Αρχική Καταστροφές Αρμαγεδδών προσφύγων στην Ελλάδα. Τι λένε Ύπατη Αρμοστεία και Unicef

Αρμαγεδδών προσφύγων στην Ελλάδα. Τι λένε Ύπατη Αρμοστεία και Unicef

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF το 1/3 των προσφύγων/μεταναστών που έχασαν την ζωή τους φέτος στο Αιγαίο είναι παιδιά ενώ έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών μεταναστών/προσφύγων που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη σε σχέση με το 2014.

Η εκπρόσωπος Τύπου της UNICEF Sarah Crowe, επεσήμανε πως μέχρι στιγμής ο χειμώνας είναι ήπιος, αν και η κατάσταση αλλάζει, και ότι αυτό που έχει σημασία πέρα από την παροχή ιματισμού είναι η παροχή ασφάλειας και προστασίας στα παιδιά.

Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια του 2015, πάνω απο το 1/4 των 730000 προσφύγων/μεταναστών που έχουν έρθει στην Ελλάδα είναι παιδιά.Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, οι μεταναστευτικές/προφυγικές ροές κατευθύνονται, μέσω της π.Γ.Δ.Μ., της Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) William Spindler ανέφερε πως ύστερα απο μία μικρή πτώση στον αριθμό αφίξεων τον περασμένο μήνα, ο αριθμός προσφύγων/μεταναστών που έφτασε στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ξανά, για να φτάσει, μόνο χθες, τους 2500.

Υπολογίζεται πως 140000 ανθρώποι διέσχισαν την Μεσόγειο το Νοέμβριο σε σχέση με τους 220000 τον Οκτώβριο λόγω καιρικών συνθηκών και λόγω επιχείρησης των τουρκικών αρχών με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης.

Αναφέρεται ότι, μόνο τον Οκτώβριο, 90 παιδιά έχασαν την ζωή τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα ένα από τα πέντε ήταν κάτω των δύο ετών. Επισημαίνεται ότι τα θύματα προέρχονται κυρίως από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και ότι είναι κάτω από δώδεκα ετών.

Τονίζεται ότι η μη προβλεψιμότητα των συνοριακών διόδων που χρησιμοποιούνται στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με τις τηρούμενες διαδικασίες στα σύνορα και το σκληρό χειμώνα αυξάνουν τις προκλήσεις για τα παιδιά, όπως ανέφερε η κα Crowe.

Σύμφωνα με στοιχεία του τελευταίου μήνα, το 52% όσων διασχίζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια είναι γυναίκες και παιδιά έναντι 27% το καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο η κρίση μεταμορφώνεται σε κρίση των παιδιών και των μητέρων τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι εγκυμονούσες γυναίκες καθώς και τα νεογέννητα που αποτελούν μέρος των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Επισημαίνεται ότι το 61% των αφίξεων των μεταναστών/προσφύγων στην Ελλάδα είναι από την Συρία, το 22% από το Αφγανιστάν, το 7% από το Ιράκ και το 3% από το Πακιστάν. Τονίζεται ότι το κοινό σημείο των προαναφερθεισών χωρών είναι ότι πλήττονται από συγκρούσεις, ανασφάλεια και πολιτική ανατραχή.

Τέλος, αναφέρεται ότι για την Ιταλία, το 10% των 143000 αφίξεων αφορά παιδιά-29% από την Ερυθραία, 13% από την Συρία, 11% από την Αίγυπτο, 9% από την Σομαλία και 7% από τη Νιγηρία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που φιλοξενείται στη σελίδα των Ηνωμένων Εθνών (Νέα Υόρκη) μπορεί να αναζητηθεί στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=52700#.Vl4NGLuFOUk

 

Διαφήμιση