δραστηριοποιηθεί στην εξόρυξη πετρελαίου) και η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, αποτελεί την αφετηρία για την συμμετοχή και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, στη διαδικασία ανάπτυξης του τομέα των υδρογοναναθράκων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

east 2

Προωθεί επίσης τις ευρύτερες συνεργασίες που σχεδιάζονται και εξελίσσονται, τόσο στο ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδος -Κύπρου – Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο (χώρα στην οποία Energean Οil& Gas, έχει ήδη ερευνητική δραστηριότητα)».

Παρακάτω η πρεσβεία υποστηρίζει ότι «η επιχειρηματική παρουσία ελληνικών ομίλων συμβάλλει στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας, μέσω της άσκησης ολοκληρωμένης ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή δεδομένου ότι οι σχετικοί επιχειρηματικοί σχεδιασμοί συμπληρώνουν και υλοποιούν τους αντίστοιχους πολιτικούς».

Ταυτόχρονα στο φόντο παρουσίας στην περιοχή ορισμένων από τους ισχυρότερους ενεργειακούς κολοσσούς του πλανήτη, όπως η αμερικανική «Exxon Mobil», η γαλλική «Total», η ιταλική

east 3

«ENI», η βρετανική BP, η νοτιοκορεατική KOGAS και η ρωσική «Rosneft», η ελληνική πρεσβεία σημειώνει ότι «η παραχώρηση των εν θέματι κοιτασμάτων στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία υλοποιείται σε ένα περιβάλλον έντονης κινητικότητας στην ΝΑ Μεσόγειο που χαρακτηρίζεται από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, τον νέο διαγωνισμό παραχωρήσεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο που προσέλκυσε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες του τομέα διεθνώς καθώς και την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου για τη μεταφορά φυσικού αερίου, από την κυπριακή ΑΟΖ».

east1

Κάνει βέβαια την εκτίμηση ότι «η ισραηλινή στρατηγική, πέραν της σημασίας επιλογής της Energean Oil & Gaz, η οποία ανταγωνίζεται μεγάλες εταιρείες (Εdison, Fosun, ιδιώτες επενδυτές από το Ισραήλ) αντανακλά, αφενός, το ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς να ενισχύσει την τριμερή ενεργειακή και οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο (…) αφετέρου αποκαθιστά την επενδυτική εικόνα του Ισραήλ στις διεθνείς αγορές».

Δίνει, δηλαδή, και την πλευρά ότι η επιτυχία της ελληνικής εταιρίας να κερδίσει το συμβόλαιο λειτουργεί ως «τυράκι» για την προσέλκυση άλλων, ισχυρότερων επιχειρηματικών ομίλων.

eastmed

Άλλωστε, η πρεσβεία εξηγεί ως προς αυτό ότι «Η προσέλκυση ξένων επενδυτών στον τομέα της ενέργειας είχε πληγεί σημαντικά τόσο από την κατάρρευση της συμφωνίας με την αυστραλιανή

εταιρεία Woodside για την ανάπτυξη του Leviathan όσο και από την καθυστερημένη έγκριση του πολιτικά και νομικά αμφιλεγόμενου ρυθμιστικού πλαισίου για το φυσικό αέριο, που απασχόλησε έντονα τη βιομηχανία φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 και είχε σαν αποτέλεσμα

αφενός να αποθαρρυνθεί η ενδεχομένη συμμετοχή μεγάλων ενεργειακών ομίλων και αφετέρου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία μικρότερου μεγέθους εταιρείες».

«Το Ισραήλ, προσδοκά ότι η είσοδος της Energean Oil& Gaz στην ενεργειακή αγορά του, θα αποτελέσει τον καταλύτη για την προσέλκυση και άλλων διεθνών ενεργειακών εταιρειών και θα εκπέμψει ένα θετικό σήμα προς τις αγορές» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση